A Pölöskei tó Kincsei

Ilyenkor tavasszal mindig hosszabb szabadságon vagyok, ami most idén sem volt másképp. Alig, hogy az előző túráról hazaértem már készültem a következő bevetésre, amit kedvenc vizemre a Pölöskei tőzegbánya tóra terveztem. Bíztam benne, hogy a két hetesre tervezett túra ideje alatt sikerül egy két kapitális példánnyal összeakadnom még az ívás előtt.

A horgászatra szánt bojlikat Deep Sea World és Red Army mixekből készítettem 2 féle méretben 20 és 24, majd készítettem mellé még egy vödör magmixet . Az indulást a húsvét miatt a keddi napra terveztem, addig a családommal töltöttem az ünnepeket, és a bojliknak is volt ideje száradni. Kora délután érkeztem meg a tóhoz, ahol Gyula bácsi azzal a hírrel fogadott, hogy a pontyok már elkezdték az ívást. Majd bepakolás után megcéloztam a szigetet.

A Pölöskei tó Kincsei

Gondoltam nem vagyok elkésve semmivel, mert az időjárás előrejelzés elég változékony időt mutatott esővel, viharokkal és komoly lehűléssel. Mint utóbb kiderült ez most bejött, mert kaptunk mindenből rendesen. Pénteki napra egy felhőszakadást ígértek ezért egy bójámnak az árokban kerestem helyet, amire egy elég nagy területen az egész vödör magmixet rászórtam két kiló bojli kíséretében. Ezt a helyet három napig nem horgásztam csak napi öt kiló bojlival szórtam meg. A másik botomnak a kisvízen kerestem helyet egy bokor előtt, ahova csak pár szemet etettem. Úgy gondoltam, hogy amíg az etetésem beérik addig az első három napot harcsázással töltöm, ami sajnos eredménytelen volt, de legalább ilyen festői naplementében gyönyörködhettem.

A Pölöskei tó Kincsei

Péntek reggel már korán keltem és behúztam a szerelékeket az etetett helyekre. Majd mire végeztem eleredt az eső. Talán egy órája eshetett mikor a nagy etetésre behúzott botomon kapás jelentkezett. Esőruha fel, ki a sátorból majd irány csónakkal utána. A halat az etetéstől körülbelül harminc méterre értem utol és kemény ellenállásba ütköztem. Jó negyedórás fárasztás után szákoltam meg a túra első halát. A mérleg nyelve 16,20kg-on állt meg.

A Pölöskei tó Kincsei
Majd nem sokra rá egy kisebb társa követte.
A Pölöskei tó Kincsei
Estig még két halat szákoltam, egy kicsivel tíz alattit és egy 15,70 kg-os tövest.
A Pölöskei tó Kincsei

Majd a nap további része és az éjszaka nyugodtan telt. Reggel hatkor viszont visítós kapásra ébredtem, ami ismét az árokba elhelyezett botomra jelentkezett egy 7,80as töves személyében. És egy óra múlva ennek a 12,60 kg-os tövesnek tetszett meg a Deep Sea World bojli.

A Pölöskei tó Kincsei

Aztán délelőtt a csodaszép napsütéses időben elkezdtek ívni a halak. De úgy láttam, hogy egyenlőre még csak a kisebb példányok kezdték meg. Majd egyre több helyről lehetett már hallani és látni is a halak nászát, mikor is a kapásjelzőm hangjára lettem figyelmes. Gyorsan beugrottam a csónakba és már mentem is a hal felé. Mikor beértem a halhoz és ráemeltem éreztem egyből , hogy ő lesz az akiért jöttem. Sokáig tartotta a mélyben magát, de ahogy telt az idő úgy húztam egyre feljebb és feljebb. Majd mikor elkészült az erejével alátoltam a merítőt és a csónakhoz húztam. Ekkor láttam már, hogy igen jó súlyban van és biztos voltam benne, hogy ő lesz az új tükrös rekordom. Annak kiváltképpen örültem, hogy őt itt a kedvenc vizemen sikerült horogra csalnom, ahol kevés nagy tükörponty él.

A Pölöskei tó Kincsei

A Pölöskei tó Kincsei

A következő két napra is meleg idő volt a jellemző ezért az ívás is folytatódott.

A Pölöskei tó Kincsei

De ennek ellenére sikerült szép halakat fogni.

A Pölöskei tó Kincsei

A Pölöskei tó Kincsei

Majd a következő nap egy gyenge lehülés jött erős északi széllel, ami meghozta a halak kapókedvét és az elkövetkező időben szinte végig a vízen voltam. Sok jó halat sikerült fognom, pár kép a szebbek közül.

A Pölöskei tó Kincsei

A Pölöskei tó Kincsei

A Pölöskei tó Kincsei

A hétvégére megérkezett egy durva vihar, orkán erejű 100km/órás széllökésekkel, ami két napon keresztül megállás nélkül tombolt. Életveszélyes lett volna ebben az időben vízre szállni, ezért két nap kényszerpihenő következett, amit a sátorban töltöttem.

A Pölöskei tó Kincsei

A Pölöskei tó Kincsei

Feszülten vártam a vihar végét, mert néha már a sátorban sem éreztem magamat biztonságban és a sziget elhagyása lehetetlen volt a tarajos hullámok miatt. Két nap bezártság után mikor csillapodott a vihar a sátorból kilépve elüvöltöttem magam, hogy ezt is TÚLÉLTEM!!! Eljött újra az én időm. Az utolsó három nap próbáltam szelektálni a halakat, ezért növeltem a csalik méretét egészen az extrém 40-es méretig.

A Pölöskei tó Kincsei

A nagy golyók beváltották a hozzájuk fűzött reményeimet és szép halakat sikerült szákba terelni.

A Pölöskei tó Kincsei

A Pölöskei tó Kincsei

A Pölöskei tó Kincsei

Az utolsó éjszaka hajnali négy órakor egy gyenge ejtős kapásra ébredtem. Azonnal csónakba szálltam, és mentem a hal felé. Már egészen visszajött a meder széléig mikor is fel tudtam venni vele a kontaktust. Ekkor éreztem, hogy megint jó hallal van dolgom, és próbáltam a mederben tartani a halat a leakadás elkerülése végett. Kemény húsz perces fárasztás végén mikor a merítőben volt a hal nem hittem a szememnek. Gyors mérlegelés után kiderült, hogy a hal súlya 22,30kg.

A Pölöskei tó Kincsei

A Pölöskei tó Kincsei

Álmomban sem mertem gondolni, hogy így fogom zárni a túrámat, és az utolsó reggel megajándékoz még a tó ezzel a gyöngyszemmel. Köszönöm neked PÖLÖSKE! És nem utolsósorban köszönöm Horváth Csabának a kiváló minőségű csalikért.

Lőrinc András
Carp Friend Baits Team
Barátságban a halakkal

 

Vonalban