A mélység titka

A mély felmelegedő vizek mindig nagy problémát okoznak addig amíg nem áll be a víz a nyári hőfokra. Ilyenkor a szokásos etetési stratégiák sokszor csődöt mondanak vagy pedig a sok éhes apró szájat kerítik horogra.

Természetesen nem az apró halakért utazunk több száz kilométert hanem hogy egy – egy gyönyörű pikkelyessel pózoljunk egy kép erejéig. Folyamatosan változtatni kell és tudni fogjuk hogy mikor léptünk a helyes útra!

Május közepét írunk és a természet már tökéletesen felébredt , a halak már az íváshoz készülődnek és napközben felkeresik a sekélyebb részeket kicsit sütkérezni melegedni. Én annak a híve vagyok hogy egy mélyvizű bányatóban mindig a mélység rejti a legnagyobb halakat. Ezért esett a választásom a tó legmélyebb pontjára, és mindent felraktam egy lapra. Pont egy front után érkeztem reggel a tó partjára, sátorállítás után már mehetett is a helykeresés partról és megkezdtem a szokásos etetési stratégiámat. Katapultal jutattam be kukoricát, tigrismogyorót, pelletet és 14mm-es bojlit. Amíg kapástalanul teltek az órák fényképezőgépemmel kattogtattam és így próbáltam elütni az időt.

A mélység titka
Állatok hada, nem voltak félősök

A mélység titka
Barátságban a kacsákkal is

Estig pár darab kispontyon kívül eseménytelenül telt a nap, a kis éhes szájak mindent megettek amit beszórtam nekik. Felváltva fogtuk a kispontyokat és kezdett már idegesítő lenni hogy nem marad semmi sem a darabosabb halaknak. Az etetést folytattuk egészen estig hátha a nagyhalak leverik az aprókat a csalik körül!

A mélység titka
Naplemente és a gondolkozás ideje

Éjszaka folytatódott a rémálom és csak az apraja nem hagyott minket aludni. Másfél óránként mindig volt egy jelentkező a csalinkra.

A mélység titka
Első darabosabb látogató, 8Kg-os

Kora délelőtt megtört a jég és az első képet sikerült elkészíteni egy 8kg-os pontyocskával. Halakat folyamatosan láttunk mozogni sekély és mélyvízen is ezért nem tudtuk eldönteni hogy hol is táplálkoznak a pontyok.

A mélység titka
Karesznál is megtört a jég 10Kg

Kisponty invázióból Karesznak is kijutott de a tó megajándékozta egy egészséges 10kg-os pontyocskával.

A mélység titka
7. C&R

Másfél nap eltelt és már éreztem a túra végét mert már félidőben voltam! Hóember túl gyanús volt a halaknak a tiszta vízben, kapást sem tudtunk elérni vele. A nagyobb golyókat 18-20mm-t nem voltak hajlandóak felvenni, csak az apró golyóval lehetett kapást kicsikarni. A helyi horgászoknál is néma csend volt halat nem láttunk senkinél sem. A kispontyokat el kellett üldöznöm az etetésről, döntöttem. Csak nagy méretű bojlival fogok etetni a túra végéig és kisbojlival fogok csalizni amit felpasztáztam 18-20mm-re hogy a vízbeérés után békén hagyják az apró halak és hátha meg tudja várni a szebb pontyokat. Az esti etetést már csak bojlival végeztem és reménykedve vártam az éjszakát. Apró pontynak nyoma sem volt, hajnal egy felé lassú húzós kapásra ébredtem és komótosan folyamatosan húzta a hal a dobról a zsinórt. Botemelés után egyből féket kért és határozottan oldalazott ahogy a fejlámpámmal láttam. Aránylag hamar kihúztam a part közelébe de onnan a mélyből az istenért nem akart feljönni, és 10 perc sétáltatás kezdődött mire meg volt az első pipáztatás és rá hamarosan a szákolás. Súlyát tippelni sem tudtam a lámpa fényénél, de a mérlegen 19Kg-ot mutatott!

A mélység titka
Éjszakai bivalyerős látogatóm

A ponty szokatlanul hosszú volt hatalmas farokkal megáldva ami meg is keserítette a fárasztást.

A mélység titka
19 Kg-ot nyomott és nagyon hosszú volt.
A mélység titka
Ekkora farokkal könnyű!

Gyors fotózás után már úszott is bivaly erős barátom. A megérzésem beigazolódott és látszott hogy lassan megfejtjük a tó titkát és a halak ízlését is! Hajnali ébredés után már etettem is szorgalmasan és az etetési periódusokat kitoltam 3 óránkéntira és a csali frissítést is ebben az időpontra hagytam.

Éppen a kacsákkal reggeliztünk mikor a jobbos botomon folyamatos agresszív kapás volt. Botemelés után folyamatosan ment a hal a tó közepe felé, 30-35 méter damiltól fosztott meg pár pillanat alatt. Álltam tanácstalanul és nem értettem a dolgot mert ilyen heves védekezésű ponttyal dobálós pecán még nem találkoztam. Centiről centire tudtam a távolságot csökkenteni , nagyon elfáradtam és a hal is mert 30 perc kellett hozzá hogy szákba tereljen őkelmét. Mind a ketten csak pihegtünk szákolás után és egy két perc kellett hogy ki tudjam szedni a vízből. Mérlegelésnél 20.50Kg-ot mutatott a mérleg, az öröm határtalan újabb gyönyörű fogással gazdagodtam egy hibátlan tükrös személyében!

A mélység titka
20.50Kg
A mélység titka
Hibátlan gyönyörű!
A mélység titka
Vizes pózolós
A mélység titka
Mindjárt mehetsz
A mélység titka
Viszlát!

A vízhőfoka már megengedte hogy bemerészkedjek a halacskával a vízbe hogy ott is közös fotózáson vegyünk részt. Erre a túrával két fajta bojlival készültem, Monsterfish crab + honeyval elkészítve ami ősszel nagyon jól működött és az idei évben már sikeresen használt Full Liver – Squid & Octopussal legyúrva. A kelléktáramból most már elmaradhatatlan Amino Liver paszta és segítségemre volt amit kicsit keményebbre csináltam hogy kibírja a dobásokat is.

A mélység titka
CFB Full Liver - Squid Octopus 14mm + Amino Liver paszta!
A mélység titka
Pár perce van a vízben de a paszta már dolgozik.

A tökéletes minőségű csalira jól reagáltak ismét a halak és már a helyi horgászok is kíváncsiskodva nézték a történteket. Folytattam tovább a bevált stratégiát, semmit nem változtattam a dolgokon. Este 10 óra felé lassú komótos húzós kapás, a bevágás jól ült és elkezdődött a lassú huzavona. Éreztem hogy hatalmas súly van a horog végén de nem volt a megszokott vad védekezése. Csak oldalazott a hal és a mélyben maradt mint az igazi öreg halak. Szákolás után ketten vittük a matracra ahol az idei év legnagyobb kifogott pontya mosolygott rám. A digitális mérleg 21.50Kg-ot mutatott , látszott a halon hogy íváshoz készülődik és gyönyörű nagy hasú és formája hal volt!

A mélység titka
21.50Kg , hihetetlen!
A mélység titka
Ívás előtti hatalmas has.
A mélység titka
Teljesen egyedi forma, nem tudok betelni vele!

A mélység titka
Matracon.
A mélység titka
Búcsú pillanatai, de nem úsztam meg szárazon.

Mivel még az éjszaka fele sem ment el ezért még egy kis szerencsével számítottam kapásra. Hajnal egy óra környékén a „szokásos" időpontban be is következett amire számítottam egy 19.10Kg-os ponty személyében.

A mélység titka
19.10Kg

Az összes hal a Fulliver – Squid & Octopusra csábult el. Nem gondoltam volna hogy a májas csali ekkora siker esz a halak körében, Karesz is ezzel csalizott az utolsó éjszakára és amint visszaengedtem a halamat neki is fütyülésbe kezdett a kapásjelzője. Sikeres szákolást követően ő is egy szebb mélyvízi halat tarthatott a kezében.

A mélység titka
18.10Kg

Sajnos hamar el ment ez a három nap pedig ha tudtunk volna még maradni egy két napot akkor lehet hogy lett volna még egy – egy nagy meglepetésünk. Másfél nap kellett hozzá hogy változtassunk úgy hogy a nagyhalakat is az etetésünkre csábítsuk és le is fogjuk őket róla illetve hogy a kispontyok mást boldogítsanak ne minket! Mindig csak egy hajszál választ el minket a sikertől csak rajtunk múlik hogy ezt a hajszálnyi választást megtaláljuk-e vagy nem!

Írta: Knitli Sándor
Fényképezte : Gál Mónika

Vonalban