Tüske az akadók világa

Szeretnék mesélni nektek egy gyönyörű vízről ahova mindig nagy örömmel megyek horgászni. Tüske nem egy magán kézben lévő betelepített bojlis víz, hanem egy 56 hektáros vadvíz, ami bizony rejteget meglepetéseket. A tó 3 részre osztódik fel alsó, középső, és felső tó.

 

Tüske az akadók világa

A mederviszonyok nagyon változatosak. Néhol van fél méteres iszap, máshol pedig kő kemény mederfenék. Ez eddig nem is baj, de miért is nehéz pálya? A horgászatot hatalmas vízbe dőlt fák,bokrok és néhol egész víz alatti erdők maradványai nehezítik meg.

Tüske az akadók világa

Tehát itt ugrik a majom a vízbe, mivel nincsenek nagy halak telepítve a tóba egymás hegyén hátán ezért jóval nagyobb kihívás szép halakat fotóra bírni egy ilyen helyen. 50 éves vízről van szó, tehát nem fiatal víz joggal várhatjuk, hogy élhetnek kapitális gyönyörű egyedek is. Nagy testű halból még így is kevés van minden évben nagyon kevés hírt lehet hallani kapitális fogásokról.Aminek egyik lehetséges magyarázata az is lehet , hogy az egyesületi tagság döntő többsége nem sporthorgász.

A vízmélység 40 centitől egészen 3 méterig mélyül, patkák púpok, ígéretes haltartóhelyek találhatóak szinte mindenhol.

Én általában az alsó tavon szoktam horgászni mivel itt található a legtöbb vízbe dőlt fa akadó. Itt keresem én a mohás hátú öreg barátainkat. A bojlis módszer itt nem annyira elterjedt, és ennek köszönhetően ezekkel a golyócskákkal igen szép eredményeket lehet elérni. a 2012 es évben találkoztam először a CFB bojlikkal barátaim használták és lassan folyamatosan kipróbáltam a csalikat.Így 2013 ban amikor Tüskei horgászatot terveztem tudtam már nagyjából milyen csalikkal fogok horgászni.

Ezen a tavon én horgásztam először ezekkel a csalikkal ebben biztos vagyok. Egy pár napos túrát terveztem ami kiváló első teszt lesz ezen a tavon a csaliknak is gondoltam. 5 fajta bojli volt nálam, CFB Red Army, CFB Full-liver és CFB Dracula nevú csalija.Csabi jóvoltából lehetőségem volt még a számomra új bojlikból is pár kilót kipróbálni.

Ezek közül az egyik CFB SunShine volt mely egy kellemes édes Ananász ízű csali volt melynek hátterében érezhető volt valami "kellemes büdös íz".

Tüske az akadók világa

Másik csali pedig a CFB Red Dream volt mely mára már számomra abszolút kedvencé vált karakteres epres ízével.

Tüske az akadók világa

Egy olyan helyre esett a választásom ahol 80 méterre található egy bokorsor, de előtte kőkemény mederfenék, kb 1,5 méteres vízmélységgel.
2 etetést csináltam Dracula és Full-liver bojlikat használva. Kialakítottam a tábort és mivel nem lehet behordani, ezért bedobáltam a szerelékeket az etetett helyekre.

Tüske az akadók világa

A szerelékeimet a terepnek megfelelően állítottam össze. 35 ös főzsinór 70-es előtétzsinór, 1,5 méteres leadcore, és egy 110 grammos horizon ólom.

Tüske az akadók világa

Az előkéket longshank és wide gape horgokból kötöttem.

Tüske az akadók világa

Etetni keveset szoktam de viszonylag nagy területre. Kapásonként szórok mindig pár szem golyót, ez nálam a legbeváltabb stratégia.

Amikor kapásom volt persze minden hal ráment a bokorra, ezért hát csónakos fárasztással értek véget a kapások. Az első 3 éjszaka pár kisebb ponty kivételével csendben telt.

Tüske az akadók világa

Kánikula volt, a halak nem nagyon voltak étvágyuknál. Napközbe szinte nulla mozgás volt. Ám estére egy hidegfrontot ígértek, ami talán meghozza a halak kapókedvét gondoltam.
Pár óra múlva meg is érkezett a várva várt front, ami jót és rosszat is hozott. Egy kis jégeső orkán erejű szél érkezett pillanatok alatt majd felhőszakadás következett.

Tüske az akadók világa

A hőmérséklet gyorsan lehűlt fel kellett öltözni mert rendesen hűvös volt. A kapások egymást követték a következő pár órában, megjelentek a szebb példányok az etetésen. Az éjszaka legnagyobb hala 10, 2 kilót nyomott.

Tüske az akadók világa

Végre napközbe is ki tudtam csikarni pár kapást de még mindig nem volt az igazi. A Dracula etetésemet abba hagytam és egy másik helyen kb 30 méterrel távolabb 20 centis iszapon elszórtam fél kiló Red Dream bojlit a dippjével meglocsolva és ezt 4 óránként megcsináltam.

Tüske az akadók világa

A tervem az volt, hogy este megpróbálom az édes golyót is hátha az idő miatt jobban tetszik a pontyoknak mint az erőssen büdös fokhagymás Dracula. Napközbe még jött pár kisebb egészséges ponty Full Liverre.

Tüske az akadók világa
Egészen egyedi mintázatú tükrös

Tüske az akadók világa
Valamint a tóra jellemző tövesek

Tüske az akadók világa

Este 9 óra körül az egyik pecámat  az új helyre dobtam és fél kiló Red Dream bojlit a csali köré szórtam.

Tüske az akadók világa

Ezek után nyugovóra tértem a meleg hálózsákba.Ami nem tartott hosszú ideig, mivel az egyik orsómról el kezdettt füstölni a zsinór olyan vehemensen húzta valami . Kipattantam a kuckómból, és irány a bot.

Azonnal láttam, hogy a Red Dream-re volt egy érdeklődő, ami elég nagy erővel húzott, mire csónakkal utána mentem már átúszott egy nagy fa alatt. Nem volt mit tennem felkampóztam a zsinórt elharaptam , összekötöttem de az előtét zsinórt még mindig nem láttam.Távol volt még a halam.Három további helyen haraptam el a zsinórt mire kontaktusba kerültem a titokzatos barátommal. Körülbelül 20 percnyi fárasztás után a merítettem meg egy gyönyörű tőpontyot. Boldog voltam halat a szákba hagytam a vízbe úgy vontattam ki a csónakkal.
Reggelig bezsákoltam, a pontyzsákot a mély vízbe tettem így biztonságba volt a halam a reggeli fotózásig. Az éjszaka viszonylag csendben telt ezek után már.
Reggel a mérleg 13,3 kilót mutatott. Örömöm leírhatatlan volt.

Tüske az akadók világa

Napközben pihentetem az etetést és nem horgásztam rá csak a fél kiló bojlit szórtam az előző napi mennyiségben és időben.

Tüske az akadók világa

Helyette a SunShine bojlival csaliztam és 1 új helyre dobtam  és megszórtam 2 marék SunShine bojlival.
Két óra telt el mikor húzós kapással jelentkezett egy szép töves.

Tüske az akadók világa

Délután egy albinó töves tett látogatást a Red Army-s botomon.

Tüske az akadók világa

Ahogy készülődtem az éjszakára egy csodálatos naplemente mellett egyre csak azon járt az eszem hogy mi lesz este a Red Dream-os etetésen. Talán újra sikeres leszek , talán egy még nagyobb hallal hoz össze a sors?

Tüske az akadók világa

Este Red Dream-es pecám ment a helyére bő fél kiló golyó kíséretével. Nem tudtam aludni, az előző éjszakai akció után valahogy nem jött álom a szememre, csak az ágyamba forgalódtam. 4 óra körül egy erőteljes kapásra pattantam fel amire ráemelve éreztem , hogy talán Ő az akire vártam.

Csónakba pattantam de a hal már kint volt az akadókból. Furcsáltam is , gondoltam talán harcsa akadt a horgomra? Fél órán keresztül csak vontatta magát de semmi áron nem akarta megmutatni magát. További 20 perc telt el és biztosra véltem már , hogy harcsa a titokzatos ellenfelem .Mikor megmutatta magát először nem hittem a szememnek , egy hatalmas töves volt. A víz felszínén volt teljes valójában elfáradt így gyorsan alátoltam a merítőt és beemeltem a matracra.Igen megvagy gondoltam és biztos voltam benne 15kg felett van.

Kieveztem a partra és rögtön a mérleghez vittem, a mérleg 16,45 kilónál megállt. Felkerült az i re az a bizonyos pont. Pár óráig a hitelesítésig pihent a pontyzsákban és újult erővel úszott tovább a fotózás végén.

Tüske az akadók világa

Ki tudja talán még találkozunk újra gondoltam mikor méltóságteljesen elúszott. Boldogan csomagoltam össze és tudtam hamarosan visszatérek.

Ez úton szertném megköszönni Horváth Csabinak a támogatást a remek csalikat. Csak ajánlani tudom minden pontyhorgásznak. Folytatás következik a 2014-es évben.


Üdvözlet mindenkinek:
Mákos István
Carp Friend Baits / Barátságban a halakkal /