Amikor a hobbi szenvedéllyé válik!

2003-ban fejben kezdődött minden! Addig a helyi egyesület saját kezelésű vizein horgásztam match és fedder botokkal, de kezdett idegesíteni, hogy a telepítések után két héttel már szinte lehetetlen volt  halat fogni a két horgászható tóból. Igaz, hogy volt egy harmadik is, amit elhanyagoltak: algásodott, pusztult benne a hal, de nincs rá pénz ezzel le volt tudva, úgyhogy felesleges is volt rajta horgászni!
Ezeket a dolgokat, valamint a sok horgász közelségét megunva döntöttem úgy, hogy itt a változás ideje! Jó ideje már éreztem, hogy mást akarok. Nagyobb, természetes vizet, nagyobb halakat és a csendet magam körül. Többet nem mentem ki a tóra, hanem elkezdtem a következő szezonra készülni: más víz, más módszer. A választás a Keleti-Főcsatornára estett!

A csatorna kb. 98 km hosszú és átlagosan 30 méter széles, lassú folyású. A Tiszát és a Berettyó folyót köti össze gazdasági célokkal. A part mentén pihenő övezetek és természetes részek váltják egymást. Átlag vízmélysége 3.5-4 métere tehető, nem túl változatos meder viszonyokkal.

Amikor a hobbi szenvedéllyé válik!

                                                                     Kedvenc  szakaszom!                                                                       

 

Mindkét partját sűrű nádas védi, a vízben sokféle növényzet található: hínár, tökleveles, sás, rucaöröm, békatutajfélék, valamint nagyon gazdag természetes táplálékban a halak számára!

Amikor a hobbi szenvedéllyé válik!

A természet itt is megmutatja erejét

 

A 2004-es szezont elég későn tudtam elkezdeni, valamikor május vége felé. Mondanom sem kell, hogy elég komoly kitartás próbán kellet átesnem az első kapásig. Ugyanis zsinórban 18 éjszakát töltöttem a parton a teljesen új felszerelésem mellet kapás nélkül! Ekkor úgy döntöttem, hogy az addig kényelmes (Stég,ház) helyet feladva irány a víkend házaktól mentes, vad rész. Helycsinálás után 3 napos előetetés, majd péntek estétől vasárnapig peca következett! Szombat reggel 6 kilós pontyot, vasárnap reggel 7 kilós pontyot sikerült fognom. (Érdekességképpen jegyezném meg, hogy ezt a szezont végig ezen a helyen horgásztam, de több pontyot nem fogtam, kizárólag amurt.)

Amikor a hobbi szenvedéllyé válik!

Ponty a töklevelesből


Hétfő reggel egyhetes nyaralásra utaztunk el, de igen sokat gondoltam közben az új helyemre a Keletin! Hazaérkezésünk után másnap hajnalban már etettem a helyet, majd 3 nap után újra horgásztam kora hajnaltól, délelőttig. Néhány nap sikertelenség után végre rendesen megszólalt a jelző, Amur! Persze szákolás ellőtt elment. Na ez fájt.
Másnap reggel újra lejátszódott minden, de ő már meglett, életem első húszas amurja! Ezt mindenkinek át kell élnie, mert nem lehet elmondani, hogy olyankor mit érez az ember és, hogy menyire remeg minden idegszála.

Amikor a hobbi szenvedéllyé válik!

Nagyon szép amurok élnek a Keleti-Főcsatornában


Azt hiszem ez volt az a pillanat ami véglegesen ehhez a vízhez köt már évek óta és töretlen kitartással próbálom megfogni a legnagyobb pontyokat és amurokat, kizárólag ezen a vízen! Természetesen az évek múlásával én is megtanultam tisztelni a vizet, a halakat és nem utolsó sorban a természetet.

Eddigi legnagyobb pontyom 15,7 kg
Legnagyobb amur 27,1 kg

Az elmúlt tíz év alatt sok minden megváltozott, többek közt én is. Már jó ideje a C&R elvet követve horgászom. Valamint a kukoricát és egyéb magvakat szépen lassan felváltotta a bojli! Ma már arra törekszem, hogy inkább  kevesebb, de a prémium kategóriához minél közelebb álló bojlikkal etessek és horgásszak!

Amikor a hobbi szenvedéllyé válik!

Az ide szánt bojli legyen jó minőségű és kemény, hogy ellenálljon a keszegek és a törpeharcsák támadásainak!

 

Nem titkolt célom, hogy ezen a vízen szeretnék egy 20+-os pontyot szákba terelni! Meggyőződésem, hogy ez nem lehetetlen, csak nehéz. De pont ez benne a szép, én nem a szórakozást keresem a ponty horgászatban, hanem a kihívást!

Remélhetőleg az idei év, amit már a Carp Friend Baits minőségi termékeivel fogok végig horgászni, közelebb visznek a céljaim eléréséhez, valamint sok szép hal megfogásához segítenek majd hozzá. Hát így kezdődött, itt tart, és remélem, hogy még tartani is fog sokáig.

                      
Zudor László

CFB Team - Barátságban a halakal

Vonalban