A beváltott nyeremény

Augusztus közepén eszembe jutott egy régi elfelejtett nyeremény, amelyet a móri ezerjó horgásztó vezetősége ajánlotta fel a számomra. Fotópályázaton nyertem meg egy 24 órás napijegyet, így aztán kiválasztottam egy dátumot és elkezdtem az előkészületeket. Etetésnek, csak oldódó és főzött bojlit használtam. 

 

A beváltott nyeremény

Jól előkészített etetőanyag

 

Csalinak: Light Hook Baits: Red Army-Green Beast 

 

A beváltott nyeremény

Nem csak a pontyok, hanem az amurok is szívesen fogyasztják

 

Fent a tímári ág végén kedvenc kis 16-os álláson foglaltam helyet. Reggel 7 óra felé bejutattam az etetésre szánt etetőanyagot. Bizony nem is kellett sokat várnom az első kapásra, mert már 8 óra tájékán sikeresen szákoltuk az első amurunkat. 

 

A beváltott nyeremény

Szép 10kg körüli amur.

 

A kánikula ismét tomboló arcát mutatta, mely kihatott minden parton és vízben található élőlényre.

 

A beváltott nyeremény

A réce család a nád hűvös árnyékában kereset menedéket a nap sugarai elől.

 

A beváltott nyeremény

A mocsári teknős viszont szívta be a nap sugarait.

 

A halak is ebben a melegben a szélvízbe, az árnyékos részekbe húzódnak. 

 

A beváltott nyeremény

Szélvíz

 

Ennek láttán én is a túlparti árnyékos, bokros szélvizet kezdtem el meghorgászni. Nagyon úgy tűnik, hogy jó választás volt, hisz nem sokra rá érkezett egy újabb amur, melynek a súlya már inkább a 15kg fele hajlott.

 

A beváltott nyeremény

Szép, széles amur

 

Délben, a nagy melegben, rekkenő hőségben még a szél sem mozdult. Bármivel is próbálkoztam, frissítettem nem igazán tudtam ponty barátaimat evésre késztetni. Mikor aztán észak felől észrevettem, hogy egy komolyabb felhő közeledik felénk, mely fölénk érve besötétedet és heves záporba fordult át. A levegő érezhetően lehűlt a vihar környezetében. 8-10mm-es csapadék hullott le rövid idő alatt és a nyári zápor lassan elvonult. Szemmel láthatólag erre megmozdultak barátaink és több helyen intenzíven ugrálni kezdtek. Gyorsan frissítettem szerelékeimet, míg etetésemen végre késő délután megjelentek a pontyok.

 

A beváltott nyeremény

Egy szép 7kg körüli töves érkezett.

 

Másik botomon is egy húzós kapásra lettem figyelmes. Ráemeléskor már éreztem, hogy ez a hal remek erővel rendelkezik. Szákoláskor már láttam, hogy ez a töves már súrolja a 10kg-t. 

 

A beváltott nyeremény

10kg körüli töves.

 

A nap már fordult alá a horizonton, mikor a lemenő nap fényében balos botomon egy ejtős kapásra lettem figyelmes. Rátekerés után sikerült felvenni a hallal a kontaktot. Éreztem a hal súlyán és a komótos mozgáson, hogy ez már egy igazán jó hal lesz. Vontatta magát folyamat még a fejét sem rázta meg. Parthoz érve fordult egyet és a mélybe tört. Láttam már, hogy töves lesz, megcsillant a pikkelye. Körülbelül egy 15 perces fárasztás vette kezdettét, mert ez a szép példány csak nem akart a szákba kerülni. Erejét vesztve végül sikeresen szákoltunk. Nagyon szép tövest tarthattam a kezemben, mely mérlegeléskor 16,4kg-nál állt meg a mérleg nyelve.

 

A beváltott nyeremény

Gyönyörű, öreg tőponty

 

A beváltott nyeremény

Barátságban a halakkal, sértetlenül távozott.

 

Ránk sötétedet. Behúzódtam éjjeli menedékembe. Az éjszaka folyamán egy-egy bele úszáson kívül esemény nem történt. Hajnalban korán keltem és újra csaliztam a szerelékeimet. Nem is kellett sokat várni balos botomon egy tipikus maszatolós amurkapásra lettem figyelmes. Komótosan húztam a part felé ellenállás nélkül. Megérezve aztán a part szélét vehemensen tört vissza 8-10 méterre. Ezt aztán megismételte egy 6-7-szer, mire aztán oldalra fordult és megadta magát. 

 

A beváltott nyeremény

Szép, hosszú amur.

 

A nap már reggeli órákban is szinte égetett. Mikor aztán jobbos botomra egy hihetetlen erejű kapás érkezett. Precízen beállított fékemet meghúzva szedte le damilom. Felveszem vele a kontaktot és nem mozdul ez a halam. Na, gondoltam csak nem beugrott az akadóba, de aztán érzem, lassan-lassan lopom a távolságot, komótosan húzom a part fele. Parthoz közelítve már a fordulásain látom újra egy szép darabos hal érkezett. Meg is pillantom szép, széles tükrös hátát. ez a hal sem adja magát könnyedén, egy bő negyed órát járatom a part előtt és sikeresen szákolom. Szép, robosztus nagy testű tükrös érkezett. 

 

A beváltott nyeremény

17,80kg-os tükrös

 

Gyorsan elrepült ez a 24 óra, mely ebben a meleg időben nagyon embert próbáló. Én a parton, a halak pedig a vízben keresték a Nap elől menedéket nyújtó fás, bokros területet. Ebben a nyári melegben már több helyen is megfigyeltem, hogy a nappali órákban a halak kihúzódnak a part széli árnyékos területekre. Nem feltétlen táplálkozási célból keresik fel ezeket a területeket, hanem azért, mert valószínű, hogy ők is így érzik jól magukat a nagy melegben. Ismét bebizonyosodott az a tény, hogyha bízunk az etetésünkben és csalinkban, még ebben a rekkenő melegben is kapásra lehet bírni barátainkat. Minden sporthorgász barátomnak hasonlóan sikeres, nyári horgászatot kívánok! 

 

Ifj. Berregi Attila

Carp Friend Baits Team - A következő generáció csapata

Vonalban