Forró napok a Balatonon

2014 augusztus 4 én érkeztem a balaton partra 5 éjjelre. Helyszín ahol voltam a Balaton nyugati medencéjében terül el mondhatni a keszthelyi öbölben. Szokásos látvány fogadott amikor a vízre tekintettem.Nádastól pár méterre az állandó csónakos horgászok tartó karói ágaskodtak ki a vízből.Ez számunkra parti horgászoknak extra veszélyt jelentenek mert fárasztás során nem elég , hogy akár a halunk feltekerheti a zsínort rá de kagylók azonnal elvágják azt.

 

Forró napok a Balatonon

Szépen lassan elkészültem majd a csónakba szálltam és bementem helyet keresni és etetni.
Mederfenék a legnagyobb részen iszapos de nagyon sok helyen tömegesen találtam kagyló telepeket amik a balatoni ponty egyik legfontosabb tápláléka.

Forró napok a Balatonon

Placcra főtt kukorica és kizárólag nagy méretű 30mm es CFB DEEP SEA WORLD bojli került.
Csalizni egy szem 30mm CFB DEEP SEA WORLD került a hajszálelőkére. Második botomon annyi változással, hogy a nagy bojliba faragtam helyet egy 20mm es CFB Natur White PopUp-nak.

Ezen a szakaszon lassan mélyült a víz így lehetőségem volt vízből távolabb doni a szerelékemet.
Megkezdődött a várakozás. Hosszú hosszú napokon tartó várakozás.

Első három napban megtapasztalhattam, hogy igazán szép méretű keszegek élnek a Balaton ezen részén is, de legszörnyűbb az volt, hogy megjelent az etetésemen a törpeharcsa is. Szinte hinni sem akartam a szememnek. Balatonon nem volt jellemző ez. Mindig élt törpe benne és talán a Zala folyó közelségé miatt volt több ezen a részen.

Utolsó előtti éjszakán végre olyan kapásom volt amiért jöttem. Folyamatos húzással jelentkezett a vendégem. Erősen védekezett tört ki és távolodott tőlem többször a megakasztott halam. Csónakba kellett pattannom mivel veszélyesen közelített egy akadó részhez. Mire közelébe értem természetesen a kagylók elvágták már a zsinórt.

Próbáltam megtalálni a vízben a zsinór másik felét de esélyem sem volt rá.

Letörten érkeztem az utolsó éjszakához. Csak pár szem Deep Sea World bojli került szét szórva a placcra.

Hajnali órákban hangosan felsírt a kapásjelzőm. Azonnal csónakba pattantam és kikerülve a veszélyes akadókat a már talán biztonságosabb nyílt vízen fárasztottam halamat. Lassan már világosodott mikor megpillantottam a gyönyörű vékony tükröst a merítőmben.

Forró napok a Balatonon
Gyönyörű nagyon erős tükrös Balatonból

Forró napok a Balatonon

Kereken 17kg volt a súlya most nyár közepén. Ez a hal biztosan 20kg felett volt tavasszal ívási időszak előtt.

Örömmel engedtem vissza a Magyar tenger erős harcosát.

Hamarosan újra meglátogatom a Magyar tengert de már egy másik helyen próbálkozom majd.

Üdvözlettel
Lőrinc András
Carp Friend Baits Team
Barátságban a halakkal a Balatonon is