CFB csalikkal a Viharsarokban

Május végi bányatavi túrámról olvashattok egy rövid beszámolót. A horgászat helyszíne egy több mint 60 éves, nem túl nagy kiterjedésű bányató. A tó Gyomaendrődtől pár kilométerre található és az idei évben nyitotta meg kapuit Spicces Horgásztanya néven. Egy hetet szerettem volna eltölteni a vízparton, de sajnos egyéb elfoglaltságom miatt ez négy napra redukálódott.

A horgászatra három csalival készültem. Ezek közül kettő már korábban is jól működött ezen a vízen: a Birdfood és a RedArmy. Harmadik csaliként a Sunshine golyót választottam. A csalikat CFB mixekből a saját elképzelésem alapján készítettem el.

CFB csalikkal a Viharsarokban

Délután érkeztünk a tópartra. A halőrökkel való egyeztetés és információ csere után elfoglaltuk a horgászhelyünket. A csónakos helykeresés alkalmával főként a sekély partközeli vizeket és töréseket, sekély platókat keresetem. A tó 6-7 méteres átlagmélységének köszönhetően a víz lassan melegszik fel. Ezért döntöttem az említett helyek mellett. Mivel lerövidült a horgászatra szánt időm, szerettem volna attraktívabbá tenni a csalimat és az etetésemet. Ezt a következő módon oldottam meg:

CFB csalikkal a Viharsarokban

CFB csalikkal a Viharsarokban

Az etetésemet még magkeverékkel egészítettem ki. A helykeresés során már látható volt, vihar közeleg! Miután a szerelékek és a táborban is minden a helyére került addigra besötétedett. Megérkezett a vihar és az eső is szakadni kezdett. Egy finom vízparti vacsora és pár sör elfogyasztása közben jót beszélgettünk a horgásztársakkal. A társalgást hamar félbe kellet szakítanunk egy ponty érdeklődése miatt.

CFB csalikkal a Viharsarokban

Fotózás és fertőtlenítés után mehetett is vissza az izmos töves. Az éjszaka hátralévő része eseménydúsan telt. Reggelig 11db pontyot sikerült szákba terelni az „attraktív" etetésről. A kora reggeli óráktól késő délutánig a pontyok érdeklődése alábbhagyott. Így volt időm egy kis pihenésre. Az időjárás nagyon rapszodikus volt. A napsütést pillanatok alatt szakadó eső váltotta fel. Olykor orkán erejű szél nehezítette a horgászatot. Meg kellet küzdeni az elemekkel! A sötétség beállta után az előző éjszakához hasonlóan folytatódtak az események, egymás után jöttek a halak. Így a horgászaté lett a főszerep és ismét kimaradt az alvás.

CFB csalikkal a Viharsarokban

Napközben sokkal nagyobb erőfeszítésbe került egy-egy pontyot elcsípni. Figyeltem a vizet, a halra utaló jeleket. A meder feltérképezésével töltöttem az idő nagy részét. Két nap elteltével a RedArmy-val etetett hely is működni kezdett és sorra adta a halakat. Itt kizárólag csak bojlit etettem, bízva a nagyobb testű egyedek megfogásában. Ez működött is, ugyanis ezen az etetésen sikerült a legnagyobb átlagsúllyal megfogni a halakat. A legtöbb halat pedig az „attraktív" etetés hozta. Nagyon jól éreztem magam ez alatt a négy nap alatt, bár pihenni nem sokat tudtam, de nem is azért mentem!

CFB csalikkal a Viharsarokban

CFB csalikkal a Viharsarokban

CFB csalikkal a Viharsarokban

Összegzésül megemlíteném, hogy egy igazán mozgalmas túrát zárhattam. Ezt nagyrészt a kiváló minőségű csaliknak köszönhetem. Rengeteg halat sikerült fognom, bár az igazán nagy példányok most elkerültek. A halak ereje és küzdeni akarása kárpótolt mindenért. Az időjárás rendkívül változékony volt a túra ideje alatt és érezhető volt a pontyok táplálkozásán is. Mind a három csali kiválóan működött, bár a Birdfood kimagaslóan teljesített. Érdekességképpen megemlíteném, hogy RedArmy-val csak tőpontyot fogtam. Nyáron újra visszatérek erre a vízre egy hosszabb túrára CFB csalikkal felfegyverkezve és újra üldözőbe veszem a halakat. Tudom, hogy ez a víz kapitális pontyokat is rejt! Itt a cikk végén szeretnék köszönetet mondani Horváth Csabának a csalikért és a sok jó tanácsért!


Üdvözlettel,
Békés Bálint

{fcomment}

 

Vonalban