Kedvenc tavunk, a Tőzeges-tó

A héten sikerült kilátogatnunk egy túra erejéig egyik kedvenc helyünkre a Nemesnádudvari Tőzeges-tóra, melyet minden évben meglátogatunk a természetközeli élmény a barátságos fogadtatás és nem utolsó sorba a kivételes halállománya miatt. Az ősz beköszöntével most nem a tó méltán híres tok állományát vettük célba, hanem a szintén kivételes pontyok voltak a célhalaink, ezekből is a nagyobb példányokat szerettük volna horog végre csalni.

Ehhez a CFB csaliarzenálját hívtuk segítségül. Nem vagyunk hívei a sok fajta csali egy túrára való elvitelének, mert tapasztalatunk szerint, ha 3 ízből egy sem működik akkor nem a csalival van a probléma. Szép napsütéses 3 nap várt ránk, így a mindig nálunk lévő Red Army ízesítésű golyók mellé a Corn+ hot peach bojlit választottuk a még mindig meleg vízben bízva, illetve ezen a vízen számunkra már eddig is többször bizonyított Red "Beast" liver bojlit.


Helykeresést követően a bójákat a tóba bedőlt szemközti fákhoz és a nyílt vízre helyeztük bízva a halak fényváltást követő vonulásában a sekély és mély víz között. Ez a taktika visszagondolva kifizetődött, mert az egyik hely nappal a másik éjszaka működött. Összesen 20 darab halat fogtunk. Ebből 4 amur 16 ponty.

A legkisebb hal egy 10 kg-os amur volt. A 20 halból 10 darab 15 kg feletti ponty volt. Ebből 3 darab ponty haladta meg a 20 kg-ot.  A legnagyobb egy 23.6 kg-os tükrös volt. Mindegyik 20 kg-ot meghaladó ponty a Red "Beast" liver bojlira csábult el, de a legtöbb halat mégis a Corn+ hot peach és Red Army adta vegyesen.

Mivel az aljzat iszapos így a csalikat pink panther és sunshine pop-up bojlikkal hóember formájában kínáltuk fel.


A horgászatnak különleges hangulatot kölcsönzött az egész éjszakán át halható szarvasbőgés, a bedőlt fák látványa ahogyan az erdő szinte beleomlik a tóba és az éjszakai ködfátyolba burkolózott tó vize. Nem tudom ki, hogy van vele, de ezt a hangulatot és látványt úgy érzem nem lehet megunni.

Sporttársi üdvözlettel,
Kocsis Tibor