Minden kezdet nehéz...

A horgászszezon elkezdése sokoldalú feladat nekünk pontyhorgászoknak. Ilyenkor még a friss emlékek is bennünk vannak a nemrég kifogott szép halakról, erőt adva nekünk hogy az új esztendőben is hasonló erőbedobással kezdjük a pecát.

 


Tavalyi hivatalos tórekordom - egy álom vált valóra


108cm...


Kanyarodjunk vissza az év eleji előkészületekhez. Minden szezon elején ránk vár a „feladat", hogy előkészítsük a felszerelésünket, pótoljuk a hiányzó kellékeket és elkészítsük az első pecákra szánt bojlikat. Nem történt ez idén sem máshogy...
Az első kérdés ilyenkor: Milyen csalival próbálkozzunk? Mit érdemes gyúrnunk?
Jómagam a halas-büdös ízvilágot preferálom, évszaktól függetlenül. Számtalanszor tapasztaltam hogy az adott időszakban jónak „mondott" édesebb, kevesebb halliszttartalmú, megfelelő összetételű hidegvizi bojli helyett, inkább a jól bevált meleg vízben használt, büdösebb csali adta a halat.
Persze jó, ha próbálgatjuk a csalikat, ízeket, de ami bevált azt kár bonyolítani...

Az első csaliválasztás a Monsterfishre esett. Megfelelő összetétele, halliszttartalma mellé két, talán első hallásra fura aroma mellett döntöttünk.
Sokszor már nem tudunk választani a boltok polcain található aromák, kivonatok, esszenciális olajok közül, akkora a választék. Barátom, Péter az aroma kiválasztásánál rukkolt elő az ötlettel, hogy csináljunk egy „különleges ízvilágú csalit". Így született meg a Cola-Fokhagyma Monsterfish!

A mix gyúrása után jöhettek a hurkák és a görgetés...

A bojlikat ezután gondosan egy rétegben szárítottuk négy napig, ezután mehettek a fagyasztóba várva az első bevetést.
A kedvenc vizünkön a non-stop horgászatra júniustól van lehetőség. Így eddig kellett várnunk, hogy bevethessük a csalikat. Minden várakozást felülmúlt mikor végre először volt kapásunk a Colás bojlira...

Az első jelentkező még nappal érkezett, erős húzós kapást követően, egy 10,7 kg-os tükörponty személyében.

A hal visszanegedése és az újracsalizás után újabb kapásunk volt, az eredmény egy 8,9 kg-os tükörponty volt.

Az éjszaka során fogtunk még pár halat, köztük volt ez a 5,5 kg os tükrös, aki szintén nem tudott ellenállni a csalinak.

Pár napra rá párommal együtt látogattunk ki a tóra etetés és csalizás után az első hal váratott magára. De megérte várni...
11 óra után kicsivel erős húzós kapással jelentkezett a hal, aki elég szépen megizzasztott.
A fárasztása kicsit elhúzódott, mert őkelme a tőlünk ballra levő stég lábát vette célba, de nagy nehezen sikerült onnan „kivarázsolni". Ekkor már tudtam, hogy ismét egy szebb példánnyal van dolgunk.
A sikeres szákolás után a mérleg 13,1 kg ot mutatott. Rendkivül boldogok voltunk hogy újra egy ilyen szép hallal ajándékozott meg a kedvenc vizünk!

Hihetetlen jó érzés volt, hogy ismét egy olyan csalit csináltunk, ami szép halakat adott!

Írta: Udvari Gábor

Carp Friend Baits Team