72 óra a Tatai Tuskóson!

Augusztusi túránkat a Tatai Derítő tavon „szerveztük" meg.A tó adottságait tekintve a pálya igencsak a halaknak kedvez,mivel rengeteg akadó található benne,és ki is ismerné jobban mint a benne lakó halfajok. Közölük egyet vettünk „célba" a pontyot.

 

A túrát megelőzően várt még ránk az „ínycsiklandozó csemege" legyúrása. RedArmy bojlit gyúrtunk 5 kg mennyiségbe, remélve hogy elég lesz a 3 napra. A mixhez gold treasuret, halolajat, CSL likőrt, sót, édesítőt és fokhagyma aromát adagolva elkészült a massza. Ezt követte a „hurkák" kinyomása majd végezetül a rollerezés.

Gyönyörű „fekete" golyók! És az illata fenomenális! De majd a halak letesztelik, hogy mennyire fogós is. Egy-egy golyót széttörve érezhető volt a fokhagyma erős illata, a háttérbe viszont az igazán csípős illat. Ezt követte 8-10 nap száradás az általunk készített „szárítón". Leteszteltem otthon kedvenc háziállatomon a kutyámon a golyókat..Szinte falta a kezemen lévő mixet. „Fasza".Nagyon vártuk már, hogy a halak is megkóstolják, és elmondhassuk, hogy mennyire jó az „anyag". Eljött a várva várt nap. Gábor megérkezett majd bepakoltuk a felszerelést a kocsiba, és irány a víz.

A „kis berlingo" hamar megtelt a cuccainkal.15kg magmixet, 10kg bojlit vittünk magunkal, a 3 napra. Megérkezésünket követően napijegy és csónak váltás után célba vettük az úgynevezett magaspartot. A parttól kb. 50-60 méterre elhelyeztünk 3 bóját „v" alakba és gazdagon megszórtuk különböző magokkal és etetőbojlival ami proteinbe és fehérjébe gazdag volt. 2 botot az etetésen helyeztünk el, 2 botot pedig a bojákon túl, remélve, hogy a nagyobb pontyokat az etetés széleiről eltudjuk „csípni". Sokat nem kellett várni az első jelentkezőkre mivel a kisebb pontyok megszállták az etetést. A belső botok még csendesen várták a jelentkezőket,úgy este 7 óra körül meg is érkezett az első jelentkező a benti boton egy 15 kg- os példány személyében.

Az első éjszaka 2 kapitális pontyot sikerült fognunk az etetésen túli szerelékkel.

A változékony időjárás miatt reggel és késő délután indultak be jobban a halak, a közte lévő időt pihenéssel töltöttük el.
Másnap számottevő kapás nem volt, egy példány viszont fotózkodni szeretett volna, így „megadtuk" neki a lehetőséget a fotózkodásra. Igazán "fotogén„ alkat volt.

Ahogy érett az etetés egyre több kapásunk volt. Minden kapás után némi bojlit és magmixet juttattunk a vízbe. A második éjszaka erőteljesen lehűlt a levegő, 10-12 fok volt, ezáltal a halak kapókedve is abbamaradt. Iszonyatosan nagy pára jellemezte a lehülést. Ahogy jött fel a nap, egyre hidegebbnek éreztük a levegőt.

Kis idő múlva viszont a rajtunk lévő meleg ruhákat nem győztük levenni. A nappali hőmérséklet 26 – 29 fokig erősödött.
Az utolsó reggel újra húztuk a szerelékeinket és várható volt, hogy jelentkező lessz bőven, még az etetésen túl is. Így is történt, jöttek a szebbnél szebb pontyok. Kapás - kapást követett, és „elleptek" minket a nagyobb pontyok. Íme pár kép a napijegy lejárta előtti halakról.

Köszönet a Carp Friend Baitsnek a mixért, és az ezáltal szerzett élmenyekért.
Élményekkel dús 72 órát töltöttünk el a híres Tatai „tuskóson".

Uhljár Gábor & Tankó Zoltán

C&R