CFB-vel márciusban

Az elmúlt hónapokban sajnos nem sikerült eljutnom egyetlen víz partjára sem. Már alig vártam azt a pillanatot, amikor ismét megpróbálhatom a nemes ellenfelek, a pontyok becserkészését.

 

Ez a peca nélküli idő sem telt el feleslegesen. Ilyenkor minden adandó alkalmat kihasználok, és bővítem az elméleti tudásomat, ami szerintem nagyon fontos dolog a pontyok horgászatában.

Az interneten rengeteg videó, leírás, fórum segít minden kérdés megválaszolásában. Nem szégyen segítséget kérni a nálunk nagyobb tudással rendelkező tapasztaltabb horgásztársaktól. Azonban egy rosszul megfogalmazott kérdés, egy mások által már régóta ismert téma, akarva-akaratlan vonzza azokat a „segítőkész" embereket, akik előszeretettel lenézik, kigúnyolják, és vicc tárgyává teszik a kérdezőt. Ezzel megfosztják őket a tanulás lehetőségétől, és sokszor egy életre a további kérdések megfogalmazásától.

Rengeteg embernek el kéne gondolkodni azon, hogy ő hogyan kezdte, honnan indult, milyen utat járt be az adott pontig, ahol éppen tart. Mindenkinek megvan a saját útja, a saját tapasztalatával, sikereivel, kudarcaival, elveivel, terveivel. Nincsen két egyforma út! Ezt kellene szem előtt tartani mindenkinek, mielőtt bárkit kritizál, és bárkinek a tudását kétségbe vonja!

Térjünk vissza a horgászathoz.

Az időjárás előrejelzésben nagyon kedvező adatokat közöltek. Kora tavaszi időjárás, éjszakai fagyok nélkül. Jobbat nem is kívánhat az ember március közepén. Azért ilyenkor még elengedhetetlen a megfelelő réteges öltözet, és egy négy vagy öt évszakos hálózsák azoknak, akik kicsit bátrabbak, elszántabbak és az éjszakát is a vizek partján akarják tölteni. Jól jöhet egy sátor is, de ha nem várható eső, akkor számomra csak egy felesleges plusz teher.

Horgászhely, csalik, etetés.

CFB-vel márciusban

Ebben a kora tavaszi időpontban nagyon nagy segítséget nyújt a horgászhely kiválasztásánál, ha tudjuk, hogy az adott tavon hol találhatóak a vermelő helyek. Igaz ez sem mindig garancia a pontyok megfogására. Van, aki úgy gondolja, hogy a vermelő halakat jobb békén hagyni, és nem zaklatni őket. Ezzel részben én is egyet értek. Viszont pár hét, esetleg hónap kihagyás után a célunk nem lehet más csak az, hogy ismét megszólaljon a kapásjelzőnk, az orsónk fékje, és végre megint használni kelljen a merítőhálót, és a pontymatracot. Ezeket az örömöket azonban viszonzás nélkül semmiképpen nem kívánhatjuk magunknak.

Egy horog ütötte sebet talán egy kicsit tudunk kompenzálni egy kiváló minőségű, és magas tápértékű csalival, etetőanyaggal és természetesen a kíméletes bánásmóddal.

A vermelő pontyok pontos helyének tudása nélkül kénytelenek vagyunk megkeresni őket. Ez nem olyan egyszerű feladat. Nem feltétlen a legmélyebb részeken kell keresgélnünk. Nagyon fontos, hogy folyamatosan figyelni kell a vizet. A legapróbb változás is sorsdöntő lehet ebben az időszakban. Egy apró hullám, esetleg egy nádszál - a többitől eltérő – mozgása, mind árulkodó jel lehet. Véleményem szerint több órát eltölteni ugyan azon a helyen, ugyan azzal a csalival - amikor még a pontyok nem mozognak, és nem táplálkoznak intenzíven - nem kifizetődő. Sokszor csak pár méter választja el a csalinkat álmaink halától. Merjünk változtatni, kísérletezni még akkor is, ha kifejezetten bízunk a horgászhelyben, a felszerelésünkben, és a csalinkban.

A mostani horgászatra három csalival készültem. Természetesen - mint mindig – a Carp Friend Baits kínálatából választottam. A tavalyi évben sok halat köszönhettem a Full Amino, és a Deep Sea World csaliknak. Mind két csalit büdös, halas íz jellemzi. Sokakban felmerül a kérdés, hogy év elején hideg vízben miért pont ezekre esett a választás? A válasz: roppant magas fehérje és aminosav tartalommal rendelkeznek, és egész évben sikeresen alkalmazhatók.

A harmadik csalival idén találkoztam először. Amikor első alkalommal szagolja meg ezt a mixet valaki, azonnal tudja, hogy ez egészen más, mint amivel valaha találkozott. Semmihez sem fogható füstölt halas illat. Ez a Smoky Fish!! Már volt két halas büdös bojli a fegyvertáramban. Kitaláltam, hogy ebből a szintén halas mixből egy kicsit édes gyümölcsös bojlit készítek. Megemeltem a bojli készítésénél az édesítő és a Strawberry aroma ajánlott mennyiségét 50%-al, aminek köszönhetően egy nagyon kellemes füstölt halas , de kifejezetten édes epres illatú, gyönyörűen formálható masszát kaptam.

CFB-vel márciusban

CFB-vel márciusban

24 órás pecát terveztem. Amíg a halak nem kezdenek el intenzíven táplálkozni, addig nincsen értelme a nagy etetésnek, egy minimális etetés viszont nem árt. Ennek megfelelően egy kis vödörbe összekevertem 1 kg CFB Pellet mixet, 1 liter magmixet (tigrismogyoró+milanüsse), és 30 dkg mikro halibut pelletet. Ezt meglocsoltam kevés CSL Liquiddel, és összekevertem. Hagytam állni kb 30 percig, és egy etetőkanál segítségével egy 20x10 méteres területre beszórtam. Dobócsővel pár marék bojlit is juttatunk erre a területre.

CFB-vel márciusban

CFB-vel márciusban

CFB-vel márciusban

Elterveztem, hogy maximum 2 órát hagyom a szerelékeimet ugyan azon a helyen. Az első 2 óra elteltével sajnos nem volt egyetlen egy jelentkező sem. Nem voltam elkeseredve, mivel tudtam, hogy ilyen hideg vízben, ha csak egy kapást ki tudok csikarni, az már jó eredmény. Újra csaliztam és megkezdődött a második 2 óra. Az etetésen szemmel láthatóan beindult az élet. A halak apró gyűrűkkel és hullámokkal tudatták, hogy megérkeztek. Végre megszólalt a kapásjelzőm. A Deep Sea World-el csalizott horgomat kapta be valaki. Lassú egyenletes ejtős kapás volt. Óvatosan átváltottam az orsómon a nyelető féket és feltekertem a vissza ejtett zsinórt. Ezt követte egy határozott bevágás, ami után a hal megfordult az ellenkező irányba és gyorsan lehúzott néhány méter zsinórt. Pár hónap kihagyás után hatalmas élmény volt ismét megküzdeni egy hallal. Fényképezés, mérlegelés, fertőtlenítés után visszanyerte szabadságát. 7,4 kg volt a töves pontos súlya.

CFB-vel márciusban

CFB-vel márciusban

Újra csaliztam, és már repült is vissza a végszerelékem a beetetett területre. Kezdett besötétedni, a levegő hőmérséklete is elindult a nulla fok felé. Elég sokáig ébren maradtam, vártam a következő kapást. A jelzőim csak nem akartak megszólalni.

CFB-vel márciusban

Két óránként új csali került a hajszálelőkékre, de sajnos ezt nem értékelték a halak. Mikor kezdett felkelni a nap, az újabb csalizás és dobás előtt éreztem, hogy valamit változtatni kell!! Mind két végszerelékemnél bevonatos előkezsinórt használtam, ami egy kicsit merev. A tervem az volt, hogy kicserélem az előkezsinórt egy nagyon lágy előkére, és a csalit is kikönnyítem egy szem lebegő csalival. A tervemet tettek követték. A választásom a PB Products Chameleon előkére esett. „Egy hihetetlenül lágy horogelőke zsinór, amely különleges színkombinációjának köszönhetően láthatatlan marad minden mederszerkezet esetén, így még a legöregebb, legóvatosabb pontyokat is becsaphatjuk. Ez a könnyen köthető, süllyedő előkezsinór bármely horogtípussal alkalmazható. A horog hegyére egy vízben oldódó lebegtető szivacsot (Rig Foam) tűzve könnyen elkerülhetjük, hogy a bedobás közben az előke összecsavarodjon." írja a gyártó. Ezeket a szempontokat figyelembe véve, és a gyorsabb siker érdekében egy általam rendszeresen használt megoldást választottam. Újra előkerültek a PVA tasakok, és a hozzá tartozó hasznos kiegészítő, amivel nagyon egyszerűen el lehet készíteni egy „csali bombát" a koncentrált etetéshez. Egy krusha segítségével apróra daráltam 5 szem smoky fish bojlit. Ennek felét beletettem a PVA tasakba, erre került a frissen kötött végszerelék - az ólommal együtt – és a csomag lezárásaként a maradék darabolt bojli. Visszadobtam a szerelékemet az etetésre és megkezdődött a következő 2 óra.

CFB-vel márciusban

Előszedtem a fényképezőgépemet, hogy megörökítsem az első tavaszi horgászatom csodálatos reggelét, mikor újra csipogni kezdett a kapásjelzőm. Azonnal a botok mellett voltam. A változtatást siker koronázta. Újabb ejtős kapás. Megismételtem az előzőnél már sikeres mozdulatsort. Az első pillanattól éreztem, hogy ha nem is nagyobb, de jóval erősebb ellenféllel van dolgom. A küzdelem 15 percig tartott, és a végén megszákoltam az idei első 10 felettit. Nagyon boldog voltam. Mikor a matracra fektettem és megszabadítottam a horogtól és a merítőtől, csak akkor vettem észre rajta egy régi sérülést. A farokúszója csonkítva lett!

CFB-vel márciusban

Először azt hittem, hogy valaki szándékosan „jelölte" meg ezt az egyébként csodálatos halat. Egy ismerősöm – aki rengeteget horgászik ezen a vízen – elmesélte, hogy pár évvel ezelőtt egy szákolás következtében sérült meg. Sajnos egy nem kimondottan bojlis tavon még nem várható el mindenkitől, hogy használja a halak védelméhez szükséges alapvető védőeszközöket. Pedig egy pontymatrac, egy nagy merítő és egy sebfertőtlenítő használata hatalmas védelmet biztosít a halak számára, persze ha azt megfelelően használják. Ha ez a horgász segítséget kér, és nem próbálja meg beleerőltetni a halat egy keszegezéshez biztosan tökéletesen használható „lepke hálóba", akkor ez nem történik meg. Nagyon sok hasonló maradandó sérüléstől lehetne megmenteni a halakat egy kis odafigyeléssel.

CFB-vel márciusban

CFB-vel márciusban

CFB-vel márciusban

Merjünk segítséget kérni! Higgyétek el, a fogás értékén, és a horgász megítélésén nagyon sokat tud rontani egy ilyen szerencsétlen eset. Ha az olvasók csak 1 százalékának eszébe jutnak ezek a sorok és időben tesznek valamit a sérülések elkerülésének érdekében, akkor már nem volt hiába való ezt a néhány sort leírnom. Minden kíméletesen megfogott, fényképezett és visszaengedett hallal egy újabb esélyt adunk horgásztársainknak egy akár életre szóló élmény megszerzéséhez.

Üdvözlettel: Szedlák Zsolt
Carp Frien Baits Team
Barátságban a halakkal

Vonalban