Amikor minden máshogy sül el

A tavalyi évben sajnos kevés időt tudtam a vízparton eltölteni. Sok túrám elmaradt egyéb közbejövő problémák miatt! Idén, március első hetében váltottam ki az idei évi papírokat és hamar eldöntöttem hogy megpróbálom a pár fokos vízben horogra csábítani a tóban élő mohás hátú öreg pontyok közül párat.

Az első túrámat március 2. hetére terveztem. 4 nap peca! Már hiányzott a vízpart közelsége, a sátorozás és a kapásjelző hangja. A CFB palettájáról az egyik kedvenc csalimat a Red Dream bojlit 20 mm-es méretben, illetve annak 14 mm-es csalizó változatát szántam az egyik pecámra, a másik botomra pedig  Red Army mixből gyúrtam le pár kiló 16 mm-es golyócskát. A mixhez kilónként 15 ml folyékony halkivonatot, és 2 ml fokhagyma aromát adagoltam. Nem szeretem túlaromásítani a bojlikat, mivel sokszor a nagy halnak nincs ideje odaérni a csalihoz, mert az aprók feleszik előle. Mivel még hideg a víz, ezért megkerestem a legakadósabb, legmélyebb pontját a Tüskei tónak.

Amikor minden máshogy sül el

Ezt a helyet jól ismertem mivel sokszor pecázok ezen a környéken. Itt tartom a legesélyesebbnek, hogy egy kapitális méretű hallal is találkozzak. Péntekre terveztem az indulást, csütörtökön azonban lementem körbenézni, és egy váratlan hírt kaptam, ami nagyon elszomorított. A délutáni órákban 35 mázsa piaci pontyot telepítenek. A hír sokkolt. Pici csalikkal haláli lesz a horgászat, hiszen a frissen telepített hal az első pár nap alatt amit talál azt felzabálja. Eljött a péntek, szakadó eső, és orkán erejű szél nehezítette a kezdést.

Amikor minden máshogy sül el

Az akadók miatt mind a 2 botomra szelepgumis szereléket készítettem, viszont a 130 grammos ólmokat nem vittem magammal, így 100 grammos ólmokat akasztottam a klipszbe. Sejtettem hogy a trehányságnak meg lesz az eredménye. (Azt azért hozzá tenném hogy ami a 3. napon történt arra koránt sem számítottam, de ezt majd később) Rendeltem az Ashima horgokból, és ezekből kötöttem az előkéimet.

Amikor minden máshogy sül el

Amikor minden máshogy sül el

Kezdésnek kis csalikat raktam a hajszálelőkére. Az első éjszaka semmit sem aludtam. Rengeteg pontyot fogtam, de 3 kilónál egy sem volt nagyobb. Pont ettől féltem. Reggel a lehető legnagyobb csalikat raktam fel és az etetéstől elhorgásztam 5-6 méterrel. Ennek meg is lett az eredménye: egy szebb töves ami 2 szem Red Army golyóra csábult el.

Amikor minden máshogy sül el

A második éjjel a Red Dream-es botomról érkezett egy szép jelentkező. Egy gyönyörű hibátlan tőponty.

Amikor minden máshogy sül el

A reggeli órákban lefotóztuk a halat és visszaengedtem a természetes élőhelyére. Napközben sikerült egy szebb tükröst is elcsábítani, ami egy szem Red Army-Green Beast kikönnyített horogcsalira érkezett.

Amikor minden máshogy sül el

Nagyon örültem hogy a hideg víz ellenére sikerült egy pár szebb halat is elcsípnem egy fotó erejéig. A 3. nap este fél 8 körül a Red Army-s botomra volt egy aprócska jelentkező, ami elég jól lefűzte magát. Rámentem csónakkal és amikor kibogarásztam az akadótengerből egyszer csak elfüstölt a másik botom. Ami egy Red Dream bojli és egy Sunshine pop up-pal volt élesítve. Gyorsan elindultam a partra, de a Long Castom dobjáról vészesen fogyott a damil. Mire kiértem és felvettem a botot kb 50 méter zsinórt lehúzott az ellenfelem. Felvettem a botot beugrottam a csónakba és eveztem a hal felé. Az ellenfelem bizony tudta hogy hova kell bemenni, de az erőgumis szerelék miatt nem tudta lerázni magát a horgomról. Több helyen felkampóztam a zsinórt, és a végén elértem a halamat. Lomha mozgása és csak egy-egy fejrándítása tudata velem hogy jó hal van a horgomon. Egyszer csak megállt és feltudtam húzni a felszínre. Egy óriási tükröst pillantottam meg, a fejlámpám fényénél, amit 23-25 kg körülire saccoltam, nagyon nagy hal volt. A merítőért nyúlva egyet bólintott a fejével, és kipattant a szájából a horgom aztán elmerült a mélybe. Ekkor azt kívántam, bárcsak ne láttam volna. Az álmom ismét szerte foszlott. Miután kitomboltam magamból a feszültséget, kieveztem a partra. Leraktam a pecát és már vissza se húztam. Csak az a hal járt az eszemben. Reggel fájó szívvel, és nehezen ment a pakolás, de eldöntöttem hogy egy hét múlva ismét szerencsét próbálok. Nem szabad feladni, küzdeni kell az álmainkért! Egy valami vigasztalt: tudom hogy van még rengeteg időm hogy egyszer egy pár percig a kezembe tartsam ezt a csodálatos pontyot. Az egyik pecámra reggel érkezett egy vigaszdíj, egy hibátlan tőponty.

Amikor minden máshogy sül el

A túrának így is sikeres volt, mivel ilyen nehéz körülmények közt is tudtam egy pár szép halat a kezemben tartani. A CFB ismét bizonyított! Egy hét múlva újra itt!

Amikor minden máshogy sül el

Amikor minden máshogy sül el

 

Üdvözlettel: Mákos István

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal!

Vonalban