Bojli ABC...a kezdetek

A bojli készítősről már számtalan cikket, videót lehet találni az interneten, így a jelen írással csak a kezdő, a bojlizással ismerkedő és a saját bojli készítéssel kacérkodó horgászok számára szeretnék rövid, de hasznos segítséget nyújtani. Természetesen a bojli gyúrás, is mint minden „munka" tanulható, és vannak fokozatai is, hiszen a több éves tapasztalatot nem lehet egy rövid bemutató cikkel, leírással átadni, de kedvet csinálni talán igen.

Annál is inkább, mert az általunk használt CFB mixek nagy része annyira komplex anyagokból épül fel, hogy olyan ember is 1-1,5 óra alatt, egyszerű kellékek segítségével el tudja készíteni akár az éves bojli mennyiségét, aki még soha nem kezdett bele a „gyúrás" különböző folyamataiba. Örök dilemma, hogy milyen ízű bojlit készítsünk... ezt természetesen sok minden meghatározza, de talán elsődlegesen a meghorgászott víz hal faunája, az adott évszak, és a halak kapókedve. A CFB bojlik nagy része szinte az egész évadban jól használható és eredményes, így a kínálatból bármelyik mix választása esetén biztosak lehetünk abban, hogy a csaliban nem lehet hiba.
Ennyi bevezető után vágjunk is bele a közepébe, hiszen rövid leírást ígértem, nem egy biológiailag és fizikailag részletesen tényekkel alátámasztott több oldalas értekezést. Mielőtt bojli gyúrásra adjuk a fejünket, a következő dolgokra lesz szükségünk, melyeket érdemes előre beszerezni:
- CFB alapmix legalább 1kg mennyiségben
- választott aromák (javallott: fokhagyma, frankfurti kolbász, méz, squid and octopus, crab, monster crab...)
- CSL (natur kukorica csíra likőr, fél-egy literes kiszerelésben)
- lazac, vagy sima halolaj (szintén fél-egy literes kiszerelésben)
- tojás (közepes méretből 10-13db/kg mennyiségben)
- finom szemcsés só
- édesítő (nem az amit a kávéhoz használsz!)
A bojli készítés „hardver" elemei kezdő szinten:
- 20mm-es bojli roller
- nagyobb vödör a mix elkészítéséhez
- fúrógép – keverőszárral vagy nem használt turmixgép...de asszony ne tudja meg ;)
- nem használt régi öntvény húsdaráló vagy kinyomó pisztoly (utóbbi drágább!)
- műanyag kinyomó vég, amit úgy vágunk le méretre, hogy a roller golyó átmérőjéhez képest megfelelő hurkákat készítsen
- 5, 10, 40ml-es fecskendő (gyógyszertárban beszerezhető)
- gramm mérleg
- rosszabb edény a főzéshez, vagy egy már nem használt fritu és egy fém hálós szűrő
- egy közepes ecset
- rongyok
- pár darab tiszta zacskó
- a bojli szárításhoz rekesz (legrosszabb esetben karton doboz)
- ha nagyon büdös aromákkal dolgozol akkor egy gumikesztyű javallott ;)
- stopperóra a főzéshez
Mielőtt már keverjük is a mixet, pár mondat a fenti eszközökről... úgy gondolom, kezdő szinten nem kell mindjárt a legdrágább kompresszoros kinyomót megvenni... érdemes a húsdarálóval kezdeni, és ha rákapunk a gyúrás ízére, akkor lehet fejleszteni, főleg ha több kiló bojlit készítünk egyszerre.

 

Aromákból érdemes jó minőséget választani, mert a gyenge, mesterséges és műanyag illatú eszenciák a halaknak sem tetszenek.

Bojli ABC...a kezdetek

Igaz, hogy a jobbak drágábbak, de erre ne sajnáljuk a pénzt, hiszen sajnos a főzés során is távoznak ezekből az értékes összetevőkből, és egy eleve gyengébb minőségű aroma a főzés után szinte semmit nem ér. Mi leggyakrabban CC more, Mainline, Keen Carp, Imperial Baits, Starbaits aromákat használunk... ezek megbízható minőségben kaphatóak.

Bojli ABC...a kezdetek

A CSL és halolaj is hasonló elvárásokkal rendelkezik... ezek mind beszerezhetőek a nagyobb áruházakban. A tojás mennyisége változó, hiszen a méretük sem egyforma... nagyobbakból 1-2 darabbal kevesebb, kisebbekből értelemszerűen több kell. A bojli roller már hétköznapi eszköz, szintén bárhonnan beszerezhető... arra kell csak figyelni, hogy gyúrás után alaposan mossuk el, mert a halolaj ragacsossá változtatja a felületét és utána nagyon nehéz használni.

Bojli ABC...a kezdetek

Ha minden összeállt, akkor nincs mese, bele kell kezdeni... a folyékony összetevőket (halolaj, CSL, aromák, tojás) a tiszta vödörbe tesszük.

Bojli ABC...a kezdetek

Majd hozzáadjuk a sót (ez tartósítja a kész bojlit) és az édesítőt is. A kívánt mennyiséget az adott mix típusa határozza meg.

Bojli ABC...a kezdetek

A különböző CFB mixekhez javasolt mennyiségek itt megtalálhatóak. Ezek után ezt az elegyet alaposan össze turmixszoljuk. Ha kész vagyunk, akkor egy homogén folyadékot kapunk, amibe elkezdhetjük bele adagolni a választott mixet.

Bojli ABC...a kezdetek

Érdemes nem beleborítani az egész 1 kilót, hanem csak a háromnegyedével elkeverni a folyadékokat.

Bojli ABC...a kezdetek

Amikor már a mixer, vagy a fúrógép nem bírja, akkor jön a kézi munka. Alaposan át kell gyúrni a tésztát és amennyiben szükséges a maradék mixet hozzá rakni. A tészta akkor jó ha elválik az edény falától, nem ragad sem a vödörhöz, sem a kezünkhöz, de nem is száraz, repedezett állagú.

Bojli ABC...a kezdetek

Amikor jónak ítéljük a tésztát, akkor egy zacskóba pihenni tesszük 5-8 percre, hogy az aromák, folyékony összetevők alaposan átjárják a mix szemcsés részeit. Közben előkészítjük a rollert, a darálót, melyből a vágó, aprító kés nyugodtan eltávolítható. A rollert én ecset segítségével vékonyan le szoktam olajozni halolajjal... nem kell eláztatni, csak vékonyan... pár ml az egészre elég! A műanyag kinyomó véget úgy vágjuk le, hogy az egymásra rakott rollerbe igazítjuk a cső végét és azzal egy síkban megjelöljük, majd levágjuk azt (érdemes több darabot venni, mert ha nem sikerül elsőre, akkor ne menjen kárba a tészta!) 5-8 perc után a tésztát megvizsgáljuk, és ha nem száraz, repedezett, hanem puha gyurmaszerű anyagot tartunk a kezünkben, ami egy kicsit olajos külsővel rendelkezik akkor jól dolgoztunk. Folyamatosan töltjük a darálóba a tésztát és igyekszünk jól összetömöríteni a hurkákat... ezt azzal érjük el, hogy az első kinyomás előtt befogjuk a cső végét és alaposan összetömörítjük a benne levő tartalmat a daráló folyamatos tekerésével és a tészta adagolásával.

 

Ha már nem levegős a cső, akkor szintén folyamatosan töltve 30-40cm-es hurkákat nyomunk ki, vigyázva, hogy azok ne törjenek el. A hurkák állagának meg kell egyeznie a kész tészta állagával. Nem lehet repedt, törött, levegős vagy ragacsos. Ezek után a rollerra helyezzük egyesével a hurkákat és a roller tetejét rátéve egy határozott előre hátra csúsztatott mozdulattal golyókat formálunk!

Bojli ABC...a kezdetek

Lehet elsőre nem sikerül, de ne adjuk fel, gyakorolni kell, és ami nem jön össze, az megy vissza a darálóba. Igyekezzünk a kinyomással görgetéssel, nehogy a tészta megkeményedjen.

Bojli ABC...a kezdetek

A kész golyókat tegyük egy rekeszbe, vagy karton dobozba, de csak egy sorba, és rázogassuk meg őket, nehogy összeragadjanak.

Bojli ABC...a kezdetek

Ha kész vagyunk az egésszel, akkor a csőben és a darálóban maradt mennyiséget kézzel gurítsuk le (érdemes pár 30-as golyót is csinálni... ki tudja... hátha életed hala köszön be rá). Ezek után vizet forralunk és a forrásban levő vízbe maréknyi mennyiségben elkezdjük kifőzni a golyókat.

Bojli ABC...a kezdetek

A főzési idő kettő, maximum 2,5 perc! Ennél tovább főzni nem szabad, mert az aromák és az értékes fehérjék, amino savak eltűnnek a bojliból. Mindezt addig ismételjük, amíg az összes bojli kész nem lesz. Én ilyenkor egy kis maradék mixben az összes főtt bojlit meghempergetem és hagyom száradni. 2-4 nap hűvös helyen történő szárítás után a golyókat be lehet zacskózni és be kell tenni a fagyasztóba, így sokáig megőrzik minőségüket. Peca akalmával csak annyit vigyünk amennyi szükséges, és azt is jól szellőző zsákban, árnyékos helyen tartsuk, majd a fel nem használt mennyiséget (ha nem penészesedett be) a lehető leghamarabb fagyasszuk vissza. Sok sikert, és eredményes horgászatot kíván a Carp Friend Baits csapat (ha elakadnál, nyugodtan kérdezz itt, a chat ablakban, vagy a "facebook/carpfriendbaits" csoportban)

További info: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.