Életem fogása

Mindenkiben ott lapul a megmagyarázhatatlan érzés amit a horgászat vált ki. Minél több időt tölteni a vízparton, a szerelékekkel, kötésekkel, csalizással variálni akár nomád körülmények között is... Messze a város zajától kicsit elbújva a hétköznapi ügyes bajos dolgok elől.


Ebből az érzésből táplálkozva indultunk el Barna Miki barátommal .Ő már többször járt ezen a vízen mesélt róla, azt kell mondanom a képeit nézve " ami a halakat és a tájat illeti "nem túlzás kijelenteni csodálatos hely!

Életem fogása

Egy 26 ha területű tó melynek átlagmélysége 2-6 méter között változik, helyenként akadókkal tarkított 5-15 cm vastagságú iszapréteg található a fenéken Rendkívül tiszta vize utánpótlását a bányák által kiemelt karsztvíz biztosítja, így számos halfajnak biztosít megfelelő életteret a növekedéshez! Ezen felbuzdulva indult el túránkra és persze azzal a reménnyel, hogy pár közös kép erejéig barátkozhatunk uszonyos cimboráinkkal. :)
Az időjósok lehűlést jósoltak így választásunk egy gáthoz közeli helyre esett ahol 5-6 méteres víz található. Remélve, hogy bajszos barátaink is oda húzódnak be és pár élménydús pillanattal ajándékoznak meg.
Csalika 3 CFB Mixből készítettünk. Full Liver , az örökzöld Red Army és egy viszonylag ujjnak mondható --Full Büdös tengeri kagylós- íz a Deep Sea World-re 24 mm-es méretben.
Reggeli gyors bepakolás után már úton is voltunk, hogy hódolhassunk szenvedélyünknek. Buda-pesttől körülbelül 150-160km távolságra helyezkedik el a tó, kényelmes és jó útviszonyok mellett. Útközben beszélgetésünket néha kis csönd törte meg és egy-egy sóhaj " Érjünk már oda gondolattal párosulva a fejünkben "
A tóhoz érve nem ért csalódás ami az elképzelt és a valódi elém látványt illeti! Rendezett tiszta part, szép víz, nyugodt csendes környezet.... Látszik, hogy foglalkoznak a környezettel, nem a manapság megszokottnak mondható" Gyere hozzánk horgászni, fizesd ki a jegy árát a többi nem számít elv" Itt valóban tiszta és rendezett part és környezet vár mindenkit! A formaságok gyors elintézése után már úton is voltunk a kiszemelt hely felé. Táborállítás után csónakba ugrottunk, hogy megkeressük a számunkra legideálisabbnak vélt helyet. 2 bóját helyeztünk el kb 90-100 méteres távolságra a parttól melyeket a fent említett golyókkal és némi kukoricával, tigrismogyoróval egészítettünk ki etetés gyanánt. Aztán következett a botok és szerelékek összeállítása, csalizás és irány vissza a már megetetett helyek felé. Mindegyik bot a helyére került, végszerelékeinkre 24-es golyó került hóember formában vagy éppen dupla 24-el csalizva.

Életem fogása

Életem fogása

Nem titkolt vággyal, hogy a tó testesebb öregebb lakóit csaljuk lépre. Az előttünk elterülő víz fenéken megtalálható a már említett iszapvastagság. Ezért hosszabb 20-25 cm hosszú előkét tartottuk megfelelő hosszúságúnak annak érdekében, hogy a csalijaink ne süllyedjenek el az iszapban.
Az első érdeklődő váratott magára, talán nem is bántuk hisz annyi dolgot kellett még a helyére tenni a táborhelyen.
Alig végeztünk a teendőinkkel megtört a csend, egy pity majd egy újabb és már adta is a zsinórt a nyelető, futás a bot mellé ráemelés után már indult is a harc! 10 perces huzavona után már a bölcsőben pihent túránk első hala egy 10+os tükrös!Fotózás, fertőtlenítés és mérlegelés után természetesen visszahelyeztük éltető elemébe.

Életem fogása
4 Deep Sea World-el

Jó kezdés gondoltuk, de vajon milyen lesz a folytatás? Eközben besötétedett és érezhetően hűlt le a levegő. A kishajó rakományával ami pár szem félbetört bojli és kukorica na-meg a végszerelék úton volt vissza a helyére.
Kis ideig ismételten csend borult a táborra majd 11 óra felé beindult a nagy üzem! Félóránként sültek el a botok szépen sorban, de nem a tó kiszemelt nagy testű halai érkeztek inkább a 7-10kg közöttiek. Itt már fogalmazódott bennünk a gondolat " Valamin változtatni kell " a jobb halak megfogása érdekében. Érdekes módon napkelte után kapásaink száma visszaesett, csak egy-két kóbor éhes fiatal ponty látogatott meg. Délutánra megszületett a döntés az előző éjjel tapasztalatait alapul véve. Nem etetünk maggal csak egy kevés megy be a kishajóval a pár szem egész és félbetört golyó társaságában. Hasonlóképen az elmúlt naphoz ahogy ment le a nap a barátaink megjelentek az etetésen, de már sokkal ritkábban jelentkezett kapás mint előző nap, köszönhetően a mag minimalizálásának. De még mindig nem a kiszemelt pontyok érkeztek, 7-10kg-s pajtik érkeztek. Azonban már jobb halak is horogvégre csaltunk, közelebb a 10 kg-hoz és már egy szép 13.50-es is fotózásra került.

Életem fogása

Így ismét egy kis csínhoz folyamodtunk a horog és a csali közötti távolságot növeltük meg, és lassan oldódó pasztát tettűn a csalik megnövelése érdekében.

Életem fogása

Sikert hozott mivel ezt már nem tudta az összes jelentkező megfelelő mélyre szívni, hogy a horog is akadjon.
Éjjel fél 3 felé kapás riasztott fel már-már mély álmomból ... Ismét egy szép egészséges hal küzdött a horgomon 8kg körüli súlyban, amit rövid fárasztás után vissza tettem éltető elemébe. Újra csalizást követően úton volt a szerelék a helyére, megérkezett a bója közelébe és a helyére került.
Álmos szemmel újból bevackoltam magam a hálózsába abban a reményben, hogy pihenhetek! Alig 10 perc telt el a behúzott botomon húzós kapás jelentkezett! Úton a bot felé az a gondolat járt a fejemben valószínűleg ismét egy 7-8kg jelentkező van a horgomon hisz most raktam le a szereléket. A kontaktus felvétele után indult volna a fárasztás de ez nem így történ ... Pár tekerés után láttam, hogy a bója mozdul minden bizonnyal feltekerte magát így nem is próbálkoztam tovább a partról. Miki segítségével csónakba ugrottam és úton voltam a hal felé, aki már ekkora eltávolodott a bójától és gond nélkül folytatódott a fárasztás. Éreztem ez jobb hal lesz mivel csak centiről centire jött felfelé, és csak egy két komótos bólintás volt a reakciója ahogy próbáltam a felszín közelébe csalni. 15-20 perc után mutatta meg magát először és amit láttam az hihetetlen volt! Egy óriás test úszkált a víz tetején aki már csak arra várt, hogy szákba tereljem aminek eleget is tettem pár pillanattal később!! Útban a part felé nem bírtam már magamban tartani az öröm hangjait, nevettem integettem barátom felé" Ez az igen szavakkal a számon!" és persze fülig érő mosollyal:) Akkor szembesültem a hal méreteivel amikor belekerült a bölcsőbe!! Egy matuzsálem, igazi Óriás!
Mérlegelésnél szembesültünk azzal a ténnyel kit csíptem fülön Mazsi volt az saját valójában! A tó legnagyobb pontya melynek súlya és mérete nem minden napi!! Őkelmének egy szem 24mm-es CFB Deep Sea World golyó tetszett meg, ami ki volt könnyítve egy szintén Csabi által készített ananászos pop-uppal. Hihetetlen álmaimban nem gondoltam volna, hogy valaha összehoz az élet egy ekkora hallal!!! A mérleg egészen pontosan 30.50-et mutatott, mit is mondhatnék egy pillanatra görcsbe rándult mindenem!!:)
Elképesztő méretekkel és szépséggel rendelkező hal, egy valódi csoda! A boldogságot amit éreztem nem tudom szavakba foglalni. Óvatosan a tárolóba helyeztük, vigyázva nehogy baja essen a reggeli optimális fényviszonyok közötti fotózásig. Miki barátom elismerő kézfogása és vállveregetéssel nyugtázta, hogy " Igen tényleg megfogtam " Ő is örül a sikeremnek! Mondanom sem kell álmosságnak és fáradtságnak nyoma sem volt rajtam:) fél óránként sétáltam le a partra, hogy megnézzem a csodahalat és lássam nincs e probléma vele. De itt még nincs vége az éjszakának a másik botomon is kapásom van! Hasonlóképpen társaihoz Ő sem adta magát könnyen. De sikerrel merítőbe tereltem az éjjeli 3. halamat ami egy 15.50 tőponty volt.

Életem fogása
Red Army-val

Ennél szebb vagy jobb horgászatot nem is kívánhatnék senkinek hisz, mindkét egyéni rekordomat megdöntöttem egy éjszaka alatt! Eddigi legnagyobb Tükörpontyom 22.48 volt és most fogtam egy 30.50-est Valamint tőpontyból is javítani sikerült 14.40kg ról 15.50kg ra:) Érdemes volt ellátogatni erre a csodálatos helyre.
Eljött a reggel Mazsi újbóli kézbevétele a fotózásával megkoronázva. Tálán reggel volt még szem-betűnőbb bajszos barátom mérete, tényleg egy óriás!!!!:D

Életem fogása

Életem fogása

Életem fogása

Életem fogása

Életem fogása

Fotózás és fertőtlenítés után boldogan engedtem útjára Őkelmét had okozzon a sporttársaknak is hasonló szinte leírhatatlan élményeket.

Életem fogása

Életem fogása

Napközben szintén némaságba burkolóztak jelzőink, mintha ők is pihennének az éjjeli hangoskodásig. Estére változott a szél irány, nem volt uralkodó iránya inkább óránként változott hol déli hol északi lett. Szerencsére nem szegte a halak kapókedvét ez sem, este Mikinek okozott örömöt ez a víz, hisz megfogta a másik kuriózumát a tónak! Több mint egy méter hosszú nyurga ponty személyében! Közel 20-30 perces fárasztás után szelídült meg ez a szépség és 18.50kg-mal mérlegelt!


Életem fogása

Életem fogása

Csodálkozva tekintettünk rá hisz egyikünk sem látott még ilyen hosszú és teljes és pikkelysorral rendelkező pontyot. Őt Bagett-nak keresztelte el mert tudomásunk szerint még nem kapott nevet

Változó időjárást érzeni lehetett a tavon, nappal szinte kapás nélkül ültünk a botok mellett csak éjjel volt aktivitás. De már éjjel sem a megszokott hévvel húzták el csalijainkat a halak.
Ezen az éjszakán ismét barátomat érte szerencse egy gyönyörű 18kg-s tükör ponty személyében, aki ugyan úgy mint társai fotózás és megfelelő bánásmód után visszakapta a szabadságát!

Életem fogása

Életem fogása

Fényjáték a vízen

Életem fogása

Napkelte

Életem fogása

Életem fogása

A végére mit is mondhatnék, pecás pályafutásom egyik legszebb és legjobb túráján vagyok túl, ami nem mindennapi helyzetek elé állított és ejtett rabul!! Köszönhető ez a tó szép környezetének erőtől duzzadó halainak és kis részben a csaliknak amikkel ezeket a szép halakat sikerült megfognunk.


Hasonló élmény dús horgászatot kívánok mindenkinek!!


Üdv.: Lőrincz Károly


CFB TEAM- Barátságban a halakkal
www.cfb.hu