Hideg vízben nagy csalikkal

Az idei évben az enyhe időjárás miatt az első horgászatomat február közepére terveztem. A kiszemelt időpont előtt két nappal a tél egy kicsit megmutatta még az erejét, és sajnos a közeli bányató - amit szerettem volna meglátogatni - jégbe burkolózott. Maradt hát a hetek óta egyre nehezebb várakozás. Csak reménykedni tudtam abban, hogy márciusban sikerül pár napot a vízparton töltenem.
Elérkeztünk március közepéhez. Az éjszakai fagyokat kellemes meleg nappalok követték. A jég eltűnt a tó felszínéről, és a víz hőfoka a felső rétegekben elérte az 5-6 fokot. Eljött végre az én időm.

 

Hideg vízben nagy csalikkal

 

Hideg vízben nagy csalikkal


Az előző évben tüzetesen végigradaroztam a tavat, és már egy eredményesnek mondható horgászatot tudhattam magam mögött. Pontosan tudtam, hogy hol fogom kialakítani az etetéseimet, és azt is, hogy milyen és mekkora csalikat viszek magammal a 48 órára.
A tavalyi horgászatból tanulva, a hideg víz ellenére kizárólag a nagyméretű csalik jöhettek szóba.
Az utolsó őszi horgászatomra készítettem 30 mm-es golyókat a CFB Smoky Fish mixből, CSL olajjal, és az ajánlott aroma mennyiség duplájával. (20ml Strawberry/kg). Ezek a fagyasztóban várták a következő pecát. Szerencsére a horgászat előtt két nappal megérkeztek a CFB adalékok is (Carp Stimulate Liquid, Amino-Liver Extract Liquid, Fish Protein Liqud), amik fontos szerepet kaptak a Black Jack mixből frissen készített 24 mm-es bojlikban, és a koncentrált etetésre szánt PVA csomagokban.

 

Hideg vízben nagy csalikkal


A horgászhelyet ismét csónakkal közelítettem meg, a felszerelésem behordásának megkönnyítése miatt. Útközben helyére került a két bója, és mindegyik köré fél kg magmix, plusz pár marék felezett bojli, és néhány szem pellet.

 

Hideg vízben nagy csalikkal

 

A felszerelésemet mindig próbálom a lehető legjobban minimalizálni. Azért odafigyelek, hogy ez soha ne történjen a kényelem rovására. A meleg ruházat, vastag hálózsák, kényelmes ágy, egy forró ital, vagy étel elkészítéséhez szükséges dolgok soha nem maradhatnak ki a táskáimból. Főleg a kora tavaszi horgászatokon, mikor az éjszakai fagyok teljesen megszokottak.


Hideg vízben nagy csalikkal
A jó minőségű anyagokból összeállított koncentrált etetésnek meghatározó szerepe van egész évben, de szerintem különösen tavasszal. A hideg vízben a halak emésztése lelassul, ezért sokkal kevesebbet táplálkoznak, mit nyáron.
Különböző mikro pelleteket (csl, halibut, carp-amino, bloodworm) locsoltam meg Carp Stimulate, és Fish Protein liquiddel.


Hideg vízben nagy csalikkal

 

Hideg vízben nagy csalikkal

 

Ebből készítettem PVA rudakat a mini etetésekhez.


Hideg vízben nagy csalikkal
Az egyik szerelékemen egy szem 30 mm-es Smoky Fish, a másikon egy szem 24 mm-es Black Jack várta az idei első pontyomat. A Black Jack nyert. Este 9 óra után nem sokkal megszólalt a kapásjelzőm. Erre váram már hetek óta!


Hideg vízben nagy csalikkal

 

Hideg vízben nagy csalikkal
Éjszaka sajnos nem volt több kapásom, de így is boldog voltam. A vízparton tölthettem megint egy éjszakát, és várt még rám 24 óra. A reggeli kávémat kortyolgattam és a csali frissítésen járt az agyam, mikor ismét megszólalt a jelzőm. Az egész éjszaka vízben lévő Smoky Fish-t kóstolta meg egy mohó apróság.


Hideg vízben nagy csalikkal

 

A kellemes tavaszi időben sikerült még pár kapást kicsikarni. Bíztam a csalikban, a kiválasztott helyben és a pontosan eltervezett stratégiában.


Hideg vízben nagy csalikkal

 

Hideg vízben nagy csalikkal

 

Hideg vízben nagy csalikkal

 

Délután, ahogy a nap eltűnt a horgászhelyet körülölelő fenyőerdő mögött a hőfokmérő jelezte, hogy azért még nincsen vége a télnek.


Hideg vízben nagy csalikkal
Az első 24 órában a bójáimhoz bejuttatott kevés etetőanyag tökéletesen elég volt ahhoz, hogy a második 24 óra se teljen el eredménytelenül. Az utolsó éjszaka 5 kapásom volt, amiből csak 4 halat sikerült megfognom. Egy 10+-os töves sajnos túljárt az eszemen. Nagyon gyenge ejtős kapás után villám gyorsan megtalálta a legközelebbi akadót, amiből még sikerült kifűznöm. Az éjszakai -6 foknak és a vizes merítőnek köszönhetően, ami egy pár perc alatt a csónak deszkáihoz fagyott, a kristálytiszta vízben egy pillanatra megmutatta magát és egy lomha fordulással eltűnt a mélyben. Lehet, hogy már találkoztunk tavaly, lehet, hogy most találkoztunk először, de remélem nem utoljára!

 

Írta: Szedlák Zsolt

CFB Team - Barátságban a halakkal

Vonalban