Gyékényes júliusban

Életem első gyékényesi túráját július 7-14 között sikerült megvalósítani. A gyékényesi Öreg ponty horgászházban tölthettem családom társaságában egy hetet és közben a Kotró tó pontyait próbáltam néhány fotó erejéig kezemben tartani.

Csalinak és etetni CFB pink panthert és green herbs bojlit vittem magokkal kiegészítve. Korábban még sosem horgásztam ekkora vízen mind kiterjedés mind mélység tekintetében komoly kihívás volt megtalálni a megfelelő "ritmust".


Első este már sikerült egy 5 kg-s hibátlan pikkelyest partra segíteni, így már legalább nem maradtam a hétre kapás nélkül.

Sok, nálam tapasztaltabb horgász barátom jelezte, hogy nehéz horgászat előtt állok hogy mennyire azt csak a saját tapasztalat mutatta meg. A kezdeti nehézségek ellenére - nagy hullámokban irányítani a csónakot, nagy távolságra behúzni a szereléket, megtalálni a 15 méteres vízben a megfelelő púpokat, töréseket - majdnem minden nap sikerült legalább egy kapásig eljutni.


Összesen 6 db pontyot sikerült megszákolni, 6 kapásból így halvesztésem nem volt.

A negyedik nap hajnalán érkezett az a kapás amit a túra tervezésénél célként tűztem ki. Nagyjából 200 méter távolságból erőteljes húzós kapásra emeltem rá, és éreztem hogy ő lehet a túra célhala. Lassan úszott, de szépen komótosan tudtam a part felé vezetni. Mikor beért a stég elé a kristálytiszta vízben hatalmas élmény volt látni ahogy küzd a termetes tükrös. Összesen nagyjából 35 perc fárasztás után sikerült megszákolni. Olyan élmény volt, amit nem könnyű leírni. Korábban csak videókban láttam ilyen csodás sötét színű nagy hasú tükörpontyot. Kereken 13.5 kg volt a súlya.

Túra előtti kitűzött célom egy 10 kg feletti bányatavi ponty volt, így ezzel a hallal sikerült elérni. Annyira magával ragadott a hely, hogy idén ősszel újra visszatérek, újra a CFB bojlikat használva, hogy megdöntsem gyékényesi vagy akár a mindenkori ponty rekordomat.