Örömpeca Fehérvárcsurgón...

Hosszas tervezés és átbeszélés után alakult ki a végleges időpontja a túránknak. A horgászatot 72órásra terveztük. Nagyjából kialakult a kép, hogy milyen csalikkal szeretnénk nekivágni a túrának, ezért rendeltünk Carp Friend Baits-es mixeket, melyek a következők voltak: 3kg Full Liver, 2kg Monsterfish, és 2kg Redarmy. Ezeket a mixeket otthon, saját elképzeléseink szerint gyúrtuk meg.

 Örömpeca Fehérvárcsurgón...

Itthoni teendőink elvégzése után végre megérkeztünk a vízpartra és a helyválasztásunkat a következőképpen terveztük meg: próbáltunk minél közelebb ülni a kíméleti területhez, mert a tározó vizét folyamatosan engedték, ezért a kíméletiről jöttek le a halak és ebből szerettünk volna párat matracra fektetni.

Örömpeca Fehérvárcsurgón...

Örömpeca Fehérvárcsurgón...

Örömpeca Fehérvárcsurgón...

Ezután, a táborállítás következett, majd csónakba szálltunk, hogy megkeressük a számunkra legjobb helyeket. Helykeresésnél tapogatórúd segítségével kerestük meg a kicsit kisebb iszapot, mivel ez a tó eléggé iszapos. 4 bóját helyeztünk el különböző távolságokra, a parttól 200m-től egészen 260m-ig.
Ezután összeállítottuk a felszerelésünket, mely 1m-es leadcoreból 130g-os fix ólomból illetve 30-40cm es előkéből állt (ez indokolt volt az iszapos vízfenék miatt). Nem szerettük volna túletetni a pályát. Mivel a tó szerény halállománnyal rendelkezik ezért kevés tigrismogyorót, egy marék 21mm-es halibut pelletet és bójánként 20szem bojlit szórtunk. Késő délutánra minden a helyére került és vártuk az első jelentkezőket.
Az első halra alig 2órát kellet várni, ami egy szem 20mm-es Full Liver, illetve egy 15mm-es ananász pop-up hóemberére érkezett. A mérlegelésnél a hal 7.38kg-ot nyomott, ami kezdésnek igazán nem volt rossz. Ígéretesen vártuk az előttünk lévő éjszakát.

Örömpeca Fehérvárcsurgón...

Az éjszaka első fele eseménytelenül telt, ezután hajnali 3órától nagyon megindultak a halak. Reggelig sikerült fogni 5 pontyot 7.5kg-tól 10.20kg-ig.

Örömpeca Fehérvárcsurgón...

Örömpeca Fehérvárcsurgón...

Az összes hal dupla 20mm-es pasztázott Full Liver golyóra érkezett. Az érdekesség az, hogy az összes hal egy bójáról jött. Reggel lefotóztuk az éjszaka fogott halakat, majd frissítettük az összes csalit. Napközben 2halvesztésen kívül, jött 5-6dbkisebb, 3-4kilós, illetve egy szebb 7.12kg-os ponty Redarmy és ananász pop-up kombinációjára.

Örömpeca Fehérvárcsurgón...

Este főztünk egy finom pörköltet és bizakodva vártuk az éjszakát.
Egészen reggel 7óráig nem történt semmi, majd egy hirtelen húzós kapás után már csónakáztunk is a bóják felé, de sajnos a zsinór le volt akadva így a hal elment és a zsinór is elszakadt. Délelőtt ez még kétszer megismétlődött, nem tudtunk mit csinálni, ezért az egyik ismerősünktől kért radarral feltérképeztük a bója környékét. Mint kiderült ez a hely tele volt 10cm-es bokor maradványokkal, amit furcsálltam mivel 6hal gond nélkül kijött. Továbbra is bíztam a helyben és nem tettem arrébb a szereléket. Kora délután ejtős kapással jelentkezett egy hal a távolabbi bójáról, majd 5-6perces csónakos fárasztás után szákoltunk egy szép tövest. A mérleg 4.80kg-ot mutatott, gyors fotó és már mehetett is vissza.

Örömpeca Fehérvárcsurgón...

Estig még sikerült fognunk 5-6db 3kiló körüli pontyot. Este frissítettük a botokat majd nekiláttunk elkészíteni a vacsorát. A főzést egy erőteljes húzós kapás zavarta meg, gyorsan csónakba szálltunk és megpróbáltuk minél gyorsabban utolérni a halat. A bóják után 10m-el ez sikerült is, majd kezdetét vehette az igazi fárasztás. A szép nyurgát 20perc után sikerült megszákolni, majd partra érve gyorsan megmértük. A mérleg 11.10kg-ot mutatott.

Örömpeca Fehérvárcsurgón...

Nagyon örültünk, hiszen ez volt eddig a legnagyobb hal, ami szintén pasztázott Full Liver bojlira érkezett. Lefotóztuk és már engedtük is vissza. Reggel volt még 2-3 halvesztésünk, majd nekiláttunk a pakolásnak.
Összegezve a horgászatot, elég mozgalmas 72órás pecát zártunk. A csalik terén a Full Liver működött a legjobban. 2hal kivételével az őszeset ezzel a bojlival fogtuk.
Pár tippet szeretnénk megosztani azokkal a pontyhorgászokkal akik erre a tóra látogatnak:
Mindenképpen vegyétek figyelembe az időjárást, mert ezen a tavon ez nagyban befolyásolja a halak kapókedvét (nagy ÉNY széllel érkező hidegfrontra gondolok)


Ami nekünk bevált:

- 30-40cm-es lágy előkék
- 2-4es méretű hajlított szárú horgok
- pasztázás
- gondos helykeresés
- inkább a büdösebb, fűszeres jellegű csalik használata
- kevés etetés
- keményre szárított bojlik
Remélem tudtunk pár hasznos tanácsot adni,az ide ellátogató pontyhorgászoknak.

Örömpeca Fehérvárcsurgón...

Addig is görbüljön mindenkinek! Sziasztok
Írta: Kriszkó Dániel. Borostyán Balázs

{fcomment}