Finomszerelékkel a Balatonon

Idén harmadik alkalommal sikerült eljutnom a Balatonra horgászni, mindhárom alkalommal „Mentős” Bajtársaimmal horgászhattam együtt. A mostani peca tesztpeca volt a javából, hiszen egy teljesen új horgászmódszert próbáltam ki (method), valamint a CFB termékeit tesztelhettem. Sok készülés után végre eljött a horgászat napja, melynek helyszíne a Balaton volt.

 

Finomszerelékkel a Balatonon

 

Mit is kell tudni a meghorgászott vízterületről nagy vonalakban?

A Balaton (becenevén „a magyar tenger”, Közép-Európa legnagyobb tava,Magyarország vízrajzának meghatározó eleme. Típusa a Fertő-tóval és a Velencei-tóval ellentétben nem szikes tó, hanem tektonikus eredetű, sekély vizű ároktó. 77km hosszú, szélessége 1,3–14 km között ingadozik, átlagosan 7,8km, felülete 594 km². Keleti medencéjét a Tihanyi-félsziget választja el a tó többi részétől. Déli partjánál medre sekélyebb.

A tó növényvilágának nagy részét algafajok teszik ki. A hínárfélék között a leggyakoribbak a békaszőlő-fajok. A nádasok leginkább az északi parton maradtak fenn. Alkotó növényeik a fedőnád (Phragmithes australis), a tavi káka(Schoenoplactus lacustris), a zsombéksás (Carex elata) és a keskenylevelű gyékény (Typha augustifolia).

Az állatvilágot Európa számos madárfaja, illetve mintegy 50 féle halfaj mellett rengeteg egysejtű, édesvízi szivacs - köztük az endogén balatoni szivacs-,rák és kagylófajok valamint a halak táplálékát is jelentő csípőszúnyogok és árvaszúnyogok is képviselik.

A Balaton vízgyűjtőn található 40 vízfolyásban eddig 37 halfaj előfordulását lehetett bizonyítani. Ezek állománya tehát a tóhoz mérve igen gazdag (a Balatonból rendszeresen 15–17 faj kerül elő). A vízfolyások többsége erős humán befolyás alatt áll. A vízgyűjtő halastavai számos, a patakok halfaunájába nem illő, természetes állapotban elő nem forduló fajjal „gazdagítják” a vízgyűjtő halállományát (kínai razbóra, amur, busa-félék, szivárványos pisztráng, tükörponty, ezüstkárász, naphal). A nem honos fajok közül ki kell emelnünk a kínai növényevő fajokat (busák, amur), melyeknek elsősorban a somogyi oldalon található halastavakból kiszabaduló egyedei folyamatos utánpótlást biztosítanak a balatoni busa és amur állományoknak. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Balaton

Horgászat

Kicsit megkésve érkeztünk a horgászat helyszínére, a balatongyöröki mólóra. 9 órakor pakoltuk le felszerelésünket. Néhány helyi horgász már fázósan begombolkozva gubbasztott a botjai felett, kérdéseinkre kezeiket széttárva mutatták, ma bizony nem megy a hal. Hogy miért is érkeztünk ilyen későn?  Családapaként az én feladatom volt, a 4 éves Marci fiam óvodába juttatása és ugye a gyermeket az én horgászatom miatt nem lehet hajnalban kelteni. Másik indok, horgásztársam, Bajtársam Gábor reggel 7 óráig szolgálatban volt.

Napok óta bújtam az időjárás jelentéseket, valamint készültem a horgászatra. Szerencsére remek időt jósoltak az időjósok. A frontok elkerülték a Kárpát-medencét. A vízhőmérséklet esett a napokban. Egy hete még 17C° volt a horgászat napján 13-14C°. Amit tapasztalunk: 9 órakor 9-10C° volt és élénk elég kellemetlen ÉK-i szél viszonylag nagy hullámokkal. Így hát az erős túlzással szélvédett DNY-i oldalt választva horgásztunk. Ahogy teltek az órák, folyamatosan melegedett az idő, a maximum hőmérséklet 20-25 C° lett, a szél kora délutánra pedig lecsendesedett. Iránya maradt ÉK-i.

 

Finomszerelékkel a Balatonon

 

Finomszerelékkel a Balatonon

 

Az előkészületek: Kétféle horgászmódszert használtam a mai nap, melyek közül a method módszer számomra teljesen új módszer, most próbáltam először.

„Methodos felszerelésem”:

BOT:                           SPRO CARPISTE FEEDER 360H (40-130g) MEDIUM SPICC

ORSÓ:                        NEVIS WINNER FREEWAY 50

ZSINÓR                      NEVIS NAVY FEEDER 0,22 MM

KOSÁR:                      Nevis 20g method

DOBÓELŐKE:            CLIMAX FLASH BRAID 0.12

HOROGELŐKE:         CLIMAX FLASH BRAID 0.10

ELŐKERÖGZÍTŐ:      ELŐKERÖGZÍTŐ GYORSKAPOCS GUMI TÜSKÉVEL

HOROG:                     GAMAKATSU A1 TEAM FEEDER STRONG CARP 12

CSALITÜSKE:            7-10 mm

HALDORÁDÓ GUMIÜTKÖZŐ L

HALDORADO GOLYÓ KÖZEPES

Hagyományos feeder szerelék

BOT:                           SPRO TEAM FEEDER CARP FIGHTER 390H (40-120g)

ORSÓ:                        NEVIS FEEDER RUNNER PRO 5500

ZSINÓR                      NEVIS NAVY FEEDER 0,20 MM

KOSÁR:                      HALDORÁDÓ PELLET FEEDER 35 G

DOBÓELŐKE:            CLIMAX FLASH BRAID 0.12

HOROGELŐKE:         CLIMAX FLASH BRAID 0.10

ELŐKERÖGZÍTŐ:      ELŐKERÖGZÍTŐ GYORSKAPOCS GUMI TÜSKÉVEL

HOROG:                     GAMAKATSU A1 TEAM FEEDER STRONG CARP 12

CSALITÜSKE:            7-10-15 mm

HALDORÁDÓ GUMIÜTKÖZŐ L

HALDORADO GOLYÓ KÖZEPES

 

Method módszerhez a CFB-től kipróbálásra kapott method mixet kevertem be, „kicsit” izgulva, hogy el ne rontsam, hiszen ez volt az első methodos előkészületem.

A rostálás után töltőszerszámba jól tölthető, homogén állagú, finomszemcsés etetőanyagom lett, melyet először aromázás nélkül próbáltam ki, majd folyamatosan próbálkoztam a Cream Dream POP UP-hoz kapott aromával, valamint halas MonsterFish és epres RED DREAM DIP-ekkel 

 

Finomszerelékkel a Balatonon

 

Finomszerelékkel a Balatonon

 

Finomszerelékkel a Balatonon

 

Finomszerelékkel a Balatonon

 

Csalitüskén a CFB-től kapott CREAM DREAM 8MM POP UP került először bevetésre. Szuper intenzív aromájú csali, biztos voltam benne, hogy szeretni fogják a halak. Sajnos az első 2-3 óra eseménytelenül telt el. Közben felkerült egy másik csali a hajszálelőkére mely szintén a CFB terméke: Green Beast Halibut pellet, 8mm. Kellemes erős illatú csali ez is. A kora délutáni órákban sikerült egy kis dévért fogni, a CREAM DREAM 8MM POP UP-al.  Óvatos maszatolós kis kapások voltak, valószínűleg apró keszegfélék, ezt az egy halat sikerült a methoddal megfogni. Nem tudom mi lehetett a baj. Lehet rosszul választottunk horgászhelyet? Vagy túl hírtelen hűlt le a víz?

 

Finomszerelékkel a Balatonon

 

Próbálkoztam. 15 percenként dobtam. A kapástalanságtól „kissé” csalódottan, kipróbáltam végül mindent, élőcsalit (csonti, esőgiliszta), fokhagymás, ananászos gumikukorica, halas, fűszeres minibojli, ananászos, vörös gyümölcsös, fűszeres, fokhagymás popupot, semmi nem jött be.  Elkönyveltem, ez a nap a Balatonon nem sikerül.

Áttérve a másik módszerre: a másik bottal, alapozó etetést végeztem 15 dobás (TTX, HD Bázis mix pörkölt magvas, angolmorzsa süllyedő, főzött kukorica, búza keveréke), kiakasztott klipszel, majd folyamatosan az etetésen horgásztam (a gombócok a dobás előtt lettek aromázva). Az első 2-3 órában „ebédidőig” mozdításom, beleúszásom sem volt. Délben a magammal hozott perec majszolása kötött le, persze az első kapásról lekéstem… Ez amolyan Murphy törvénye…Kora délután volt néhány keszegkapás, de egyszerűen nem tudtam partra segíteni a halakat. Volt rontott kapás és néhány horogról lefordult hal. Csak hogy jobb legyen a kedvem. Ahogyan haladtunk befelé a délutánban, úgy lankadt a figyelmem. Bajtársam Gábor sem volt szerencsés, hiába nézegettük a spicceket. Közben nyújtogattuk a nyakunkat a többi horgász irányába, vajon Ők hol tartanak. Néhány standard balatoni dévér és egy kisponty volt a javukra.

Gábor barátnője, Angi egy rögtönzött úszós szerelékkel elkezdett horgászni és szépen lehajrázott bennünket, fogta szépen sorra a móló oldalán a kis keszegeket. Volt sikerélmény, vidámság.

 

Finomszerelékkel a Balatonon

 

Bevallom én már feladtam. A CFB-s  0.5kg. method anyag elfogyott, (a másik felét másik helyszínen szeretném kipróbálni) így újrarostált lefinomított normál etetőanyaggal lett töltve a Nevis kosár. a CSL epres aromával tuningolva. A horogra egy szem pácolt ananászos kukorica került.

Mindkét szerelék bedobva, nyeletőfék bekapcsolva és amolyan kocapecás módra, botoknak háttal beszélgetés volt Gáborral. Angi ekkor már feladta, pihent a horgász székben.

 

Finomszerelékkel a Balatonon

 

Finomszerelékkel a Balatonon

 

Gábor egyszer csak hátrafordult, KAPÁS! A te botod, aztán átrohantunk a bothoz. Nyeletőfék „visít” bot spicc veri a másik botot. Bevágás és pár perc múlva a pontymatracon feküdt a kis tükrös „Gömbhal (Angi által elnevezve)”. Lemérve kereken 2kg, 36 cm.

 

Finomszerelékkel a Balatonon

 

Finomszerelékkel a Balatonon

 

Finomszerelékkel a Balatonon

 

Na, ennek örömére még adtunk a halaknak pont egy órát, de további kapásra-kapásokra hiába vártunk. Aztán összepakolás, a Balatoni naplemente megcsodálása és hazaindulás.

 Hogy mi lett a „gömbhal” sorsa. Kisfiamnak telefonon elújságoltam, apa fogott egy halat. Mi legyen vele? Visszadobjam, ahogy szoktuk az együtt fogott halacskákat? „Apa hozd haza, a halacskát mutasd meg és szüssük meg”. Így hát a kisponty hazakerült és már történelem. Lehet a sporthorgásztársak megköveznek ezért, de ez van.

Összefoglalva, egy „sikertelen” horgászaton vagyok túl, 8.5 óra alatt, két halat sikerült fogni. Ez betudható annak talán, hogy másfél hónapja horgásztam utoljára és nagyon rágörcsöltem,,,lehet. A method módszer természetesen finomításra szorul, őszintén megmondva gyakorolni kell, felszerelést finomítani, olvasni, videókat nézni, kérdezni tapasztaltabb horgásztársakat. A pozitívum? A kedvenc helyemen horgászhattam, a Balaton pedig mindig visszavár. Következő horgászatra két tavat néztem ki, egyik a Galamboki-tó, másik a Csónakázó tó Nagykanizsán, vagy újra a Balaton? Hamarosan kiderül. A CFB-től kapott és megmaradt method mixet és csalikat próbálom tovább.

Köszönettel tartozok Horváth Csabának (CFB), hogy megtisztelt a bizalmával és küldött nekem kipróbálásra method mixet, csalikat, aromát. Szerettem volna több fogásról beszámolni, most így sikerült.

 

Finomszerelékkel a Balatonon

 

Írta: Farkas Péter

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal