Szezonkezdet egy bányatavon

Hosszú, várakozásokkal teli hetek, hónapok teltek el az utolsó horgásztúrám óta. Talán bele is fárad az ember a vágyakozásba, hogy ismét vízparton legyen…. Ilyenkor előkerül a poros szerelékes táska, amit hetente elővesz az ember és leköt egy két rig-et. A tél nekem is így telt el, kötögettem a horgokat, és vártam a jó időt! A fagy nem tartott örökké, végre tavaszodni kezdett és megszűntek az éjjeli mínuszok is, így eljött az idő egy hosszabb túrára. Választásunk egy tavaly nyáron meglátogatott és meghorgászott bányavízre esett. Átlagmélysége 6-7 méter, sok töréssel és púppal tarkítva.

 

Szezonkezdet egy bányatavon

 

Nem sorolnám a könnyen meghorgászható vizek közé, ha másért nem is, a nagy kiterjedése miatt, tojástartóhoz hasonló mederalakulattal egybekötve. Tehát egy izgalmas, kihívásokkal teli víz, ami telepítés mentes, csak az ősállományú bajszos komák élnek benne. Április utolsó hetében eljött az idő, 6 napot hódolhatunk a szenvedélyünknek!

Gyors bepakolást követően, egy órás utazás után megérkeztünk a partra. Első nap szinte egy szempillantás alatt telt el. Táborállítás, botok felöltöztetése a télen lekötött rig-ek fel csalizása, majd ugrás a csónakba, irány az általunk vélt legjobb helyek megkeresésére.

 

Szezonkezdet egy bányatavon

 

Szezonkezdet egy bányatavon

 

Szezonkezdet egy bányatavon

 

Mondanom sem kell, nem volt egyszerű dolgunk ...változó mélységek, itt-ott 7-9 méteres vízzel, melyet egyik pillanatról a másikra felváltotta egy 2 méretes púp, majd hirtelen visszaesett 5 méterre.

Közel 3-4 órás keresés után 4 bóját helyeztünk el 300-450 méteres távolságra. Csalinak és etetésnek Redarmy, Monsterfish, és Squid Black Jackre esett a választás, 24 mm-es méretben, minimális mag kíséretében. Az ok egyszerű volt, tudtuk, tapasztaltuk, óriási 1,5-2 kilós dévérekből nincs hiány a tóban. Tavasz ide, tavasz oda, ezért döntöttünk a nagy csali méret és a minimál magmennyiség mellett.

Várakozásokkal teltek az órák, remélve, hogy minden jó helyen van, eközben besötétedett.

 

Szezonkezdet egy bányatavon

 

Hosszú idő utáni első éjjel a szabadban az adrenalinnak vagy a rutinból való kiesésnek köszönhetően minden neszre felriadtam, de a jelző néma maradt.

Másnap reggel megtört arccal kortyolgattuk a kávét, és tanakodtunk, miért maradtak csöndben a jelzők? Ez így ment egészen estig, míg el nem jött a lefekvés ideje. Második nap korán keltem, nem bírtam aludni, kidobott az ágy. Kiültem a partra és néztem a vizet, remélve, látok valami árulkodó jelet arról, hol bandáznak a pikkelyesek. De mindhiába, bármerre néztem, csak tükörvíz, sehol semmi. Délután rám mosolygott a szerencse! Szép komótos húzós kapással jelentkezett a szezon és a túra első hala melyet sikeresen szákba tereltem, boldog voltam nagyon!  8.50-el mérlegelt.

 

Szezonkezdet egy bányatavon

 

Szezonkezdet egy bányatavon

 

Kis idővel később barátom jelzője hozta tudomásunkra, itt a második jelentkező! Olyan erővel húzta a féket 10-12 fokos vízben, azt gondoltuk tengeralattjáró. Boldogságból nem volt hiány, de nem voltunk elégedettek, hisz 48 óra alatt 2 hal nem a legjobb arány. Aztán ismét nagy csend, se egy pittyenés, se semmi.

Harmadik nap délután olyan elkeseredettek voltunk, hogy azon gondolkodtunk hazamegyünk, mert nincs értelme itt lenni. Az időjárásjelentést elnézve pedig csak megerősödött bennünk a gondolat, 70-80 km/h szelet jósoltak éjszakára... Ekkora vízterületen (140 ha) pedig nem szabad vízre szállni, sőt lehetetlen a nagy hullámok miatt. Végül maradtunk, úgy gondoltuk, az első túra, legyen az bármilyen, kitartunk végig! Versenyfutás volt valóban az idővel, az utolsó bot lefrissítése már piszok nagy szélben történt! Bevackoltuk magunkat a sátorba és így vártuk, hogyan fog alakulni az éjszaka. Valamikor este 10 felé lecsapott a vihar! Sátor állításkor nem örültem, most áldásnak éreztem a beton kemény földet, egy leszúró leverése 2 percet is igénybe vett, de akkor ezt egy cseppet sem bántam! Csak remélni tudtam, hogy a szél nem viszi el a sátrat a fejem felől. Éjfél környékén egy csippanás, majd pár másodperccel később üvöltött a jelző, futás a bothoz!!! A kontakt felvétele után, a nagy viharban nem igazán éreztem, kivel vagy mivel van dolgom, de érezhetően jó hal volt a túl végen! 10-15 perces fárasztást követően megpillantottam az ellenfelet, majd sikeresen megmerítettük A mérleg 13,50 kg-ot mutatott, egy gyönyörű, pikkelyes ponty!

 

Szezonkezdés egy bányatavon

 

Szezonkezdés egy bányatavon

 

Nem telt el egy óra sem és ismét kapásom volt! Sikított a jelző, húzta a nyeletőt, nagyon erős hal küzdött a horgon! A fárasztás utolsó pár méterén mutatta meg igazi erejét a hal, nyélig hajtotta a botot és nem akarta megmutatni magát! Negyedórás fárasztás után az első adandó alkalommal megmerítettem és felkiáltottam, Igeeeen !! Ez az! Gyönyörű, sötét színű, öreg mohos hátú pikkelyes. Mérlegelésnél derült ki a hal súlya, 21 kg volt!

 

 Szezonkezdés egy bányatavon

 

Szezonkezdés egy bányatavon

 

Mondanom se kell, nagy volt az öröm! Igazán nehéz vízből sikerült megcsípni egy őslakost! Pár órával később ismét csippan a jelző és húzta ész nélkül a damilt a kis pajti! Néhány perces fárasztást követően a szákban pihen egy szép uszonyos. Aki 13 kg-mal mérlegelt.

 

Szezonkezdés egy bányatavon

 

Ahogy jött a vihar, úgy távozott és távoztak a halak is a tó valamelyik sarkába, mert ismét csend telepedett a táborra. 24 óra csend, egy mozdítás se. Utolsó reggelen a maradék erőnket összeszedve újabb rohamra indultunk, csali frissítés, vártuk a csodát, ami csak másnap reggelre érkezett meg. Semmi előjel nélkül indult el a jelző! Futás a bothoz, csónakkal megközelítettem, de nem adta magát egy könnyen a harcos! Hol a mélybe tört, hol valamelyik púp tetejére vette az irányt, hogy megszabaduljon a horogtól. Első adandó alkalommal őt is szákba tereltem, kereken 10 kilós sodrófa volt a vendég rövid időre. 

 

Szezonkezdés egy bányatavon

 

Természetesen fotózás és fertőtlenítés után visszanyerte a szabadságát ugyan úgy, mint a többi barátja!

 

Szezonkezdés egy bányatavon

Úgy érzem kegyes volt hozzám ez a víz, soha rosszabb szezon kezdetet!

Hasonló, élmény dús pecát kívánok Mindenkinek!

És ne feledjétek, soha nem szabad feladni, hisz nem tudhatod, mivel ajándékoz meg a tó szelleme!!!

 

Üdvözlettel: Lőrincz Károly

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal

Vonalban