Talán így kellett lennie?

Szeptember hónap közepén, barátommal, egy Zala megyei tőzeg tóra indultunk horgászni, sajnos indulás előtt 3 nappal horgásztársam családi probléma miatt kénytelen volt lemondani a horgászatot, úgy döntöttem, hogy egyedül nem vállalom be a horgászatot az akadókkal tarkított vízen, és a horgászatra már nem keresek másik társat az idő rövidsége miatt.

Viszont szabadnapjaim adottak voltak, így úgy döntöttem, meglátogatom a Vas megyében elterülő 8 hektáros Farkincás horgásztavat , 60 órára. Fejben tervezgettem a horgászatot, lefoglaltam telefonon a számomra szimpatikus horgászhelyet, ekkor még nem sejtettem milyen 60 óra következik...

Talán így kellett lennie?
Ilyen helyen lakhatnak a nagyok?

Horgászhely kiválasztásánál fő szempont volt, hogy vízben lévő nádas esetleg akadó mellé tudjak horgászni. Nos a tavon ez nagyon nem egyszerű ,mert 3 horgászhelyről lehetséges ez, abból egy foglalt volt, a másikat a megemelkedett vízállás miatt nem lehet megközelíteni, így kizárásos alapon a 16-os horgászhely lefoglalása mellett kellett döntenem. Hétfő este szürkületben, esőben érkeztem meg a tóra, az eső miatt először gyors sátorállítás, hogy a cuccaim kevésbé legyenek vizesek, aztán a botok beélesítése következett. Egyik végszerelék mindenképpen az akadós helyre , másikat pedig a nyílt vízre szántam. Csalinak Red army-t, Sunshine-t és Smoky fish bojlit vittem magammal. Kevés forrázott repcével, és kefires főzött kukoricával került vegyesen a meghorgászni kívánt területre. A csalijaimat és az etetésre szánt haleleséget, etetőhajó segítségével jutattam a meghorgászni kívánt helyekre. Előre nem etettem semmit, csak koncentráltan a hajó segítségével. Már sötétség szállt a horgásztóra mire bevackoltam magam a sátorba .

Talán így kellett lennie?
Ez ment mindig a halaknak

Csalogató hatást próbáltam fokozni, bepasztáztam vagy pordippel és folyékony dippel bebundáztam , a 30 mm-es bojlit, amit néha meg is faragtam és 14mm-es pop-up-al készítettem a "hóembereket".

Talán így kellett lennie?
Így néz ki alapból

Talán így kellett lennie?
Ezek lettek belőle

Első jelentkező egy 7 kilós ponty volt este 11-kor, a nyílt vízen elhelyezett szerelékemre érkezett, majd 1 óra elteltével egy 9 kilós ponty jött rövid látogatóba a pontybölcsőbe, ugyan erről a helyről. Hajnali 3 órakor megszólalt a jobb oldali kapásjelzőm is, ez a bot volt az akadó mellé húzva. Kb. egy negyedórás fárasztás után megpillantottam a később lemérlegelt 15,3 kg-os tükörpontyot. Ezekről a halakról fényképet sajnos nem tudtam készíteni, fényképezőgépem megmakacsolta magát. Az éjszaka hátralevő része eseménytelenül telt. Másnap reggeli ébresztő gyanánt a fényképezőgép babrálását tűztem ki célul, a szokásos kávém elfogyasztása mellé. A gép megjavult (?) viszont újabb probléma lépett fel, otthon maradt a fényképezőgép állvány, ezért állvány építésbe kezdtem... eközben jobbos botomon, amin éppen bepasztázott Red army pihent, egy 12,2 kg-os ponty érkezett, frissen készített állványomról, ami egy fa stokiból és a tetejére rakott üres műanyag dobozból állt, már készült is a fénykép...

Talán így kellett lennie?
első kép az "új állványról"

Pár óra elteltével, újabb érdeklődő, most bepanírozott Sunshine-re éhezett meg a 11,8-as ponty. Délután egyik barátom meglátogatott és vele egy 10,2 kg-os tőpontynak örülhettünk együtt. Elérkezett az este, mindkét csalimat frissítettem és már egyedül nyugovóra tértem. Hajnali 2kor erős húzós kapásra ébredtem, az akadó mellett lévő botomon lévő zsinór közvetítette a kapást az új kapásjelzőmnek. Jó húsz perces fárasztást követően megpillantottam a hatalmas tükörpontyot a vízben. Mérlegelést követően tudatosult bennem, hogy megdőlt egyéni rekordom (16,5kg volt eddig) ,mert a mérleg 16,8kg-ot mutatott, érdekessége, hogy mindkét szeme hiányzott a halnak?! meg is kapta tőlem a "szemtelen" nevet, fényképezés és fertőtlenítés után visszanyerte a szabadságát.

Talán így kellett lennie?
Szemtelen az egyéni rekordom

Ismét visszabújtam a hálózsákomba, de sokat nem kellett aludnom, mert hajnali 5 órakor ismét a jobbos botomról érkezett érdeklődő. Olyan súlyt éreztem fárasztás közben, amilyent még ezelőtt sosem, jó 30 perces fárasztás után sikerült megszákolnom egy hatalmas, gyönyörű színekben pompázó tőpontyot, sejtettem, hogy ismét megdőlni látszik az egyéni rekordom, de mérlegelésig nem hittem benne, hogy a 20 kilós álomhatárt is átléphetem, nos ez is megtörtént 20,4kg -al mérlegeltem a halat. Szintén Red army -ra éhezett meg.

Talán így kellett lennie?
Sikerült, 20+ !

Sikeres horgászatom ezzel nem fejeződött be, pár órával később, nyílt vízen elhelyezett 30mm-es bepasztázott Sunshine bojlimat egy 9,5 kg-os tőponty kívánta meg. Délután 3 óráig, eseménytelenül teltek a percek, ismét robbanásszerű kapás a nádcsomó mellől.... Miután a halat megpillantottam a víz tetején pihenve, ismét rájöttem,hogy hatalmas halat fogtam! A mérleg nyelve 16,6kg -nál állt meg. Csodálatos labda tükörponty, szintén a nagy Red armyt szerette, pasztázva.

Talán így kellett lennie?
Labda a tóból

A horgászat hazaindulásig, másnap reggelig, eseménytelenül telt. Nagy élményekkel indultam haza. Fantasztikus horgászaton vagyok túl, 3 fogott pontyom is átlépte súlyban az eddigi rekordomat. Összegezve 10 darab pontyot fogtam 12,8kg-os átlagsúllyal, amiből a legnagyobbak a következő méretűek voltak: 1 db 15+ 2 db 16+ és egy db 20+ , az élet úgy hozta,hogy ide és egyedül kell eljönnöm horgászni. Talán így kellett lennie?

 

 

 Írta: Családi Olivér

 Carp Friend Baits Team

Barátságban a halakkal