Az ősz három ajándéka

Úgy gondolom hogy a pontyhorgászat fénypontja minden évben nekem és bojlis horgásztársaknak a szeptember. Ezt a tényt a pontyok is minden évben megerősítik számomra és kisgyermeki izgalommal vágok neki minden évben egy igazi nagyhalas túrának szeptemberben. Tudatosan nagyhalakat lakó tavat választok és minden eszközt és taktikát a nagypontyok becserkészésére fordítok!

 

Az ősz három ajándéka

Háttérben a horgásztúra megkezdése előtt két héttel elkezdtem átgondolni a túrámat és a vele járó minden részletet. Csali szempontjából mindent egy lapra raktam fel és csak egy fajta bojlit gyúrtam. Van akinek ez vakmerőségnek tűnhet de én vakon bíztam a csaliban , mi lett volna ha a halak ízlése a lehűlő vízben megváltozik és éppen fittyet hánynak a csalira? Akkor jól felsültem volna de ez nem így történt. Az indulás előtt 21kg CFB Liver – Squidet készítettem el 18mm-es és 14mm méretben és ezt a mennyiséget három nap alatt be is szerettem volna etetni.

Az ősz három ajándéka
Egy túra, egy fajta bojli , vakon bízunk a csaliban!

Késő délután értem a kiszemelt tóhoz több órás autóút után. Gyors sátorállítás után már elkezdett sötétedni és még a botok nem voltak a helyükön. Gyors csalizás és a csali bedobása után már sötétben kellett megkezdenem az etetést.

Az ősz három ajándéka
Sötétben etettem.

Éjjel 1 órakor folyamatos húzós kapásra ébredtem és az első pontyomat sikeresen szákba is tereltem.

Az ősz három ajándéka
14kg

Kora hajnalban még egy gyerekpontyot sikerült elkapni de fotózás nélkül ment vissza a vízbe. Kora reggel egy kávéfőzéssel szerettem volna kezdeni a napot de a gázrózsát nem tudtam begyújtani. Rengeteg hús és a három napos élelmiszer a hűtőtáskában van és a túra végére biztos hogy megromlana és nagyon nem szeretek bármilyen élelmiszert kidobni és arról nem is beszélve hogy mit fogunk enni? Egy idegen országban ez hatalmas probléma főleg ha nem beszéled az ottani anyanyelvet. A halőrházban a mindenes kisöreg aki szintén nem beszél semmilyen idegen nyelvet segítségemre lett, kézzel lábbal mutogattam hogy mi a problémám megértette és 2 óra autókázás után ismét a horgászhelyemen voltam. Az idő már majdnem delet mutatott mikor minden botom a helyére került és elkezdtem a folyamatos etetést a katapulttal. Nem kellett sok idő hozzá de már az ebéd előtt mérlegeltem egy 15+-os halacskát.

Az ősz három ajándéka
15.10Kg
Az ősz három ajándéka
Fejedelmi lakoma

Móni közben gondoskodott rólunk és egy isteni pörköltet rottyantott a frissen javított gázpalackon. Folyamatosan óránként lőttem befele a bojlival teli gombócokat és már láttam pár karikát az etetés felett. Mivel mély a víz ezért a felszínen annyira nem aktívak a pontyok de bíztam a Liver – Squid csalogató hatásában és tudtam hogy hamarosan be kell érnie az etetésnek! Még egy ponty látogatását tette nálam.

Az ősz három ajándéka
Közelről a ponty mágnes!
Az ősz három ajándéka
15.60Kg

Ebéd után egy agresszív kapásra lettem figyelmes és bő 25 perces fárasztást követett a bevágás. A tettes egy egészségtől kicsattanó tükrös és a délutáni napsugarakban gyönyörűen pompázott.

Az ősz három ajándéka
17.10Kg

Szépen növekszik a halak egyedsúlya és tudtam hogy jó úton járok hogy sikeresen fejezzem be a túrát. Érzem hogy bármelyik pillanatban történhet valami különleges dolog és minden csippanásra ki voltam hegyezve.

A lemenő nap sugarait lassú komótos ponty kapás törte meg mely az egy szem fekvő 14mm-es bojlinak nem tudott ellenállni. Miután megállt a bot a kezemben, centiről centire tudtam csak a halamat közelebb húzni mert hatalmas harcos volt. Szomszédok bosszankodására a botjaik között tudtam csak a halamat kivenni mely 40 méterre volt a horgászhelyemtől.

Az ősz három ajándéka
17.20Kg

Gyors fotózás után minden botomat frissítettem az éjszakára hogy még világosban az etetett helyre tudjam dobni a csalikat. Kint ületem a székemben és egy egy ugró ponty törte meg az est csendjét , de hosszú nap volt és ezért bevackoltam magam a hálózsákomba. Agresszív folyamatos húzós kapás riasztott a varázslatos éjjel 1 óra tájékában. Tépte lefelé az orsóról a damilt és amíg meg nem emeltem a botot folyamatosan távolodott a hal. Bevágás után is még Ő volt erőfölényben. Valóban centiméternyi damilt tudtam nyerni és a merev dobós bottal rendkívül nagy figyelmet igényel a fárasztás és a 0.25ös damillal is óvatosan kell bánni. Fél óra sétáltatás után szákoltuk meg a halat és csak a matracon szembesültem hogy talán megvan az amiért jöttem, 20.30Kg – ot mutatott a mérleg!

Az ősz három ajándéka
20.30Kg
Az ősz három ajándéka
Megtört a jég!

Kicsit csípős hidegre ébredtem reggelre és a tó teljesen másik arcát mutatta nekem. Tejfehér sűrű köd telepedett a tóra és a látótávolság 40-50 méter volt mindössze.

Az ősz három ajándéka
Első ködös reggeleim egyike, egyszerűen szeretem!
Az ősz három ajándéka
Vizes pókhálós

amint felszállt a köd elkezdődött a napi rutin, etetés , csali frissítés , illetve a csalik újra dippelése Squid & octopus dippbe + aromába. A friss etetésről egy kétkilós pontyot tudtam leszedni mohón habzsolhatta csábító bojlikat. Mivel az apró halak megjelentek ezért tovább lőttem a gombócokat és az etetés közepén valami elhúzta a középső botomat. Bot megállt a kezemben szokásos módon és csak a hal oldalazását tudtam követni a parton. Bizony a szomszédig elsétáltatott megint a ponty de készségesen segítettek a fiuk a hal megfogásában. Partközelben még 10 percig játszottam a hallal de a srácok már mutatták hogy igazán szép hallal van dolgom. Nagy nehezen feladta a harcot a hatalmas tükrös és a szákban mozdulatlanul pihegett. A horog már nem volt a szájában, de ez már lényegtelen! A digitális mérleg 24.30Kg-ot mutatott, boldogság határtalan ezért szeretem az őszt!

Az ősz három ajándéka
24.30Kg
Az ősz három ajándéka
Meglepetések sorba jönnek!
Az ősz három ajándéka
Közös fürdés elengedhetetlen.
Az ősz három ajándéka
C&R

Pár perc alatt már tovaúszott a hatalmas de hibátlan tükrös , mindig igyekszünk a fotózással hogy minél kevesebb időt töltsön a hal a matracon. Hatalmas csend lett úrrá a tavon feszített víztükör és sehol egy pontyugrás. Ilyenkor azért be-be szokott esni egy halacska de semmi, tudtam hogy valami nincs rendben vagy még ott vannak a nagytestű halak az etetésemen és bármikor rászívhatnak a csalimra. Több óra csend után meg is történt a következő kapás! A szokásos események zajlottak le, bevágás és a hal már oldalazott is a szomszédok felé.....
Ő sem adta magát könnyen és stabilan nem akart kijönni a mélyvízből minden erejét felhasználta hogy a parttól távol maradjon! A türelem és az idő megoldotta a helyzetet és 25 perc múlva a matracomon feküdt a túra szépség díjas hala! Hihetetlen volt számomra de meglett a túra harmadik 20kg-on felüli halacskája, és a hibátlan pikkelysortól leesett az állam!

Az ősz három ajándéka
21Kg-os szépség díjas pikkelyes
Az ősz három ajándéka
Hibátlan töves a matracon.
Az ősz három ajándéka
Neki is jár a közös fürdés

A nagy csend folytatódott és a lemenő nap sugaraiban látogatását tette nálam egy pontyocska. Nem sejtettem hogy ez lesz a túra utolsó hala mert volt még hátra 2 éjszakám és egy nappalom.

Az ősz három ajándéka
15.60kg

Este kilenc órára nem mindennapi hidegfront ért el bennünket és megkeserítette az életemet. Ömlött az eső folyamatosan és apró szikráját sem adta hogy el akarna állni. A helyiek elmondása szerint még 2 napig pont erre lehet számítani ezért a pakolás mellett döntöttem mert már így is egy merő víz volt mindenem. Kicsit szomorúan de egyben boldogan is pakolásztam össze és indultam haza kis országomba. Azt hiszem panaszra nem lehet okom és ismét nagyon sok mindent köszönhetek a CFB kiváló minőségű csalijának hogy vakon bízva meg is ajándékozott egy életre szóló élménnyel és az hogy az egy fajta golyó mely mára már jó barátom nem hagyott cserben és kimagasló eredményhez segített egy igen nehéz tavon!

Írta: Knitli Sándor CFB Team
Fényképezte : Gál Mónika