Apraja nagyja

Az eddigi horgászataimon mindig csak kicsi halakat fogtam. Most az volt a célom, hogy csak pontyot fogjak, de ahhoz nem fűztem esélyt, hogy egy nagy hal is horogra kerülhet, mert erre a tóra ez nem jellemző. Viszont az időjárás nem akarta azt, amit én, így csak kevesebb időt tudtam a horgászatra szánni. Szerencsére ki tudtam menni a tóra, és tudtam egy jót pecázni.

Aki ismeri a Bakonyt, az tudja, hogy ha itt beköszönt a tél, akkor az nem tágít egyhamar. Idén is ez volt, ezért már nagyon ki voltam éhezve a horgászatokra. Szerencsére idén már kétszer tudtam horgászni úgy, hogy még halat is fogtam. Március 15-re, nemzeti ünnepünkre terveztem a következő horgászatot, ugyanis a hétvégére már jó időt mondtak. Sajnos a jóslat nem vált be, nem volt az az idő, ugyanis az ünnepet megelőző napokban még hó is esett.

Apraja nagyja

Hó is esett a peca előtti napokban

 

Szerencsére azért enyhült az idő, és készültem is pecázni. A peca napján sajnos ismét elromlott az idő, ezért csak délután tudtam rövid időre kijutni horgászni. Igyekeztem is, hogy a rendelkezésemre álló rövid időt minél eredményesebben tölthessem el. A helyszín az a Mayer-tó volt, mely egy bakonyi kisvárosban terül el, Zirc határában. Aki ismeri a vizet, az tudja, hogy itt nagyon kevés nagy hal él és azt a pár darabot is nagyon ritkán tudják a horgászok horogra csábítani. Ez a vízfelület nem túl nagy, egy régi ciszterczi halas-tóból lett a mai arculata.

Apraja nagyja

A tó nem nagy, de annál érdekesebb

 

Feederesként két módszer az amit leginkább szeretek alkalmazni. Az egyik a method feederezés, a másik a finom, hosszúelőkés kishalas (keszeg-kárász) horgászatára való készség. A mai napon methodozni terveztem csak, két bottal, abszolút kereső horgászatot végezve

Apraja nagyja

Method szerelék

 

A mai cél az volt, hogy pontyot fogjak. Azért is csak egy ilyen kis cél, mivel az előző pecáimon összesen csak egy pontyot tudtam fogni, az egyéb kisebb halak mellett. A tavon egyébként rajtam kívül mások is horgásztak, volt fogás, de inkább csak elvétve egy-egy kárász, egyetlen kisebb ponty mellett.

Etetőanyagnak CFB édes, és halas methodmixéből kevertem, 400 gramm édes, és 100 gramm halas arányban. Ezt a száraz keveréket hal-, májkivonattal, és CSL likőrrel kevertem be, megfelelő mennyiségű vizet hozzáadagolva, a megfelelő állag elérése érdekében. A keverék világosbarnás tónusú, a vízfenéken kicsit figyelemfelkeltőbb.

Apraja nagyja

A keverék összetevői

 

A tavon egyébként alapvetően édes keveréket használnak a horgászok, és nagyon kevesen alkalmaznak halas etetőket eredményesen. De akik használnak, és eredményesek is, azok a nagyobb halakat is képesek horogra csalni abból a kevésből, ugyanakkor ha keszeget, vagy kárászt fognak, a méretesebbek közül valóak.

Neki is láttam a horgászatnak, a "bázis" elrendezése után 20 perccel már egy nagyon látványos kapásnak lehettem tanúja, aminek egy kárász volt az elkövetője. A csali egy szem csemegekukorica és egy csonti volt ezen a boton, horogra tűzve.

Apraja nagyja

A horgászhelyem, ahol minden a kezemre áll

 

Apraja nagyja

Method módszer, csemegekukorica, csonti

 

A másik boton viszont CFB Red Dream 14mm-es bojli volt, melyre eddig nem volt érdeklődés, igaz még nem is horgásztam sokat. De a másik boton ismét kapás, ismét kárász, melyekből a nagyobb szebb példányok, kiló környékiek jöttek.

Apraja nagyja

A kosár belsejében vár a gazdájára

 

Apraja nagyja

Méretes kárászokat tudtam fogni

 

Mivel délidőben indultam horgászni, ezért az ebédem egy részét a parton fogyasztottam el. Pont mikor végeztem vele, görbült a bojlival csalizott bot. Csak rá kellett emelni, és engedni neki a damilt. Ennél jobb érzés nincs is, mikor meglepetésként valószínűleg egy szép hal küzd a horgodon. Körülbelül 10 perc fárasztás után sikerült megmerítenem, és csodálkoznom ezen a gyönyörűségen. Nekem akinek a szeme, kárászokhoz, keszegekhez, és 1-2 kg-os pontyokhoz van szokva, ez nagyon szép hal volt. Nagyon örültem is neki, az év 2. pontyja egy nagy hal volt, legalábbis az én mércémen ez már nagy hal.

Apraja nagyja

Gyönyörű hal

 

Szomszédom segítségével lemértük, mely alapján 5,1 kg volt a súlya. Hihetetlenül boldog voltam, és boldogan engedtem vissza.

Apraja nagyja

C&R - Barátságban a halakkal

 

A csalit egyébként faragva kínáltam fel, így a finom tartalmát, csalogató hatását gyorsabban tudta kifejteni.

Apraja nagyja

Bojli faragás

 

Örömmel dobtam újra, és vártam a következő halat, a maradék fél órában. Közben neki is láttam pakolászni, de ahogy lenni is szokott, egy jó nap végét, megszokta koronázni egy búcsúhal. Szintén egy ponty volt, de kisebb méretben. Jó volt őt is fárasztani, minden hal örömet tud okozni nekem

Apraja nagyja

Búcsúponty

 

Sajnos a horgászidőm letelt, a mai napra 3 órányi tiszta horgászidő jutott. Összesen 10 kapást könyvelhettem el, ebből 8 lett meg, 2-t elrontottam. 2 ponty, és 6 kárász alkotta az aznapi fogásomat, ez ilyenkor teljesen jó, főleg, hogy szebb halakat tudtam fogni. Szerintem ez annak köszönhető, hogy az etetőanyag nagyon jól szelektálja a halakat. A nagy ponty meg lehet szerencse volt, lehet nem, de ahogy a mondás tartja, szerencse nélkül nincs horgászat. Remélem, hogy idén még sikerül ezen a tavon is pár szebb halat megfognom a CFB csalikkal.

Írta, fényképezte: Szakács Krisztián

CFB Team - Barátságban a halakkal