Amikor egy álom valóra válik...

Az év elején elhatároztam, hogy október végén szerencsét próbálok egy határainkon túli tőzegtavon amely páratlan halállománnyal rendelkezik, aztán a sors mégis úgy akarta, hogy a nyár közepén négy napra el tudtam menni, a terepet felmérni és egy jót horgászni. Akkor egy 18.90kg-os tőponty volt a legnagyobb hal, amit ki tudtam varázsolni a vízből így hát alig vártam az októbert, hogy egy hetet horgászhassak a Palicsi tőzegtavon.

Azért esett a választásom erre az október végi időpontra mivel ilyenkor már ketyeg a pontyok biológiai órája és készülnek a téli időszakra és ilyenkor a nagyobb példányok is könnyebben horogra keríthetőek.

Amikor egy álom valóra válik...

Foglalásunk a 14 és 15ös helyekre esett, Szilágyi Ákos barátommal a 14es helyet foglaltuk el, míg a 15ös helyen jó barátom Guszti és Jani foglaltak helyet. Megérkezés után elkezdtük a helyeket elfoglalni és a felszerelést összeállítani, közben megkóstoltuk az Ákos által hozott házi pálinkát is majd folytattuk dolgunkat. Csalinak Carp Friend Baits Full liver, monsterfish és redarmy mixekből készítettem 18mm-es csalikat a túra előtt. Etetni kevés tigrismogyorót és kb 20 szem bojlit szórtunk a horgok köré, aminek a felét kettévágtuk. Dél körül helyükre kerültek a botok és kora délután már meríthettem is az első pontyomat, amely 11.40kg-ot mutatott a mérlegen, kezdésnek nem is rossz gondoltam, a csali full liver 18as májas bojli volt. A következő kapásra se kellet sokat várnom, ezúttal a redarmy-t húzta el egy hasonló formájú és méretű pontyocska a súlya 11.30kg volt.

Amikor egy álom valóra válik...
11.40kg Full Liver

Amikor egy álom valóra válik...
11.30kg Redarmy


Ezután a két szép tükrös után elhallgattak a jelzők egészen este hét óráig, amikor is a középső „redarmy-s" botom szép lassan elindult. A bot megemelése után nem tudtam a halat elhúzni a tó közepén található veszélyt jelentő bokrok mellől, sokáig egy helyben álltunk csak, majd néhány perc után lomhán elindult felém ismeretlen ellenfelem. A parthoz érve megpróbáltam a felszínre húzni ekkor megfordult és elindult a kb 50-60m-re a tó közepén lévő bokrok irányába és kis híján el is érte azokat. Ezután kezdődött minden előröl, ahogy a partot elérte, csak ezúttal jobb és bal oldalra voltak ilyen hosszú kirohanásai majd előttem elkezdett körözni. Ekkor már sejtettem, hogy szép hallal van dolgom de nem mertem komolyan erre a halra gondolni, pedig emiatt a hal miatt jöttem erre a tóra. Körül belül fél órás fárasztás után Guszti megszákolta a hatalmas testet, a merítőbe nézve nem hittem a szememnek hogy sikerült azt a halat kifognom, amiért ide jöttem. Akkor és ott én voltam a legboldogabb, a mérleg 26.70kg-ot mutatott az örömöm leírhatatlan volt, de ekkor nem sejtettem, hogy palics mit tartogat nekem még a hét hátralévő részében.

Amikor egy álom valóra válik...
A valóra vált álom 26.70kg

Amikor egy álom valóra válik...
A tó legnagyobb tövese a kezemben

Amikor egy álom valóra válik...
Hatalmas, öreg ponty


Miközben életem halával voltam elfoglalva a szomszéd helyen Jani barátunk is fogott egy 19.20as tükröst a Black Jack mixből készített bojlival, így már ketten örülhettünk ezen az estén. A botot visszajutattam a helyére és nekiláttam a vacsorámnak. Alig telt el két óra és a jobb oldali botomon a swinger hirtelen beesett, a bot felemelését követően nagy súlyt éreztem a zsinór másik végén, majd 15 perces fárasztás után megszákoltunk egy újabb szép tőpontyot, neki a monsterfish mixből készített bojli ízlett meg, a mérlegelésnél 17.80kg-ot mutatott a szép töves. Ezen az éjszakán több kapásom már nem volt, de teljesen meg voltam elégedve, hiszen rövid idő alatt négy szép pontyot fotózhattam és engedhettem vissza élőhelyére.

Amikor egy álom valóra válik...
Jani 19.20kg

Amikor egy álom valóra válik...
17.80kg Monsterfish 18mm


Reggel szép napos időre keltünk, egy jó meleg kávé után a csalikat is lefrissítettük majd vártuk a pontyok jelentkezését. Sajnos egész nap hiába, egy árva pontyot se fogtunk. Délután sikerült egy 14.50kg-os amurt fognom a full liver bojlival de a pontyok nem jelentkeztek. A nappali órákban igyekeztem az előttem lévő területet folyamatosan etetni dobócső segítségével, nem vittem túlzásba csupán pár óránként 8-10 szemet juttattam mindegyik bojliból a meghorgászott területre, hogy uszonyos barátaim mindig találjanak pár tápláló falatot a környéken. Ezen a napon az első pontyot éjfél előtt sikerült kivarázsolnom a vízből a full livernek köszöntetően, ez is tőponty volt és 12.50kg-ot mutatott a mérlegen. A ponty visszaengedése és a bot visszajuttatása után igyekeztem minél előbb a hálózsákomba bújni mivel eléggé lehűlt a levegő hőmérséklete. Alig aludtam pár órát máris riasztott a vevőm hogy menni kell. A full liverre volt ismét jelentkező egy szép tükrös személyében, aki 15.50kg-ot mutatott a jéghideg éjszakában.

Amikor egy álom valóra válik...
14.50kg Full Liver

Amikor egy álom valóra válik...
15.50kg Full Liver

Amikor egy álom valóra válik...
Csalik

Amikor egy álom valóra válik...
Redarmy dip


Reggel ismét frissítettem a botokat, de ezután már csak kizárólag bojlit szórtam a horgaim közé és azt se sokat amolyan spórolósan pár szemet csak. A követező kapás csak a déli harangszó után jött pár perccel egy 6.50kg-os amurocska személyében és a nap hátralévő részében nem is volt több kapásom. Éjfél után nem sokkal Ákos barátom megfogta egyéni rekordját jelentő 17.50kg-os tövesét egy szem 16mm-es Redarmyval és a szomszédban Guszti is fogott egy szép 17kg-os tövest ugyanezzel a bojlival csalizva.

Amikor egy álom valóra válik...
Ákos 17.50kg

Amikor egy álom valóra válik...
Guszti 17kg


Nekem a következő kapásom kilenc óra után nem sokkal volt egy gyönyörű tükrös éhezett meg a monsterfish-re a szemerkélő esőben. A túránk hátralévő részében szinte folyamatosan esett az eső és fújt a szél, ami változóan hatott uszonyos barátaink kapókedvére. Az utolsó nap is gyorsan eltelt így igyekeztem még sötétedés előtt a végszerelékeket a vízbe juttatni hátha tartogat még nekem valamit a Palicsi tőzegtó az utolsó éjszakán.

Amikor egy álom valóra válik...
Délelőtti vendég


Ahogy a nap egyre lejjebb ereszkedett a horizonton úgy lett érezhetően egyre hűvösebb az amúgy se meleg levegő. Gyorsan elfogyasztottam vacsorámat majd a meleg hálózsák mélyére bújtam. Hajnali három óra körül egy csippanásra ébredtem, ami pár másodperc után folyamatos lassú húzásba ment át. A sátorból kiérve és a botot megemelve jókora súlyt éreztem a zsinór másik végén, ami ugyan lassan de közeledett felém. Amikor elérte a partot még jó tíz percre volt szükségem, hogy a merítőmbe tudjam terelni az akkor még jóval kisebbnek saccolt tükröst. Csak a kiemelésnél láttam igazából, hogy mit is fogtam. A gyönyörű tükrös 18.20kg-ot mutatott a jéghideg éjszakában, neki a redarmy bojli ízlett meg ami egy fél szem 15-ös kaviáros pop uppal volt kikönnyítve. A hal visszaengedése után újracsaliztam és visszajuttattam szerelékem a helyére. Reggel még sötét volt, amikor ismét elsült ez a botom és megfogtam a túrán az egyetlen tíz kilogramm alatti pontyomat egy 8.70kg-os tövest.

Amikor egy álom valóra válik...
Az utolsó éjszaka legnagyobbja 18.20kg redarmy-ra


Sajnos reggel az idő nem kímélt minket és esőben kellet felszerelésünket összepakolni és indulni kellet haza. A túrán használt szerelékről annyit hogy 45lb-s lead core-t használtam 1 m-es hosszban, ólomból 85g-os fox horizon in-line-t használtam, Az előkezsinór 25lb-s volt 20-25cm hosszú, horogból korda wide gape-t 6-os méretben és gardner longshank muggát szintén 6-os méretben használtam. Csalik tekintetében mind a három féle adott halat, amit hoztam. Továbbá azt is észrevettem, még hogy a legtöbb kapás azokra a csalikra volt, amik már hosszú ideje benn voltak a vízben és ki voltak ázva. A túrán nem fogtam darabszámra sok halat viszont azok a darabosabb példányok közül voltak valók, összesen 9 pontyot és 2 amurt fogtam melyeknek összsúlya 154kg volt, ami 14kg-os átlagsúlyt jelent. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy látogasson el erre a tóra felejthetetlen élményekben lehet gazdagodni egy gyönyörű és kultúrált környezetben.


Karaszi Zsolt (Bojlis Zsolti)