Hangonyi tesztpeca

2015. augusztusában kis csapatunk útnak indult s célba vette a Hangonyi-tavat. Eredetileg 48 órásra terveztük a horgászatot, de sajnos csak 24 órát sikerült eltöltenünk a tavon. A közelgő szeptember 17-ei Pontykalózok versenyére való felkészüléséhez választottuk ezt a csodálatos környezetben lévő tavat, amely otthont ad a versenynek is. A tó olyan oldalán sikerült letáboroznunk, ahol ezelőtt a peca előtt is szerettünk horgászni. Most a tavon kivételesen behúzós pecát csináltunk, szerettük volna minél jobban meghorgászni az akadókat a nagyobb és ritkábban kifogott halak reményében.

Szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett, bár néha kicsit szelesre fordult az idő. A tó gyönyörű, erdős területen fekszik, amihez csodálatos víztükör is társul fás, bokros árnyékos résszel. 

 

Hangonyi tesztpeca

 

A megérkezésünk pillanatában kissé párás s ködös idő fogadott minket ami a nap folyamán kitisztult kellemes napsütéses nyári nappá vált. A horgászhelyre érkezve felállítottuk a táborunkat, majd egy 100-130méterre csónakba ülve beetettünk a . Három helyen bólyát helyeztünk el, a part szélétől 1 méterre illetve a régi, vízbe dőlt fák közelében.

 

Hangonyi tesztpeca

 

Hangonyi tesztpeca


Az etetési stratégiánk a következő volt, tudván azt, hogy a tóban sok a kárász, a dévérkeszeg és az apró ponty, ezért az apró magvakat csak minimálisan használtuk fel. Az etetésre 10-12 szem bojlit raktunk le a szerelék mellé. A szerelékünk általában egyszerű, több éve így horgászunk. Ultra Cast 100-120 grammos súlyú ólmot szoktunk használni hozzá. A teszt pecákon és a versenyeken is a jól bevált Kamasan B775 Carp Specialist horgokat alkalmazzuk 2-es, 4-es és 6-os méretekben évszaktól és halak kapásaitól függően.

 

Hangonyi tesztpeca


Horgászatunkat leginkább a Carp Friend Baits csalik használata jellemezte, amelyek közül a Red Army, a Hibrid, az erjesztett Natur Sour és a Liver Squid máj-tintahal ízesítésű bojlik vonzották a halakat, a sajátunkból pedig a kagylós és az eper-tintahal. Hóemberes szerelékkel csaliztunk a kedvenc ananászos pop uppunkkal társítva. Csalijaink mérete 16 és 24 közötti golyókból állt.

 

Hangonyi tesztpeca


Célhalaink a pontyok és a kapitálisabb méretű amúrok voltak. A behordást követően a megszokott módon az első órában jelentkezett Dorinál egy kisebb kb 2kg súly körüli ponty, majd őt követték a termetesebb méretű halak. Őt követte egy 4,60 kg-os tükörponty ami a Red Army csalira jött. Ő volt a nap első mérlegelős hala is. Kicsit később ismét kapásra lettünk figyelmesek, ekkor egy körülbelül 4 kg-os tőpontyot fogtunk ki amin egy csúnya harcsarablás nyomait véltük felfedezni.

 

Hangonyi tesztpeca

 

Hangonyi tesztpeca


Ismét csapatunk legfiatalabb s a peca alatt legügyesebbnek bizonyult horgászának, Dorottyának volt kapása, aminek a végén egy 5,50 kg-os tőponty aki a Hibrid ananászos pop upp-os hóemberes csalit kóstolta meg.

 

Hangonyi tesztpeca


Újrahúztuk a szerelékeket. Egy szép ejtős kapás következett, amiről azt gondoltuk, hogy egy nagyobb testű hal lehet, amiért csónakba szálltunk s folyamatos kontaktussal,s mire fölé értünk, addigra már a közelben lévő igen termetes vízbe dőlt fa alá igyekezett. S egy jó fél órás fárasztás után sajnos az akadó miatt ezt a halat elvesztettük.
Partot érve egy 10 perces pihenő után a frissen letett szereléket egy tó lakó megtalálta, ami Dorottya legnagyobb örömére egy 12,20 kg-os amúr volt, aki a Hibrid ananászos pop uppos hóemberes csalira kapott rá.

 

Hangonyi tesztpeca


Az egyik szélső boton is kapás jelentkezett, amit sikerült szákba terelnünk egy 6,20 kg-os tükörponty személyében Red Armys csalit használva.

 

Hangonyi tesztpeca


Közben egy-két 70-80 dkg-os kárászt is szákoltunk, amiről már előre tudtuk, hogy nem kerülhetjük el a horgászat során. Mérlegelés után a halakat visszaengedtük a tóba.

 

Hangonyi tesztpeca


A „legkapósabb” csalinak a Red Army és a Hibrid bizonyult, amik az éjszaka folyamán se hagytak cserben minket. Az éjszaka folyamán sajnos elkellett hagynunk az akadós részt a második halvesztésünk miatt. Mivel az akadót már nem tudtuk megközelíteni csónakkal sem. Így újabb helyet kellett keresnünk a 3 botnak, ahol 1,5 óra elteltével ismét kapásunk volt. Egy közepes méretű pontyot sikerült horogra akasztani, amit próbáltunk minél koncentrálltabb etetéssel kifogni.

 

Hangonyi tesztpeca

 

Hangonyi tesztpeca

 

Hangonyi tesztpeca


Dorottyának sikerült egy 8,50 kg-os amúrt is horogra csábítani akinek a Natur Sour csali ízlett meg.

 

Hangonyi tesztpeca


A peca végére sajnos már csak ketten maradtunk Dorottyával, s úgy döntöttünk, hogy nem maradunk most tovább.
A Carp Friend Baits csalik a várva várt módon remekeltek amiket a szeptember 17-ei Pontykalózok versenyen is előszeretettel fogunk használni.
A horgászat végére érve az utolsó bent lévő szereléken volt egy rövid csippanás, aminek nem tulajdonítottunk különösebb figyelmet. Azt hittük, hogy egy kárász vagy keszeg akadt a horogra. Lassan elkezdtük elbontani a táborhelyünket. Utoljára hagyva a bent lévő szereléket, ami meglepett minket. Amikor a botot a kezembe vettem a hal óvatosan oldalazott a tó vége felé. Tanakodtunk, hogy csónakban szálljunk vagy a parton fárasszuk tovább, de mivel nyílt, akadálymentes vízen volt a hal így a partról fárasztottam tovább . A szereléken egy 8,60 kg-os egészséges, komótos gyönyörű tőponty volt, akinek a Red Army csali ízlett meg.

 

Hangonyi tesztpeca


A 24 órás pecát 2 nagy testű amúrral, 5 nagyobb ponttyal és pár 1kg alatti keszeggelkárásszal zártuk. A Hangonyi-tavat csak ajánlani tudjuk mindenkinek. Gyönyörű szép környezetben 8 ha területen fekvő tó inkább a sporthorgászoknak és családtagjaiknak ad otthont horgászásra és kikapcsolódásra, pihenésre.

 

Hangonyi tesztpeca


Bízunk benne, a halak a későbbiekben is a Carp Friend Baits csalikat fogják előnyben részesíteni. Köszönjük Horváth Csabának és a Carp Friend Baits-nek a bojlikat. Külön köszönet még
Balázs Zoltán tógazdának is önzetlen segítségéért.


A túra összfogása: 60 kg
1 db 8,50kg amúr
1 db 12,20 kg amúr
5 db 4,60kg és 8,60 kg közötti ponty

 

Írta: Munkácsi Dorottya, Munkácsi Zsolt és Elek János

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal

Vonalban