Carp Safety

A bojlizás mára elképzelhetetlen a halkímélő eszközök nélkül, és ez így van rendjén. Ezek közül is a legfontosabb a pontymatrac. Rengeteg típus és márka létezik, ezért szeretnénk egy kis segítséget nyújtani azoknak, akik matrac vagy bölcsővásárlás előtt állnak. Nem márkákat szeretnénk ajánlani, hanem inkább a típusokat nézzük át.

1. Matrac 

Carp Safety

Carp Safety

Erről nehéz sok pozitívumot írni. Kedvező az ára és kezdőként megnyugtathatjuk magunkat, ha ilyet veszünk, hogy mi bizony vigyázunk a halakra. De az igazság az, hogy szinte papír vékony és nem sokat ér. Hosszú távon megbánjuk, ha ezt választjuk.

 

2. Matrac

Carp Safety

Carp Safety

Ez már sokkal jobban védi a halunkat a parton, mert sokkal vastagabb a szivacs, és körben egy széles hungarocell golyókból álló pereme van. Fontos még hogy két biztonsági csat is található rajta. Letakarhatjuk a halat és füllel is ellátott, hogy a visszaengedéshez könnyebb legyen vinni. Viszonylag kis helyet foglal és kedvező ára miatt sokan használják. Viszont ne hagyjuk magára a halat. Sajnos nem ritka jelenség hogy a halak „kifekszik", létezik felfújható verziója is.

 

3. Bölcső

Carp Safety

Carp Safety

Úgy gondolom a lényeges különbség szemmel látható. Fontos hogy magas szivacsos peremmel rendelkezik. Lényeges hogy, hogy a tépőzáras takarójával teljesen le tudjuk sötétíteni, amíg megnyugszik a pontyunk. Továbbá nem fog kiugrani, amíg pl.: a mérlegelőért megyünk. Csónakban is jól használható, viszont nehézkesebb a szállítása, mint az előzőnek, és drágább ár jellemzi. Fontos, ha ilyet vásárolunk, nézzük meg jó alaposan, hogy viszonylag merevebb jobb tartású oldalfala legyen, és ne úgy álljon, mint ami a képen szerepel. Sok gyártó bölcsője közül választhatunk, de sajnos sok a silány termék ezért érdemes az időt rászánni és alaposan körül nézni.

4. Merev vázas bölcső

Carp Safety

Carp Safety

Véleményem szerint a legbiztonságosabb és talán a legjobb megoldás. Fontos hogy ebben a halunk nem érintkezik a talajjal így sokkal biztonságosabb. Továbbá lényeges hogy állítható lábakkal rendelkezik így be tudjuk állítani az optimális magasságot. Sokkal könnyebb felvenni a halat belőle, illetve ha véletlen is megugrik, nincs akkor távolság közte és a matrac között. Fontos hogy egy jó bölcső rendelkezik takaróval, amit szintén tépőzárral tudunk rögzíteni. Nagyon jó dolog hogy megáll benne a víz így nyugodtabb a hal viszont ezt a ruhánk bánja. Van olyan típus, ami rendelkezik térdeplővel, zsebekkel, amiben akár kéztörlőt akár fertőtlenítőt is tárolhatunk. De ezek csak plusz dolgok. Sajnos nehézkes a szállítása és az ára is borsos. Csónakban nem használható, tehát vinnünk kell magunkkal vagy egy másik típust vagy a vízen visszük ki a halat. Az eltérő minőségbeli különbség itt még fokozottabban érvényes.

 

Ugyan drága de, ha végig járjátok a lépcsőfokokat és mindig újabb típust vesztek az még sokkal drágább lesz. Ezt biztosan állítom. Zárszóként még azt hozzá tenném, hogy mindegyik típusban az közös hogy nem elég megvenni őket, használni is kell és oda figyelni a halakra, gondolok itt arra, hogy mindig vizes matracra tegyük a halat, ne tartson sokáig a fotózás. Ha olyan szerencsések leszünk, hogy vissza fogjuk, a barátunkat az ne legyen összetörve és másnak is akkora örömet okozzon a kifogása, mint nekünk.

Üdv: Agócs Ferenc

 

A videó erről a linkről is elérhető:  https://www.youtube.com/watch?v=vqTR7WZX1Bw#t=0