Horgászok küldték : Horgászat a Bükk árnyékában

A tavaly nyári horgászatom után kicsit szkeptikusan gondoltam bele, hogy vajon lesz-e még részem valaha ugyanolyan, vagy csak hasonló eredményes horgászatban. Rekordokat dönteni mindenáron, vagy mindenféle zavaró gondolatot és tényezőt kizárva aktív pihenéssel(horgászattal) eltölteni pár napot..? Az első gondolat talán a versenyhorgászathoz áll közelebb, éppen ezért úgy futottam neki az idei túrámnak, hogy ha pár halat sikerül fogni, már sikeresnek könyvelem el a túrát.

 

Horgászat a Bükk árnyékában
..ha pár halat sikerül csak fogni, már nem lehet ok a panaszra

Természetesen a legtöbbet szándékoztam kihozni a horgászatra szánt pár napból, ezért a tavalyi abszolút favoritnak bizonyuló CFB Full Liver alapmixből 4 féle májas bojlit is készítettem:
Főzött fűszeres-májast, tintahalas-májast, turmixolt májjal készített natur májast, illetve oldódó fűszeres-májast. A túrára még másik nagy kedvencemmel a Red Armyval készültem. Etetésnek a bojli mellé pedig cukros-melaszos főző lében főtt magmix keveréket szórtam.

Horgászat a Bükk árnyékában
Tálalva a csemege

Az első nap 3 féle májas bojlit is próbáltam és 50, 70 valamint 110 méterre horgásztam. Másnapra beigazolódott a sejtésem, a 110m távolságban lévő etetésről kezdtük fogni a pontyokat, kizárólag a natur májas bojlival. Az idő múlásával a fogott halak átlagsúlya egyre nőtt, nem telt el nap "darabosabb" fogás nélkül. A 24mm-es csali megfelelően szelektált.
Párom egy 9kg-os, majd egy 14,8-as után megfogta tőponty rekordját, ami kereken 17kg volt.
Ezután kisebb megszakításokkal sikerült fognunk, volt köztük 8, 15, de 17,5kg-os is.

Az egyik este szinte centikre dobtam az etetett bójám mellé. Nem telt el 10mp, a székembe se tudtam visszaülni és elhúzta a májas bojlit az addigi legnagyobb halunk. 25 perc sikeres fárasztás után 19,9kg-t mutatott a mérleg.


Nagy volt az öröm, de azért megjegyeztük, ha még pár percet töltött volna az etetésen akkor talán 20+ lenne. Sebaj, csodálatos egészséges volt a behemót tükrös, mérés, fényképezés és sebfertőtlenítés után pedig úszott is tovább...hogy másnapra küldjön egy még nagyobb jelentkezőt! De előtte még egy 17,1 kg-os tőponty tette tiszteletét nálunk.

Következő nap este felé a bójához legközelebb dobott botomon kapás jelentkezett, és 25 - 30 perc vitatkozás után Ő is a pontybölcsőben pihent. Mérésnél derült ki, hogy ő már 20kg felett van, egész pontosan 20,6kg.Éjjel és a következő napon több 10 - 15 kg-os pontyot sikerült fognunk, valamint a köztes időben sikerült pár pillanatot megörökíteni a harsányi élővilágról.

..minden érdekelte


Nem érdekelték a halak. Ő csak a gombáért jött, amit hamar meg is szerzett.

Mint a mesében

Az utolsó estére még azonban tartogatott valami különlegeset Fortuna. Ez a ponty szinte 10-20 perc eltéréssel jelentkezett, mint előzőleg a 19,9-es behemót. Ez a tükörponty lett a túra hala, a maga 21kg-os súlyával.

 


Indulás előtti hajnalban és reggel még elcsábult egy pár ponty a natur májas bojlira, ami csak tetőzte az amúgy is felhőtlen örömünket.


Ezzel a ponttyal zártuk a túrát

Ismét jó választásnak bizonyult a Full Liver mixből készített májas bojli és bár árnyalatnyinak tűnhet a különbség májas és májas bojli között, a halak igenis válogattak. A több kipróbált csali közül (amik egyébként más vizeken már bizonyítottak) ott és akkor ez az egy féle adta az összes halat. Kiemelném még a meghorgászott hely fontosságát, jelen esetben pár 10 méter választott el a totális kudarctól, hiszen féltávról, sőt még 70 méterről sem sikerült fogni egyetlen halat se, kizárólag 90 méternél messzebbről lehetett őket horogra csalni.

Köszönöm CFB, köszönöm Harsány!

Sporttársi üdvözlettel: Krisztoff Tamás, Rodenbücher Renáta
Barátságban a halakkal