Hogy könnyű dolog-e a szelektálás?

Minden évben a „gyors" horgászatok és pár kisebb verseny mellet, részt veszünk legalább 2 nagy megmérettetésen. Idén sem terveztük másként: az elsőt júniusban a Sinkár tóra, éppen ezért májusban elkezdtük a felkészülést. Kitaláltuk a stratégiát, megrendeltük a szükséges kellékeket és számoltuk a napokat. Aztán május végén jött a hideg zuhany e-mail formájában „Elmarad a verseny".

Most nem térnék ki a részletekre, de annyit azért megjegyeznék, hogy sok csapatnál (tisztelet a kivételnek) csak addig nagy a lelkesedés míg nevezni kell, aztán amikor az egyéb kötelezettségekre kerül a sor, már elfogy a lendület. Szóval a felkészülés közepén ott álltunk elrendezett szabadságokkal, és úgy döntöttünk, hogy ezt az időt mindenképp horgászattal töltjük. Nem is tudom miért, de pár víz szóba került, aztán amikor jobban fontolóra vettük a lehetőségeket, rá kellett jönnünk, hogy nem tudunk egy jó bányatónál jobbat keresni, még ha keresztülmegyünk az országon akkor sem. Így hát megállapodtunk, hogy vasárnap délben a parton találkozunk és péntekig megpróbáljuk egy fénykép erejéig a partra csábítani az öreg mohás hátút. Abban szinte biztosak voltunk, hogy szelektálnunk kell valahogy a halat, ismerjük a vizet, éppen ezért pár kiló 20mm-es bojlin kívül főleg 24mm-essel készültünk, melyek fele-fele arányban készültek Redarmy és Black Jack mixekből, kiegészítve némi halibut pellettel és 20kg főtt mag mix-szel. Gondoltuk a magot és a „kisebb" bojlikat beszórjuk az első nap és utána csak a 24-essel operálunk.

Hogy könnyű dolog-e a szelektálás?

Hogy könnyű dolog-e a szelektálás?

Vasárnap 10 óra körül értem a halőrházhoz verőfényes napsütésben, regisztráció után komótosan ballagtam szemügyre venni a vizet. Úgy volt, ahogy sejtettem: a zsilip teljesen nyitva az elmúlt hetek esőzése miatt, és még így is 10cm plusszal rendelkezett a tó. Séta közben valami hangra lettem figyelmes a nádban, egyből tudtam mi az, közelebb mentem és igazam volt: június közepén ívtak a pontyok. Azt nem tudtam eldönteni, hogy szelektálás szempontjából ez jó vagy rossz hír-e nekünk, éppen ezért nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget. Kicsivel később megérkezett Szabolcs barátom is, és nekiláttunk a táborépítésnek. Összeszokott csapatként 14 óra körül már a bójákat pakoltuk a csónakba, elképzeléseink voltak, az állástól balra egy 6-8m-es törést, jobbra ugyanezt a törést egy bedőlt fával, szemben pedig egy 12-15m-es törést jelöltünk meg. Tartottuk magunkat a kitalált stratégiához így a mag fele, kb. 2kg bojli és ugyanennyi pellet + késő este ugyanez a mennyiség csobbant a bóják mellé. Ekkora alapozás után nem számítottunk mozgalmas éjszakára, és így is lett, békésen aludtunk a fárasztó nap után.

Hogy könnyű dolog-e a szelektálás?

Hogy könnyű dolog-e a szelektálás?

Reggel megérkezett a beharangozott hidegfront, szemerkélő esőben jöttünk ki a sátorból. Tudtuk, most jött el a mi időnk. Újrahúztuk a botokat, de most már csak 2 marék 24-es bojlit és pelletet szórtunk a horgok köré. A csalinak dupla 20-as kerül minden „horogra", hol süllyedő, máshol hóember formában. És láss csodát a matek működött, szépen lassan elkezdtük fogi a halat. A baloldali bója elkezdte adni a 6-8 kg közötti, már leívott uszonyosakat, ami kedvünkre való volt, hisz, már ki voltunk éhezve a jó bánya tavi fárasztásokra. Úgy döntöttünk nem változtatunk a dolgokon, előbb kiélvezzük a halfogás örömét, gondolván arra, hogy később csökkenni fog a kapások intenzitása. Egész éjszaka fogtuk a halat, óránként legalább egyszer ladikoznunk kellett a szemerkélő esőben. Ezalatt a másik két bója még váratott magára, de a két „kis" golyóval történő csalizás szépen szinten tartotta az átlagsúlyt. Ezt a napot örömpecázással töltöttük.

Hogy könnyű dolog-e a szelektálás?

Hogy könnyű dolog-e a szelektálás?

Kedden egész nap csend és nyugalom uralkodott, nem is volt baj, mert kicsit pihennünk kellet az elmúlt éjszaka után.
Napközben pár órát nézelődtünk a vízen, kerestük hogy hol lehetnek a darabosabb halak. Nagy meglepetésünkre az általában működő helyeken is elvétve láttunk egy-két darabot. Viszont visszaérve a saját bójáinkhoz örömmel tapasztaltuk, hogy a mélyebb törésen is megjelentek a halak. Újakat csaliztunk, de most már dupla 24 került a hajszálelőkére.
Készültünk az éjszakára, gondoltuk hasonlóra számíthatunk, mint tegnap. Így is lett, annyi különbséggel hogy felére csökkent a kapások száma, viszont 8 kg fölé kúszott az átlag. Még mindig csak a bal oldali bója adta a halat, de mivel napközben láttuk, hogy a belsőn is van mozgás tudtuk, hogy nemsokára az is működni fog.

Hogy könnyű dolog-e a szelektálás?

Hogy könnyű dolog-e a szelektálás?

Szerdán verőfényes napsütésre és változásra keltünk. Hisz az eddig „hallgató" mélyvízi csalival indult meg valami szépen lassan. Örömmel ugrottunk csónakba és siettünk a hal fölé, valóban érdemes volt, mert bő negyedóra után egy gyönyörű tőponty pihegett a merítőben, amit 12 körülire saccoltunk. – „Ez az működik". És valóban működött egész nap adta a halakat, de mind 9-10kg között volt. Viszont legalább már jó úton járunk. Gondoltuk.

Hogy könnyű dolog-e a szelektálás?

Hogy könnyű dolog-e a szelektálás?

De sajnos nem. Folyamatosan fogtuk a halat, de nem bírtuk szelektálni. Pedig mindent bevetettünk. Teljesen elhagytuk az etetést csak 3-4 szem bojli kerül pva-ra a horog mellé. Sőt, már 20m-re is raktuk a tripla 24-est a bójától, de valahogy mégsem jött a „nagy hal". Érdekes, hogy a bal oldali bója teljesen megállt már csak ez az egy működött, viszont ez folyamatosan. Bár azt a mai napig sem értem, hogy az általunk csak vonatnak keresztel csali hogy fér egy 9 kg-os ponty szájába, de belefér.

Hogy könnyű dolog-e a szelektálás?

Hogy könnyű dolog-e a szelektálás?

Péntek reggel fáradtan és kimerülten pakoltunk össze. Összességében jót pecáztunk, rengeteg halat fogtunk,
sok új tapasztalattal gazdagodtunk. Például: a hidegfront alatt csak a sekélyebb rész működött és csakis éjszaka, míg meleg front alatt inkább a mély és nappal. A halak 90%-át Black Jack-GLM bojlival fogtuk, most a Redarmy kevésbé volt aktív. Majdnem 400kg halat fektettünk matracra kicsivel 9kg fölötti átlagsúlyban. A taktikánk működött, mert tudtuk szelektálni a halat. Igaz nem teljesen úgy, ahogy mi gondoltuk, de valójában szelektáltuk mer folyamatosan nőtt az átlag. És hogy könnyű-e szelektálni a halat? Nem, nem könnyű. De megígérjük, hogy legközelebb is megpróbáljuk.


NEWZOO-CFB Team
Cseh Arnold és Dr Tóbi Szabolcs

{fcomment}