Karsztvízi pontyok

A Bakony lábánál található egy nem túl nagy, de számomra annál fontosabb tó. Ezen a tavon fogtam életem első pontyát, és itt tapasztaltam meg, milyen a nádi pontyozás. Minden évben visszalátogatok erre a helyre, ami mára már nagyon sokat változott, de a körülötte elterülő táj mindig felidézi benne a régi élményeket.

 

Idén is egy rövid 48 órás pecára tértem vissza. A naptár már július végét mutatta, és az időjárás is ennek megfelelően volt: forró nappalok, és szúnyoggal teli éjszakák időszaka ez. A sokszor 40 fok feletti nappali hőmérséklet próbára teszi az ember szervezetét, ezért a horgászhely kiválasztásánál körültekintőnek kell lenni. Nem gondolok nagyon dolgokra, kizárólag az árnyék, és tiszta víz a lényeg. Szerencsére a vízparti fűzfák menedéket adnak a horgászoknak. Én is az egyik ilyen fa árnyékában találtam helyet a brollymnak, és a többi felszerelésemnek.

Karsztvízi pontyok

Karsztvízi pontyok
Csalik, és etetőanyag.

A víz hőmérséklete bőven 20 fok felett volt, ezért ilyenkor az alapozó etetésnél előtérbe kerülnek a halibut pelletek. Erre a horgászatra az etetéshez Red Shrimp Halibut pelletet vittem magammal, 8-as 12-es 16-os és 20-as méretben. Természetesen a bojlik sem maradtak otthon. A Carp Friend Baits egyre nagyobb kínálatából a Red Army, és a Full Amino bojlikra esett a választásom. A Red Army-ról tudtam, hogy egész évben kiválóan működik, a Full Amino bojlival viszont most találkoztam először.

Karsztvízi pontyok
Etetés kialakítása

A tavon tilos a csónakhasználat, ezért az etetések kialakításához etetőrakéta és dobócső használata ajánlott. Kevés gyakorlás után mind a kettővel pontosan be tudjuk juttatni az etetésre szánt anyagokat

Karsztvízi pontyok

Karsztvízi pontyok

A PVA termékek most is fontos szerepet kaptak a pontos etetés kialakításánál. Mivel a tó nem túl nagy, és minden oldalán vannak horgászhelyek, 60-70 méternél távolabb felesleges horgászni. Ennek köszönhetően a megfelelő PVA használatával nagy mennyiségű etetőanyag, stick mix, apró pellet és darabolt bojli, juttatható be a horog közelébe. A PVA tasakok kiválóan alkalmasak erre a célra. Egy hasznos kiegészítő segítségével nagyon könnyen elkészíthető még egy „csalibomba" is.

Karsztvízi pontyok

Karsztvízi pontyok

Ezeket a bombákat nagyon könnyen fel lehet turbózni liquidekkel, aromákkal, amelyek a horog közvetlen közelében fejtik ki hatásukat.

Kezdődhet a horgászat

Végre minden a helyére került. Az alapozó etetés készen volt. A végszerelékek, a horgok közelében PVA tasakkal bejuttatott mikro pelletek és a bojlidarabok a horogokon pedig Red Army és Full Amino bojlik várták, hogy egy éhes ponty felszippantsa őket.

Karsztvízi pontyok

Karsztvízi pontyok

A tóban nagyon sok ponty van 2-től 8 kg-ig. Sajnos a nagy halakból kevés van benne egy tulajdonosváltásnak köszönhetően, de azért így is akadnak benne szép számmal 10 kg feletti példányok is. És az egyre növekvő „fogd meg és engedd vissza" elvnek köszönhetően pár év múlva remélem ez az arány növekedni fog!

A pontyok hamar rátaláltak a nekik szánt finomságokra. Ahogyan az est közeledtével csökkent a hőmérséklet úgy emelkedett a kapások száma. A Full Amino bojli jobban ízlett a halaknak, de a Red Army a darabosabb pontyokat adott. Minden kapás után 10-15 darab bojlit dobtam az etetésre, amire háromóránként tíz etetőrakétányi red shrimp pelletet is lőttem.

Karsztvízi pontyok

Karsztvízi pontyok

A halak kapókedve a sötétség beálltával sem csökkent.

Karsztvízi pontyok

Hajnalban egy folyamatos húzós kapás ébresztett. A kapásjelzőm vevőjére pillantva már tudtam, hogy a Red Army-val csalizott horgommal menekül valaki iszonyatos sebességgel. Tudtam, ha az eddigi statisztika folytatódik, akkor ez ismét egy szebb ponty lehet. Rögtön a botjaim mellett voltam. Ahogy megemeltem a botot éreztem, hogy a statisztika tényleg folytatódik és húszperces fárasztás után már a matracon pihent egy szép, 10 kg feletti pikkelyes.

Karsztvízi pontyok
Gyors fényképezés, fertőtlenítés és mérlegelés után mehetett is vissza.

Karsztvízi pontyok

Karsztvízi pontyok

Karsztvízi pontyok

Karsztvízi pontyok
A hal pontos súlya 13,2 kg volt.

A két nap alatt 59 kapásom volt, amiből sikerült 44 halat fognom. Az arány persze lehetett volna jobb is rosszabb is, én örülök a 44 halnak. Egy dolog azonban szemet szúrt a horgászat során, még pedig az, hogy egy nem kimondottan bojlis tavon még nem várható el mindenkitől, hogy használja a halak védelméhez szükséges alapvető védőeszközöket. Pedig egy pontymatrac, egy nagy merítő és egy sebfertőtlenítő használata hatalmas védelmet biztosít a halak számára, persze ha azt megfelelően használják! Egy horog ütötte seb fertőtlenítése, és a megfelelő fárasztás nagyon fontos ahhoz, hogy a halak száj ne legyen szétszaggatva!

A nappali forróság, és a szúnyogokkal teli éjszaka ellenére ismét sok élménnyel gazdagodva búcsúztam el ettől a számomra olyan fontos tótól, amit jövőre is biztosan meglátogatok.

Üdvözlettel: Szedlák Zsolt
Carp Friend Baits Team