Horgászok küldték: Határ Menti Rekordok!!!

Az öreg bányatavak mélységében, nagy titkok rejlenek, melyeket mindenki szívesen feltérképezne. Kíváncsiságunk kielégítésére túránkat egy nem túl közeli viszont annál gyönyörűbb kristálytiszta vizű ígéretes helyeket rejtő bányatóra szerveztük.

 

Határ Menti Rekordok!!!

Foglalásunk a tóra már hónapokkal korábban megtörtént ezzel biztosítva az általunk kiválasztott helyet a megfelelő időpontban. Ezután a legfontosabb dolog a megfelelő csalik kiválasztása következett. Sokat hallottunk már CFB bojlikról amikről az olvasottak alapján igen jó véleménnyel voltunk tehát nem maradt más, mint a személyes vizsgáztatás. A tesztelésre szánt golyók kiválasztása már bő egy hónappal a horgászat előtt megtörtént így biztosítani tudtuk a kőkemény száraz csalikat. Választásunk a Full Liver, Red Army és a Deep Sea World ízesítésekre esett.

A nyári kánikula közepén figyelmesen követtük az időjárás előrejelzést várva az indulás napját reménykedve egy kis enyhülésben, ami talán szép eredményekhez segíthet majd minket. A várt hideg front megjelent az előrejelzésekben, de szerencsére indulásunk napja egy napos hétvégére esett. Közel 300km megtétele után megérkeztünk a tóhoz ahol nagy kedvességgel fogadtak bennünket. Rövid eligazítás után elfoglaltuk helyünket a tágas félszigeten, majd megkezdődött a kipakolás, sátorállítás, radarozás, szerékek összeszerelése és az elmaradhatatlan etetés.

Határ Menti Rekordok!!!
Kilátás a félszigetről

Radarozás közben több ígéretes helyet találtunk a túlparthoz közeli részen ahol 5,5m-ről egészen 2m-ig jött fel egy igen hosszan elterülő púp, amit rögtön meg is jelöltünk dőlő bójával. A parthoz tovább közeledve egy 3,5m mély árkot céloztunk meg valamint a parti sekélyebb sásos részt. Szerelékünk összeállításánál törekedtünk a biztosabb megoldásokra, így 35mm-es főzsinórt és jó pár méter víztiszta előtétet tekertünk dobjainkra. Másik megoldásnak a jól bevált méteres leadcore ígérkezett. Nehezéknek 2-300g-os kavicsot használtunk szelepgumiba tekerve elhagyós módszerrel valamint egy 120g-os in-line ólmot a már említett leadcorral. Előkénket kétféleképpen készítettük el, az egyiknél a hagyományos csomómentes kötéssel, zsugorcsővel 18mm-es fonott zsinórral, a másiknál kombináltuk a lágy előtétet egy hosszabb merev fluorcarbonnal és némi ólompasztával. Horognak 4-es ill. 6-os méretűt használtunk különböző gyártóktól.

Határ Menti Rekordok!!!
Bevált szerelékünk egyike

Szép lassan minden a helyére került és kezdődhetett a várva várt horgászat.

Határ Menti Rekordok!!!

Az első kapásokra csupán estig kellett várni Tibi fogott két szép 10 kiló körüli pontyot, amik jó előjelnek bizonyultak a továbbiakra tekintve. A csalik esti frissítésre nem igazán fordítottunk túl nagy gondot mivel többségében csak pár órája voltak még a vízben, bízván a kőkeményre szárításban és valami komolyabb érdeklődőben.

Taktikánk reggel 5 órára beigazolódni látszott, balos botomon lassú húzással jelentkezett valami a túlparti törésről. Gyorsan felvetem a kontaktust hallal majd szépen óvatosan kezdtem a part felé pumpálni. Húsz percig nagyon lassan, finoman bólogatva oldalazott jobbra, balra amíg a parthoz 20-25 méteres távolságba nem ért. Ekkor keltettem társam Attilát, hogy segítsen majd meríteni, mert még nem láttam mi akadt a horgomra. Mikor már sikerült visszanyerni a főzsinór teljes hosszát és már csak a előtét zsinóron ment a fárasztás akkor pillantottuk meg először az igazán termetes jószágot. Elsőre még tippelni sem mertünk, csak vártunk a kirohanások végét a megfelelő pillanatot, amikor a nagy test felfekszik a vízre és alá tudjuk tolni a hálót. Sokat nem váratott magára ez a pillanat Ati rögtön első lehetőségnél alátolta a merítőt, majd szembesültünk a hal igazi méreteivel. Ekkor még nem tudtuk a hal pontos súlyát csak azt, hogy eddig ekkorát még nem láttunk. Gyorsan matracra fektettük a mérlegelőt letáráztuk, a halat a mérlegelő zsákba helyeztük, majd jöhetett a nagy kérdés mennyi is az annyi...

Határ Menti Rekordok!!!
A hal pontos súlya
Határ Menti Rekordok!!!
29,26 új egyéni rekord
Határ Menti Rekordok!!!
A nyerő csali Red Army és egy 15mm-es pop-up
Határ Menti Rekordok!!!
Határ Menti Rekordok!!!
Nem hittünk a szemünknek, óriási volt

Ezután ép ésszel már el is könyveltük a túra halát, de titkon még vártunk egy két meglepetést a vízből.
Aznap délután Tibi fogott három gyönyörű amúrt a sekélyebb részről.

Határ Menti Rekordok!!!
18,55 vasárnapi legnagyobb amúr

Éjszaka a pontyoké volt a főszerep, de az igazán nagyok most elkerültek bennünket.

Határ Menti Rekordok!!!
14,60

Másnap ismét jöttek az amúrok a sekélyből.

Határ Menti Rekordok!!!
19,40 Tibi új amúr rekordja

Éjszaka egyre több kapást tudtunk elérni a folyamatos etetésnek köszönhetően.

Határ Menti Rekordok!!!
18,40-es majd egy méteres nyurga éjjelről
Határ Menti Rekordok!!!
Határ Menti Rekordok!!!
méretes evező

Másnap megint az amúroké volt a főszerep. Attila és Zoli fogott több szép példányt a nagy melegben. Ezen halak horgászatára a legjobb, legegyszerűbb és legcélravezetőbb módszer, 4-5 szem kellően büdös kukorica egy kis lebegtető szivaccsal meglebegtetve egy apró sörétólommal kiegyensúlyozva a horogtól egy centiméterre.

Határ Menti Rekordok!!!
15,80
Határ Menti Rekordok!!!
19,90 Zoli új amúr rekordja

Az esti vihar előtt Zoli fogott egy sötét színű 20 feletti tükröst a túloldali törésről. A nyerő csali ismét Red Army volt.

Határ Menti Rekordok!!!
22,89 Zoli új ponty rekordja

Éjjel majd a hátralévő napokban a meleget eső váltotta fel, a halak kapókedve megélénkült majd számolatlanul jöttek a kapások, igaz a halak átlagsúlya kicsit lecsökkent.

Határ Menti Rekordok!!!
16,25 Igazi fekete bányatavi tükörponty

A csalikra valaki mindig felügyelt...

Határ Menti Rekordok!!!
Határ Menti Rekordok!!!
16,00
Határ Menti Rekordok!!!
Érdekes formájú és mintázatú tükrös

Úgy gondolom, egy igen sikeres túrát tudhatunk magunk mögött, ahol sikerünk talán a felszerelésnek, a csalinak az etetésnek vagy a kíméletes fárasztásnak köszönhető?! (lehet). Véleményem szerint ezek összessége és a jó csapatmunka hozza meg az igazi eredményeket. Az egy hét alatt sikerült némi betekintést nyernünk a tó élővilágába, valamint felejthetetlen élményekkel gazdagodnunk.

Határ Menti Rekordok!!!

Hamarosan visszatérünk...

A szerző neve: Halmschláger Gergely

A fotókat készítette: Csépány Zoltán,
Grabecz Attila,
Tajti Tibor,
Halmschláger Gergely