Csurgói amurok

Eljött a szeptemberi egy hetes bojlis túra ideje, amit egy 72 órás harcsafogóval kezdtem, melyet sikerült is megnyernünk egy hallal, ami 67,5 kg volt De térjünk vissza a bojlizáshoz. Először horgászom ezen a vízen, ezért elég sok írást olvastam róla, beszéltem ismerős horgászokkal, akik járnak erre a vízre. Vasárnap délután radarozás, bójázás, de sajna csak egy sík teknőre hasonló medret találtam, így letettem bójáimat kb 230 méterre.

Jobbos botomra Monster-squid 24mm csalit tettem, míg a másikra is egy szem 24mm Liver-squidet. Etetésnek 10-15 golyót egy marék peletet és kevés tigris mogyit használtam.

 

Csurgói amurok

 

Csurgói amurok

 

Pár óra elteltével maszatolós kapás jelentkezett, a Liver-squid ízlet meg az első jelentkezőnek, ami sajnos félúton lemaradt. Majd egy óra sem telt el, másik botomon húzós kapás, bevágás, majd néhány perc elteltével Pisti barátom megszákolta ezt a szép tövest ami 14,14kg nyomott.

 

Csurgói amurok

 

Csurgói amurok

 

Csurgói amurok

 

Csurgói amurok

 

Ez nem is olyan rossz kezdés gondoltam, majd a csali újra visszakerült a helyére. Ezen az estén fogtunk néhány 3-5 kg közötti halat. Reggel frissítettük csalijainkat, de a horgok alá már dupla 24mm golyókat raktam. Kora délután erős, folyamatosan húzós kapás ismét a balos botomon, most ezt a gyönyörű 16 kg-os tükröst sikerült egy rövid időre bölcsőbe fektetni.

 

Csurgói amurok

 

Este 7 óra, csalizás éjszakára, a délután fogott kisebb pontyok fogása miatt lecseréltem a Livert, Cream dream-re, egy szem 30 mm-est tettem fel. Az éjszaka csendesen telt, mikor 3 órakor ejtős egy kapásom volt. A 30 mm-es Cream-et vitte el egy szép 14 kg-os amúr.

 

Csurgói amurok

 

Ezt követte 30 óra csend. Reggel a jobbos bójámnak keresgélni kezdtem helyet 4m-es tapogató rúddal és mintegy 40 m-rel visszább találtam 5 cm iszapot, alatta keményet és erre helyeztem el, egy hóembert, 24mm Cream egy 20mm barack pop-up-pal. Sajnos ez a hely sem adott igazán nagy halat. 2 db 4 kg körülit sikerült fognom a kemény helyen, de a csalikat valami igen jól megfaragta.

 

Csurgói amurok

 

Az időjárás sem volt kegyes hozzánk igen meleg nappalok voltak 30-35 fok, csendes volt a tó beszélgetem néhány szomszéd horgásszal, nekik sem volt különösebb, csak 3-5 kg közötti pontyokat fogtak.

Újra helyet kerestem a jobbos bójámnak, de most csak találomra letettem mintegy 250 méterre, jó iszap vol,t kb 25cm, de a másik bója is iszapon volt. Sajnos már csak két éjszakánk maradt, az idő is viharosra fordult, erős szél kerekedett.

 

Csurgói amurok

 

Esti csalizásnál csalit cseréltem a botjaimon, a balosra 24 mm-es Liver-squid + egy 20mm smoky-fisht raktam, másikra 24mm-es Monster-squid+20mm Monsterfish könnyített horogcsalit tettem. Nem sokkal 21 óra után ejtős kapás a balos botomon. Felvettem a botot és csak tekertem az orsót alig értem utol a halat úgy jött velem szembe, de azért sikerült megszákolni ezt a nagy torpedót melynek súlya: 18 kg

 

Csurgói amurok

 

A viharos szél ellenére visszavittem a csalit a helyére. Egy óra sem telt el, újra kapás, ismét a balos, most egy 13kg amur.

 

Csurgói amurok

 

Ennek örömére ismét visszavittem a szerkóm a helyére, bár a barátom azt mondta, őrült vagyok, hogy ebben a szélben visszaviszem a csalit. Éjfél után hihetetlen módon ismét a balos ejt. 12.7kg amurt sikerül matracra fektetni.

 

Csurgói amurok

 

A szél kicsit mérséklődött, most már nyugovóra hajtottuk fejünket, de nem sikerült sokat aludni, ismét kapás, de most húzós. Bevágás után nem semmi erővel húzott a hal, gondoltam ez jó. Mintegy 15 perc után szákolta meg Pisti barátom, a túra legnagyobb és egyéni rekord torpedómat, ami 20,5 kg-ot nyomott.

 

Csurgói amurok

 

Reggel hatkor még egy 11,5 kg-os amur jött.

 

Csurgói amurok

 

Csak a balos bójám működött ezen az éjszakán, pedig csak félbe vágott golyót és néhány szem pelletet szórtam etetésnek. A nappal esemény nélkül telt, újra este lett, a tegnap éjjelből okulva kitaláltam, hogy egy bójára teszem mindkét botomat, de a csalikat nem változtatom. Így is lett. Este nyolckor a jobbos botomon kapás, egy 9,2 kg-os pikkelyes tett rövid látogatást a parton, de olyan vihar kerekedett, hogy nem mertem visszahúzni szerelésem. Kis idő múlva egy 13 kg-os torpedót sikerült fognom.

 

Csurgói amurok

 

Egész éjjel szakadt az eső, reggel újra húztam botjaimat, és egy újabb 10.5 kg-os amur tisztelt meg minket.

 

Csurgói amurok

 

Eztán eljött a pakolás ideje. Egy nagyon szeszélyes vízen sikerült horgásznom egy hetet, tudtam fogni sok szép halat, igaz az amurok voltak többen, de legközelebb revansot veszek a pontyoknál is!

Jövőre újra visszatérek!

 

Köszönöm CFB!

Köszönöm Fehérvárcsurgó!

 

Üdvözlettel:

Sáfrány János

Carp Friend Baits Team – Barátságban a halakkal

Vonalban