Fehérvárcsurgó, ahogy én látom

Számomra nagyon kedves víz a Csurgói víztározó. Hamar beleszerettem a festői szépségű tájba és magába a több mint 200 hektár kiterjedésű vízbe. Véleményem szerint az ország legnehezebb vizei közé tartozik. A tó nagy kiterjedése és szerény halállománya miatt nem annyira népszerű a magyar bojlis horgászok között, viszont szép számmal fordulnak elő a tavon neves cseh, osztrák és szlovák bojlisok. Sokan közülük rendszeresen visszajáró vendégek a tavon. Hát, szerintem ez nem véletlen...

 Fehérvárcsurgó, ahogy én látom

Ami nagyon tetszik az az, hogy abszolút nem lehet azt érezni, hogy „agyon lenne horgászva" a víz, de ez nem csoda mivel 10-15 csapatnál nem szoktak többen lenni a tavon. A halak jó egészségnek örvendenek, szájuk hibátlan. Sok 20kg fölötti példánynál láttam, hogy szűzen fogták meg, egy pikkelyhiba, csonkítás nincs rajtuk.

Fehérvárcsurgó, ahogy én látom

A viszonylag kevés magyar bojlis jelenléte többek között azzal is magyarázható, hogy az állami kezelésben álló tó népszerűsítésére keveset áldoznak, illetve sok magyar horgász elretten attól a tudattól hogy nehéz a „pálya" , egy hét alatt „könnyű benullázni .
Én, mivel viszonylag közel vagyok a tóhoz, Fehérvári lévén, nyáron szinte minden hétvégén elmegyek egy kis dobálós pecára 48 vagy 72 órára. Ezekre a dobálós pecákra néha többet töröm az agyam mint a behordásosokra, mivel nagyon nem mindegy hogy hova ülök le , számításba kell vegyem a szél irányát, az idő-előrejelzést és azt ,hogy milyen csalival fogok pecázni ,mit etetek és mennyit.
De néha ez is kevés és kapás nélkül töröm az agyam hogy mit rontottam el. De szerencsére legtöbbször szép halakkal jutalmaz meg a tó.

Fehérvárcsurgó, ahogy én látom

Fehérvárcsurgó, ahogy én látom

Fehérvárcsurgó, ahogy én látom

Fehérvárcsurgó, ahogy én látom

Dobós pecára alkalmazott szerelék és csalik:
- Előszeretettel használok 20-25 cm-es előkéket. Sok embernek egy kicsit hosszú ez az előke méret távdobásokra, de véleményem szerint ez az a hossz, amit még merek használni a felcsavarodás veszélye nélkül.
- Horgom minden esetben hajlított szárú.
- Ólomból pedig 80-100g, ez is fixen, lead clipen.
- Csalik terén kiemelném a büdös és fűszeres jellegű golyókat. CFB mixekből saját magam gyúrom, melyek beváltak ( RedArmy, Full Liver, Monsterfish)
Egy kicsit szeretném kiemelni a CFB mixeket: nagyon jól gyúrhatók, könnyen kezelhetők, főzve párolva is kitűnőek, szinte elronthatatlanok. Szerintem bármely neves, híres , drága csalikkal is felveszi a versenyt.
Ehhez gratulálok Csabinak :D
- Ami nagyon jól szokott nekem működni az a pasztázás. Nem kell gondolni méregdrága gyári pasztára, az adott csalizó bojlinak a gyúrásnál megmaradt masszája szerintem a legjobb.

Etetési taktika:
- Horgászatom első momentuma az etetés. Erjesztett vagy főzött kukoricával szoktam elvégezni, ami körül-belül 2-3kg. Ha egy éjszakánál többet maradok kint, akkor bevetem a nehéztüzérséget, az óriás csúzlit, amivel be tudom juttatni kényelmesen, erőfeszítés nélkül a method mixet, melybe teszek tört bojlit, illetve apróbb
pelleteket , magvakat. Ahhoz, hogy a gombócok kibírják a nagy erőbehatást földdel kötöm meg az anyagot.
- Etetéseimet sosem szoktam túl messzire kialakítani,
kb 80-100m amit még kényelmesen meg tudok dobni nagy szélben is.

Fehérvárcsurgó, ahogy én látom

A kapások elég ritkák, mivel kimondottan a nagyobb bajszosokra pályázom. Az már jónak mondható ha 24h alatt kicsikarok 2-3 kapást, de a szép halak kárpótolnak az üres órák után. A halak döntő többsége az éjjeli, illetve a hajnali órákban jönnek. Ez véleményem szerint annak tudható be, hogy Csurgón nem engedélyezett az éjszakai horgászat csak annak aki megveszi a drágább kombinált hétvégi éjszakás területi engedélyt, amit csak nagyon kevesen vesznek meg, mondván „nem éri meg". Így a nagyobb testű halak is kimerészkednek a part közelébe.
Azoknak ajánlanám a csurgói víztározót, akik nem rettennek meg a kihívásoktól és a kapástalan óráktól,mert aki elég eltökélt és fanatikus, és nem adja fel annak meg lesz az eredménye :D
Remélem tudtam pár információt átadni Nektek a tóval kapcsolatban, illetve néhány fogós tippet adni azoknak akik ellátogatnak egy jó kis dobálós bojlizásra ide Fehérvárcsurgóra.
A következő cikkemben a behordásos pecát szeretném Nektek bemutatni. Azt, hogy véleményem szerint mire kell különösen odafigyelni itt Csurgón.
Addig is görbüljön mindenkinek! Sziasztok

Írta: Kriszkó Dániel
Carp Friend Baits Team
Barátságban a halakkal

{fcomment}