Szezonkezdet az Atkai holtágon

Ismét eljött a tavasz... eljött a mi időnk...

 

Az idei év is úgy kezdődött, mint mindig... Vártam a tavaszt, a jó időt, vártam az április 1 jét amikor a "vizemen" már engedélyezett az éjszakai horgászat. Kicsit tartottam az idei tavasztól... Tartottam, mert tapasztalataim szerint a rövid enyhe tél után mindig sokkal nehezebben indult a szezon, nem olyan intenzitással kaptak a halak, mint amikor 2 hónap után kiolvadnak vizeink. Lehet, hogy ez véletlen, de többször tapasztaltam ezt. Szóval kicsit tartottam a szezon kezdettől, de azért annyira nem hogy az április első hete ne a vízparton érjen. Március közepén le is gurítottam a 4 napos horgászatra tervezett bojlimennyiséget. Két alapmixre esett a választásom. Az egyik a minden vízen kihagyhatatlan RedArmy melyhez fokhagyma aromát kevertem egy kevés kagylóhéj őrlemény kíséretében, a másik a BlackJack volt amihez Squid&Octopus aromát tettem egy kis barack háttérrel 3:1 arányban. Mivel a kedvenc holtágomba beledűtöttek egy nagy adag kétnyaras pontyot -amik a rozsdás vasszöget is 3 perc alatt megették- csak 22mm és 30mm méretben gondolkodtam a szelektáció jegyében.

Szezonkezdet az Atkai holtágon
22mm és 30mm

Gondolkodtam a helyszínt illetően és végül is egy olyan partszakaszra esett a választásom ahol a környék mély vizei egy nádfal előtt hirtelen és meredeken emelkedik gyorsan melegedő sekélyebb 1-2 m mély platóra. Ezt kellett megcéloznom a terveim szerint.

Szezonkezdet az Atkai holtágon
A sokat sejtető nádas

Szezonkezdet az Atkai holtágon
Itt legyél okos...

Elérkezett az időpont, figyeltem az időjárás előrejelzést, ami szerint az első két nap állandó, front és szél nélküli 20 fok napsütés, a második két nap hidegfront, eső, és erős északnyugati szelet jósoltak. Kiérkezésemkor a táborhely elkészítése után belevetettem magam a nyerő hely kifürkészésébe. Két etetést csináltam. Egyiket a plató tetején, közel a nádashoz alig 1 m mélységben, a másik pedig a meredek törésoldalon és annak alján 3-3,5 m mélységben. Eddig mindig a kevés etetés híve voltam, de most picit bőkezűbb etetési stratégiát választottam, a 4 napra 7 kiló bojlit és egy vödör magmixet készítettem elő. Az alapetetés a fél vödör magmix és kb 2 kiló golyó volt. Nagyjából este 7 körül helyén volt a két horog, egyiken szimpla 22 másikon 30as bojlival. Még az első vacsorát készítettem elő és lám... a balos botom jelzője dalolni kezdett. Meglepetten vettem kézbe és tapasztaltam, hogy odaát bizony megvan az idei első egy 8,30 kg-os személyében.

Szezonkezdet az Atkai holtágon
8,30 kg

A közös party fotó után ment is haza... a horgom pedig a helyére vissza. Érdekes módon az éjjel volt még 4 kapásom, mind a törésoldalon elhelyezett csalira, de hirtelen ejtés után nem történt semmi. Pedig a második kettő kapáskor már nem 30-as, hanem 22-es golyó volt.
Először azt hittem a nagy mérettel nem bírnak, de reggel azon gondolkodtam, hogy valószínűleg az lehetett a hiba hogy a meredek tőrésről a leadcore szerelék nagy szögben állt el és az alatta közlekedő halak a hátukkal a zsinórt megtolva lerántották a 130gr-os grippa ólmot.

Szezonkezdet az Atkai holtágon
Éjszakai látogató a brollyban

Éjjel nagy halmozgást tapasztaltam az etetésem körül, ami megnyugvásra adott okot. Viszont a következő nappal teljes csend következett.

Szezonkezdet az Atkai holtágon
Csend és nyugalom

Na sebaj gondoltam... jön az este... Majd akkor jön az én időm... És úgy is lett. Amint besötétedett elkezdtek mozogni a halak az etetésen és jött is a mentrendszerű kapás. Második éjjel is 3-szor ébresztett a jelző.

Szezonkezdet az Atkai holtágon
8,70 kg igazi atkai sodrófa

Szezonkezdet az Atkai holtágon
3,70 kg-os kora tavaszi „kínai"

Meglepetésemre egy amur is megtisztelt... Furcsa is volt számomra ebben a hűvös vízben. Érdekes volt, hogy a pénteki nappal is érintetlenül maradtak a csalik. Ekkor már próbáltam változtatni és pop uppal kibalanszírozott csalit használtam... De semmi változás.

Szezonkezdet az Atkai holtágon
Próbálgattam...próbálgattam

Szezonkezdet az Atkai holtágon
Nappal maradt a tavaszi élővilág csodálása...

Sötétedés után ismét a szokásos kapás, kapások következtek. Megint három kapást számláltam.

Szezonkezdet az Atkai holtágon
6,97 kg-os atkai nyurga pici szépséghibával

Szezonkezdet az Atkai holtágon
7,70 kg hibátlan, tökéletes, egészséges kagylófaló

Szombaton megérkezett a hidegfront az erős széllel és esővel, ami sajnos nem hozott változást a nappali kapókedvben, és ismét nem bírtam kapást elérni. Amint besötétedett még volt egy jelentkező, a túra legnagyobb hala egy 10,80 kg-os potyka, majd ezek után némák maradtak a jelzőim.

Szezonkezdet az Atkai holtágon
10,80 kg

Reggel csípős napra ébredtem, és a környék horgászait megkérdezve mind azt mondták, hogy a hidegfront betörése után szinte senkinek nem volt hala. Valószínű a tavaszi melegedő víznek nem tett jót a nyerő északnyugati szél. Összességében 8 db halat fogtam, volt egy kagylózásom, egy leakadt fárasztás közben, valamint az első éjszakai 4 „szellemkapás"...Az eltervezett etetésből megmaradt 2,5 kg bojli és némi magmix is. A CFB csalijai ismét jól vizsgáztak és bebizonyította RedArmy úr hogy nem szabad otthon felejteni egyetlen horgászatkor sem. Az igazán nagy pontyok elkerültek, de ismét sok tapasztalatot szereztem ezen a csodálatos vad vízen...

Szalai János