CFB? Miért is ne!

Egy eredményes pontyhorgász kellék tára, sok apró precizen elkészített mozaikból áll össze!

Az egyik fontos de talán a legfontosabb eleme ennek műfajnak a csali - esetünkben a bojli.

 

CFB? Miért is ne!

Szezon kezdett előtt már hetekkel elkezdődik a készülődés, cikáznak az ember fejében a receptek hideg vízi könnyen emészthető, gyorsan bontó bojli a szezon nyitóra aztán mikor már melegszik a víz jönnek a nehéz bombázók a fehérjében, aminoban, olajban gazdag golyók - de sorolhatnám napestig a variációkat. A múltban már bizonyított, jól bevált alapanyagokhoz ragaszkodik az ember, de minden évben jönnek újak amikben a kísérletező kedvűnket kiélhetjük. Bizony néha már átesünk a ló túlsó oldalára - pontyhorgászok zöme méltán büszke arra ha saját kútfőből merítve „házi" bojlival fogja meg élete halát. Az idézőjel nem véletlen hisz tudjuk, hogy ezek többnyire méregdrága külföldi alapanyagokból összeállított csalik. A szép halak és az élmények ilyenkor könnyen elfeledtetik, veled mibe is fáj ez neked! Angol, Német, Holland mega cégek marketingjei szinte hipnotizálják a sporikat, hogy a bojlikészítésben csak ők tudnak olyan minőséget nyújtani, ami garantálja az álomhalat.

CFB? Miért is ne!

CFB-ről pár évvel ez előtt hallottam először, pár fantázia néven (Red army) őszintén szólva még el is mosolyodtunk, vörös hadsereg? Mostanra azonban más jelentést kapott számomra ez név és a márka: Carp Friend Baits - nem csak a halak barátja, hanem bizony a pénztárcánké is! Egyre több barátunk számolt be szép fogásokról, ami bizonyította, hogy van potenciál a csalikban.

CFB? Miért is ne!

A lehetőség adott volt, hisz már régebbről ismertük a CFB-és fiúkat.
A nyár végén járhattunk mikor súlyos csomagunk érkezett. Ez volt az első alkalom, hogy testközelből is megismerhettük a termékeket. Csabi négy féle mixet küldött nekük, hogy próbálgassuk, tesztelgessük a mixeket és a túrák végén osszuk meg vele tapasztalatainkat.
Tisztában voltunk a mixek beltartalmának jellemzőivel, így nem volt nehéz ízben harmonizáló folyékony összetevők kiválasztása. Nem bonyolítottuk túl a dolgot a tojáson kivűl: lazac olaj,
(a lehűlő vízre tekintettel), CSL likőr, amino, és pár csepp esszenciális olaj.

A tó ahol több éve vagyunk tagok, kavicsbányászat utó terméke! A szigorú szabályok és a tó adottságai olyan nyugodt életteret nyújtanak pontyoknak, hogy azok kényelmesen megérik a nyugdíjas kort.

CFB? Miért is ne!

Az ősz, mint tudjuk minden pontyhorgászt nagy fogás reményével csábítja a partra, mis így terveztük túráinkat immár az új kollekcióval. Red Army, Red liver, Full liver, Full amino. Szeptember közepén Feri és Zsolti a frissen legyúrt golyókat rögtön a mélyvízbe „dobta" a szó szoros értelmében! Koncentrált etetés nagy részét bojli adta, mellé kevés nagy méretű pellet és botonként fél kiló kender.
A rövid hétvégi pecán több 5-10kg közötti ponty melett egy darabosabb töves is jelezte lesz keresnivalónk az új bojlikkal.

CFB? Miért is ne! CFB? Miért is ne!
Szeptemberben a könnyített csalik vitték a prímet!

CFB? Miért is ne!
Czira Zsolt 19,80kg-os tövese a Red Army hóembert vette fel!

A következő horgászatot október közepre tudtuk összehozni, ott létünk alatt a vénasszonyok nyara kényeztetett minket. Az őszi telepítés eredményeként számolnunk kellett a kispontyok támadásával, ezen problémát az apró magvak elhagyásával , 24mm feletti ill. dupla süllyedő csalik bevetésével próbáltuk kiküszöbölni. Az első órákban még így is volt egy–két kamikaze gyerek ponty aki felakasztotta magát a 2-3 as kampókra. Aztán idő előre halad tával elmaradoztak az ideges rángások a swingereken. Sejteni lehetett, hogy megjelentek az öregek a placcon és kérik a jussukat.

CFB? Miért is ne! CFB? Miért is ne!
Nagyobb, ill. dupla csalikkal tudtuk kordába tartani a kisebb pontyokat!

CFB? Miért is ne!
Egy szem 24-es Red Liver ízlett ennek az erőgépnek!

CFB? Miért is ne!
Gergály Feri éjszakai vendége bőven tíz felett!

Két nap alatt a Red Liver, Full Amino párosán több tíz kg feletti és két kapitálisnak számító szépség csábult el. Utólag elmondhatom, hogy a vártnál több kapást tudtunk kicsikarni az számunkra új csalikkal ezen a könnyűnek nem mondható vízen! Külön örömünk a történetben a képeken látható szépségek, amik idén bekerültek a TOP fogásaink közé - kezdetnek nem is rossz!

CFB? Miért is ne!
Közel a 20kg-hoz ez a gyönyörű tükrös!

CFB? Miért is ne!
Hétvége legnagyobb hala (20,20 kg) Full Aminonak nem tudott ellenállni!

Egy barátom mondta nem is olyan rég, „meg van a tuti recept", nem kell többé kísérletezgetnem ezt fogom gyúrni még élek mert minden nagyponty ezért reszket. Aztán jött neki egy–két betli és már el is szállt a nagy önbizalma. Jó tanácsként említettem neki: „Nincs kapásod? Akkor pár méterrel arrébb teszed le a szereléket vagy mást teszel a horog alá. Nincs ez másként az alapanyag kiválasztásnál sem - nem szabad leragadni – újítani kell és a siker nem várat magára"

CFB? Miért is ne!
Nemsokára újra láthatjuk az arany hidat a vízen addig is készülődjünk az új szezonra

CFB-vel? Miért is ne! Nekünk bejött!

CFB? Miért is ne!
És ne feledjétek C&R!

Írta: Seres Zsolt

Képek: Gergály Ferenc