Horgászok küldték:Karácsonyi meglepetés – Nyék, KOI 2-es tó

Mindig is foglalkoztatott a halak viselkedése, étvágya a téli hideg vízben, ezért már régóta terveztem, hogy kipróbálom magamat a mínuszok szegélyezte nomád körülmények között. A horgásztúra a hideg miatt igazi kihívást jelentett, ugyanakkor varázslatos, élményekben gazdag karácsonyi meglepetéseket tartogatott.

A 2014-es év Karácsonyának másnapján egy barátommal úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk összebarátkozni a nyéki KOI 2-es tó pontyaival. A 10ha-s tó a Miskolctól nem messze található Nyékládháza település határában fekszik. 2 fantasztikus napot töltöttünk itt.

Karácsonyi meglepetés

Maga tó rendkívül tiszta vizű, átlagos vízmélysége 4-6 méter között mozog. A tiszta felszín alatt rengeteg törés található, melyek közül a megfelelő hely megválasztása igazi kihívás a horgászok számára. A tó halai szépek, és egészségesek. Az elsődleges célunk az volt, hogy közelebbről megismerkedjünk a tó egyetlen, és egyedülálló piros színű KOI pontyával, de ezen túl, természetesen bármelyik ponyot szívesen lencsevégre kaptuk, aki a karácsonyi horgászat során megmutatkozott nekünk. A tóra a reggeli órákban érkeztünk meg, a hőmérő ekkor plusz 5C körül mozgott. A tógazda "Béla bá" már várt minket, és a 3-as horgászállásra kísért. A szél ekkor még nem fújt, így még a sátor felállítását megelőzően csónakba pattantunk, hogy radar segítségével feltérképezzük a víz alatt rejtőző területet, és kiválasszuk a meghorgászandó helyet. Bójákat nem helyeztünk ki a hidegre és a halak nyugalmára tekintettel.

Karácsonyi meglepetés

Zsolt barátom is és én is úgy döntöttünk, hogy a csalikat egészen a másik part közelében már feltérképezett törésekre tesszük le, kb 150 méter távolságra horgászhelyünktől. A fejemben az volt a terv, hogy különböző mélységeket és távolságokat horgászok meg, hogy megtaláljam a pontyokat. A csali kiválasztásán nem kellett sokat gondolkodnom, hiszen Csabi egy héttel korábban már ellátott vele. Az egyik botomra 2 szem 14 mm- es CFB Red Dream friss fagyasztott bojlit tettem, és a még jobb fogósság érdekében, Red Dream dipbe mártottam. Mellé az ólomra gyúrtam stick mixet, hogy még jobban felkeltsem a halak érdeklődését.

Másik botomra egy szem Green Best 20mm -es bojlit tettem, amit Red Army dip-be mártottam belem, és ehhez a szerelékhez is gyúrtan az ólomra Stick Mixet.

Karácsonyi meglepetés

Ezt követően bevittem a szereléseket, az első bot egy 5.8-as, a második bot pedig egy 4.1-es mélységű vízbe lett lehelyezve. Az etetés során kizárólag CFB Pellet Mixet használtunk. Mindig csúszó végszereléket alkalmaztunk, illetve a vízmélység, és a törések miatt egységesen 170 g-os ólmokat vetettünk be.

Nem kellett sokáig várni az első pontyra, aki igazi karácsonyi ajándékként érkezett. Behúzás után kb 10 perccel füstölős kapással jelentkezett az első botomon. A hideg ellenére nem adta könnyen magát, de jó pár perc fárasztás után sikerült megszákolni egy gyönyörű, több mint 8 kg-os nyurga pontyot.

 

Karácsonyi meglepetés

Karácsonyi meglepetés

A hőmérséklet ekkor még nem volt nagyon alacsony, de a szél már kezdett feltámadni. Egy forró tea elfogyasztása közben felállítottuk sátrunkat, és a hideg idő ellenére élveztük a napsütést és a víz közelségét.

Szerencsére nem sokáig tétlenkedhettünk, mert ezúttal a második botomon ismét kapás jelentkezett. Újból meglepődtem, hogy milyen intenzívek a pontyok a hideg évszak ellenére, és milyen sokáig tart a fárasztásuk. Ezúttal egy több mint 5 kilós tükörponty érkezett.

Karácsonyi meglepetés

Mivel szerettem volna többféle csalit kirpóbálni, ezért az első botomon lévő CFB Red Dream friss fagyasztott bojlit lecseréltem, egy 20 mm- es CFB Red Dream oldódó bojlira, és mellé egy szem NATUR SOUR WHITE POP UP bojlit tettem. Az volt a célom, hogy eltérő technikákat alkalmazok, így ezen a botomon a POP UP segítségével könnyítettem a csalit, remélve, hogy ez is beválik, és felkelti a halak figyelmét. Itt PVA hálót is használtam, melybe pár szem Red Dream bojlit tettem összetörve, és erre az ólomra is gyúrtam Stick Mixet.

Karácsonyi meglepetés

A következő kapásra sötétedésig várni kellett. Ekkor már fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, és a szél is felerősödött. Azonban az eltérő technikák alkalmazásának sikerességét bizonyítandó, a legutoljára felkerült PopUp-os csali is meghozta a várva-várt vendéget. Sikerült már sötétben egy több mint 4 kg-os pontyot kifognom.

Karácsonyi meglepetés

Ezt követően az éjszaka csendesen telt számomra, viszont Zsolt barátom a CFB Sqiud Octopus pellettel és Green Best PopUp bojlival felcsalizott botjával egy közel 8 kg-os szépséget terelt a szákjába.

Karácsonyi meglepetés

Reggelre a szél viharos erejűvé fokozódott, és irányt váltott, már északi helyett déli irányba fújt. A hőmérséklet már nappal is 0 fok alatt maradt. Ezek befolyásolták a halak étvágyát, és sokáig nem volt kapásunk. Szerettem volna többfajta csalit is kipróbálni, ezért az első botomra a CFB Smoky Fish oldódó bojliját tettem, a másikra pedig a CFB Red Liver oldódó bojliját. Mindkettőhöz gyúrtam ismét az ólomra Stick Mixet.

Az első bizonyult jó választásnak, hiszen behordás után nem sokkal ismét kapásom volt. Izgatottan kaptam fel a botot, és arra gondoltam, hátha most fogom meg, a tó gyönyörű KOI pontyát. Minden erejével küzdött a hal, és én is, hogy meglássuk egymást, de sajnos soha nem derült ki, milyen hal volt a bot végén, mert félúton egyszer csak könnyűvé vált a bot kezemben... a hal leakadt. Ezután már sem az első, sem a második botomra nem érkezett több kapás. Az éjszakát a viharossá fokozódó szél nehezítette, és kapás nélkül telt el, mínusz 10 fokos hőmérsékletben.

A harmadik nap reggelén, kicsit fázva, de mégis szép élményekkel gazdagodva indultunk haza, de megfogadtuk, hogy nyáron mindenképpen visszatérünk, hátha akkor sikerül meglátnunk végre a gyönyörű KOI pontyot.

 

Kenderes Róbert

CFB Team - Barátságban a halakkal