Horgászok küldték :Amikor egy álom valóra válik

Én is, mint minden „amatőr” horgász, félve, de annál kíváncsiabban néztem életem első bojliának elkészítésére. Rengeteg álmom volt, hogy csodaszép halakkal fotózkodok annak tudatában, hogy mindezt a saját kezeimmel gyúrt „csillogó csodagolyóval” fogtam. Elérkezett a nap, hogy nekilássak álmom beteljesítéséhez. 

 

Kora hajnalban indultam el a Hajdúböszörménytől nyugatra, Pród határában található bojlis tóra. Az 50-s, 60-s években készült halastó csak pár éve nyitotta meg kapuit a horgászok előtt. A halastavas jellegből kiindulva 1,3-1,5 m vízmélységre tervezték. 36 hektárnyi területén 40 db stéggel ellátott horgászhely lett kialakítva. Jellemző halfaj a tóban a ponty, melyekből rendszeresek a 10 kg feletti fogások, sőt találhatóak a tavakban 20 kg feletti példányok is.

Amikor egy álom valóra válik

Érkezés után gyors bójázás. Nem sok időt fordítottam a helykeresésre, mert nagyjából egyenletes, iszapos a meder. Főbb szempontjaim, hogy minél távolabb legyen a parttól, hisz nagyrész dobálós pecát folytatnak a tavon és egy nyugalmi övezet alakult ki ahol a halak zavartalanul pihenhetnek. A másik szempont, hogy minél vékonyabb legyen az iszapréteg a meghorgászandó területen. Hamar rá is találtam olyan 120mérterre a parttól.

Egyszerű elhagyós szereléket használok okdalklipsszel, 90g-os ólommal. Bevonatos előkét, blow back rig-et karikával, 6-os horoggal és három helyen lesúlyozva ólompasztával. Ezt még otthon raktam össze, hogy ne mennyen az idő a parton.

Amikor egy álom valóra válik

A CSALI

 Az igazi ok amiért kimentem, hogy kipróbálhassam az első saját kezemmel gyártott golyócskákat. Alapmixnek a CFB Red army-t választottam (Hála az égnekJ), de egy kis” tuning” is került bele. Májpor + Máj aroma. (A párom nem igazán örült mikor belépett a lakásba és megérezte a „hazai koszt” illatát). Sok, részletes választ kaptam Horváth Csabától, mit, hogy, mennyit, meddig, kérdéseimre. Hamar el is készültek a golyók.

Csalinak mind a két botra ezt tettem fel 20-as méretben.  Egyenként kezdtem behordani a szereléket csónakkal. Az etetést koncentráltan végeztem egy marék egész- és egy marék felezett bojlival. Az első bot hamar a helyére került. Jöhet a következő! Hasonlóan az elsőhöz (csak 10 méterrel arrébb), bevisz, letesz, etet. KAPÁÁÁÁSSS!!!! Nem akartam elhinni, egy 3kiló forma meg se várta, hogy kiérjek a partra, hanem ki akarta tépni a kezemből a botot.  A horog kiakasztása után gyorsan visszatettem a szereléket a bója közelébe.

Az első két órában már fogtam is 4 db 3-5kg közötti potyeszt. Kezdtem elfáradni a folyamatos ki-be csónakázástól ezért Úgy döntöttem, a dupla 20-as hátha szelektálja az apróbbakat.

Amikor egy álom valóra válik

 Így is lett! Ezután következett a meglepetés. A csendet fél óra múlva egy hihetetlenül agresszív kapás törte meg. Bevágás után mintha egy vonatot akasztottam volna. Lassú fárasztás közben a másik bot szintúgy elfüstölt. Ajjaj! Bevágtam annak is, majd a szomszéd spori sietet segítségemre. Szákolás után remegő végtagokkal néztem le a két csodaszép halra. Gyors mérlegelés után kiderült, egy 10,50-es és egy 15,60-as gyönyörűség pihent a matracon.

Amikor egy álom valóra válik
10,50 kg

Amikor egy álom valóra válik
15,60 kg

KB 1 óra telt el mikor ismét kapás. A forgatókönyv hasonló: fárasztás közben ismét kapásom volt a másik boton. Szákolás után egy 7-es és egy 13,20-as halacska pihente ki magát a matracomon. Fülig ért a szám!

Amikor egy álom valóra válik

A nap hátralevő részében még sikerült fognom egy 11,30-as és egy 13,70-es pontyot. Fáradtan bár, de annál nagyobb örömmel pakoltam össze, hisz hatalmas felhők gyülekeztek körülöttem. Nem mertem volna álmodni sem, hogy életem első sajátkészítésű bojlijával sikerül ennyi gyönyörűséggel találkoznom egy rövidke peca alkalmával. Legyen ez bizonyíték mindenkinek, hogy a CFB alapanyagokkal bárki „profi” csalit tud készíteni.

KÖSZÖNÖM CSABA! KÖSZÖNÖM CFB!

Engem meggyőztetek!

Holló Arnold

Vonalban