Gyékényes közúti II - Egy tartozás kiegyenlítve

Így utólag belegondolva hihetetlen, de 15 év aktív gyékényesi horgászattal a hátam mögött még sohasem szántam rá magam, hogy a Közúti II-es tavon is horogra csábítsam barátainkat. Valahol érthető számomra, mert ha, valakit egyszer megfog a Nagy Víz, az nem szabadulhat tőle egykönnyen. Valójában mindig bennem volt a hiányérzet, és az a tudat, hogy itt van egy tó, amelyről a nagy testvér árnyékában csak egy átlagos vízként beszélnek, pedig nem így van.

Talán elég annyi, hogy a hivatalos országos ponty rekordlistát is kétszer vezette a tó. A 30 hektár feletti területével és 5-6 méteres átlag mélységével sem az átlagos tavak közé sorolható. Hallottam már olyan horgászokról, akik azért jártak ide horgászni, mert egy közbenső lépcsőfoknak tekintették a Nagy Víz felé. A halsűrűségéről csak annyit, hogy az éves telepítés 10-20 mázsa között mozog 2-3 nyaras pontyból, tehát nem egy intenzíven telepített víznek tekinthető.

A meghorgászni kívánt terület kiválasztásánál elsődlegesen szempont volt számomra, hogy gyorsabban felmelegedő sekélyebb víz és ívási lehetőséget biztosító partszél elérhető/meghorgászható közelségben legyen. Egyik ismerősöm kis stégje pontosan megfelelt elvárásaimnak, ráadásul csónakot is tudott biztosítani.

 

Gyékényes közúti II - Egy tartozás kiegyenlítve

A nyugalom szigete

 

Gyékényes közúti II - Egy tartozás kiegyenlítve

Érintetlen és ígéretes

 

Elérkezet április 24. reggel, amikor is elindultam a tó felé egy 48 órás rövid horgászatra. Hozzá kell tennem, hogy a sors kényszerített rá, mert a Nagy Vízen abszolút nem volt olyan szabad hely, melyről szívesen horgásztam volna. 6 órakor már a parton voltam és az előre elkészített, dipben ázó előkéimet rövid radarozás után elhelyeztem a jónak vélt helyekre. Az egyik szerelékemet 5,2 méterről 3,1 méterre emelkedő törés oldalba helyeztem el, ahol kagylót éreztem. Másik szerelékemet szintén egy lankásabb törés oldalba raktam, ahol a fátyol iszap átmenetet képez a kemény agyagos aljzattal. Ez a törés 5,4 méterről emelkedett 3,8 méterig. A méterenkénti vízhőfokkal most nem foglalkoztam, hiszen nem 4-5 méteres törésekről volt szó, ahol már lényeges hőmérséklet különbségek lépnek fel. Csaliként CFB Deep Sea Word és SunShine bojlit vittem magammal. Mind a két előkém fluoro combi előke volt, csak az egyiken egy új horgot próbáltam ki, mely típusra ugyan olyan volt, mint a nekem jól bevált Gardner Wide Gape Talon Tip, csak lényegesen vékonyabb, könnyebb kivitelben. A márkát azért nem írom le, mert ha rajtam múlik, akkor 24 óra után a kukába dobtam volna mérgemben mindet. Mind a két esetben 16 mm süllyedő bojlit és 14 mm pop upot kínáltam fel a hajszálelőkén. Etetésnek felezett bojlit és nagyon kevés főzött magot használtam.

Éppen befejeztem a táborállítást, kb. 9 óra magasságában derült égből jött a nem várt folyamatos húzás a SunShinéra. Hatalmas kirohanás után rövid fárasztás csónakból és a merítőben pihent egy első látásra is 10+-os tükrős. A 14,6 fokos víztető egy kicsit elvett a fárasztás élményéből, de akkor is jó kezdés.

 

Gyékényes közúti II - Egy tartozás kiegyenlítve

Pocakos ikrás

 

A fényképek minőségéért elnézést kérek, de a mobilom lencséje valahogy karcos lett és csak később vetem észre a hibát.

Csalizás után ugyanarra a helyre raktam vissza a végszereléket és nem sokkal később ismét csak húzós kapással jelentkezett rá egy érdeklődő, melynek a súlya éppen csak meghaladta a 7 kilót.

Kicsit hosszabb szünet után ismét kapás a Sunshinéra. Mi van itt? A fárasztás végén egy 8 kiló feletti tükrösnek örülhettem. Ezen idő alatt a Deep Seavel csalizott botom csak hallgatott.

Elérkezett az este, csali frissítés mind két boton. A végszerelékek, csalik rendben voltak, semmi gond nem volt velük.

Az éjszaka mondhatni eseménytelenül telt el. A Sunshinés szerelékemem nem volt érdeklődő a Depp Sean azonban kétszer is jelentkezett valaki egy-egy ejtéssel. Nem hagyott aludni a kisördög és már sötétben 4 óra felé újrahúztam őket. A Sunshinéről eltűnt a csali, még a pop up is, viszont semmi feltekerés, gubanc. Talán megindultak törpék? Sajnos erre a vízre is jellemző lett a törpék áldásos jelenléte. A sokat itt horgászók szerint május elején beindulnak és szeptember végéig nem lehet tőlük horgászni, csak magokkal. A Deep Sean minden rendben, de a horog. Nem a jól bevált horgom van fent. Új előke régi horoggal fel.

 

Gyékényes közúti II - Egy tartozás kiegyenlítve

A napfelkeltét mindig érdemes megnézni

 

7 óra felé ismét egy jelentkező a Deep Sea-re. Nem egy kapitális tükrös, de meghaladta a 9 kilót. Matracos kép és vissza a vízbe.

 

Gyékényes közúti II - Egy tartozás kiegyenlítve

 

Ettől kezdve, mintha megállt volna minden. Se érdeklődő, se egy jel, hogy tartózkodnak az etetésen halak. A légnyomás is rendben volt, 1011-1016 hPa között ingadozott.

Estefelé azonban még sikerült egy 5-6 kilós bajszost fognom a Deep Sea-vel.

Újrahúzás után bizakodva tekintettem az éjszaka elé. A víz hőmérséklete is emelkedett 1 fokot, talán serkentőleg hat a halak táplálkozására. A szelektáláson még nem gondolkodtam, mert csak ez az egy éjszakám volt már hátra.

Ahogy az előző éjszakán most is a Deep Sea-re volt két érdeklődő, csak most nem bizonytalan kapások formájában, ha nem határozott húzásokkal, melynek eredménye egy 7 és egy 8 kg feletti tükrös lett. Mindjárt meg is győztem magam, hogy az előző éjszakán kipróbált új horgot nem fogom tovább erőltetni.

A másik szerelékemen nagy csönd honolt, ezért még sötétben újrahúztam. Sajnos ismét nem volt csali a hajszálelőkén. Most már biztos, hogy törpék, de egyetlen csippanás sem jelezte tevékenységüket.

Már a sátorbontással voltam elfoglalva, amikor 8 óra felé határozott kapás a SunShinés botomon. A sikeres fárasztás után nagyon örültem a halnak, hiszen már a szákban láttam, hogy valami nagyon különlegessel hozott össze a sors. A parton aztán kiderült, hogy öt nem lehet csak úgy visszaengedni, vagy matracos képet készíteni. Gyorsan riasztottam Kápolna Laci barátomat, aki azonnal jött is fényképezni. A súlya nem érte el a 10 kilót, de a pikkelyei nem mindennapi elrendeződést és formát mutattak.

 

Gyékényes közúti II - Egy tartozás kiegyenlítve

Számomra ő volt a túra fénypontja

 

Ezzel a kapással tulajdonképpen véget is ért a 48 órás rövid látogatásom. Befejeztem az összepakolást és közben megérett bennem, hogy vissza kell még jönnöm nagyon gyorsan. Ezen a rövid pecán is olyan élményeket adott a víz, amelyeket többször szeretnék átélni. Nem hiányoztak a kapitális halak, így is olyan bőkezűen adott kincseiből a tó, ahogy azt nagyon ritkán teszi.

Már terveztem is a májusi hosszú hétvégét, amikor 3 éjszakát is tudok horgászni. Az biztos, hogy Deep Seat hozni fogom, viszont a SunShinét el kell felejtenem, mert azt édes gyümölcsösre gyúrtam és ezek szerint arra nagyon ráálltak már a törpék. Persze ha lett volna legyúrva, vagy csak mix formájában Red Army, nem is kellett volna gondolkodnom, hogy mit hozzak. Itt szeretném megosztani a tapasztalatomat azokkal, akik hasonló törpés vízen horgásznak. Nem tudom miért és nem is nagyon érdekel, de a Red Armyt nem eszi a törpe. Pontosabban a saját aromájával elkészített Red Armyt. Azért nem tudom megmondani milyen aromával, mert a Csabitól kapott üvegen csak annyi szerepel, hogy Red Army és az is filcel. Én a tavalyi évben 3 hónapot horgásztam végig vele és olyan szinten nem ette a törpe, hogy a bojlin semmi jele nem volt a törpék próbálkozásának. Mellette minden más 2-3 óra alatt eltűnt a hajszálról. Egy merev előkén felkínálva jó alternativa lehet törpés vizeken. Tehát sok választási lehetőségem nem volt, mert ami édesre és gyümölcsösre volt legyúrva azt kizártam, így csak a Full Liverből és Red Liverből választhattam második csalinak. A Red Liverre eset a választásom, mert annak kevesebb a máj tartalma és csípős ize is van.

Április 30-án estefelé ismét a vízparton voltam és nagy reményekkel tekintettem az elkövetkező 3 éjszakás peca elé. Mivel szerettem volna a tó öregjei közül fényképezkedni valakivel, ezért indításként növeltem a csali méretet 20 mm-es süllyedőre és 16 mm-es pop up-ra, valamint 3 centire elengedtem a horogtól a csalit. A törpék elkerülése végett még a jól működő törést sem horgásztam meg, inkább kerestem egy attól 70 méterre található másik igéretes helyet, ahol 5 méterről 3,6 méterre emelkedett a fenék. A Red Liveres szerelékemet erre a törésre húztam a Deep Seavel csalizottat a múltkori törésre raktam.

Ismét csak a behúzás után fél órával a tábor rendezgetése közben érkezett az első kapás a Red Liverre. Nem volt nagy, ezért már terveztem is, hogy a következő hasonló halnál növelni fogom a csali méretet. Hát a nagy remények és tervek azok is maradtak. A víz hőmérséklete már elérte 16,5 fokot és ez beindította a kis zaba gépeket. Az öröm pecának tervezett 3 nap egy nagy csatává alakult, amiből sajnos a törpék kerültek ki győztesen.

 

Gyékényes közúti II - Egy tartozás kiegyenlítve

Így várhattam a kapást

 

Ami a tudásomból kitelt mindent elkövettem, hogy elkerüljem őket. Harisnyáztam az egyik végszerelékemet, a másikat nem dippeltem és csak 3-4 szem bojlit dobtam mellé és csali etetést alakítottam ki mellette, 4 óránként újrahúztam. Szóval vesztettem.

A 3 napos túra alatt azonban egyszer mellém állt a tó és a szerencse. Szép kapással jelentkezett a túra második hala. Közvetlenül újra húzás után, megelőzve a törpéket felvette a Red Liveres szerelékemet.

 

Gyékényes közúti II - Egy tartozás kiegyenlítve

A lelkem megmentője

 

Gyékényes közúti II - Egy tartozás kiegyenlítveA végszerelék és Red Liver+Ananász pop up

 

A harisnyás szerelék abszolút nem működött. Ahogy máskor sem. Természetesen ez az én tapasztalatom és az ettől még másnak jó lehet.

A két rövid peca alatt mind a két arcát megmutatta a tó. Adni is tud, de ha úgy akarja, megkeseríti a horgász életét. Mindent összevetve nagyon érlelődik bennem egy késő őszi túra, amikor már törpementesen lehet becserkészni barátainkat.

Kívánok minden horgásztársamnak hasonló élményeket, egy kicsivel kevesebb törpével fűszerezve.

Csabinak köszönöm a csalit, és a töretlen támogatást.

 

Írta: Boti József

CFB Team - Barátságban a halakkal

Vonalban