Sikeres horgászat, jó alkalmazkodó készség…

Télvíz idején, mikor a természet egy kis pihenőre kényszerít, eljön az ideje az évértékelő gondolatoknak. Ilyenkor sorra vesszük az eredményeket vagy kudarcokat és megpróbálunk következtetéseket levonni, így tanulván belőlük.  Biztos mindenki került már olyan szituációba, mikor a legutóbb sikeres stratégiát alkalmazta, de a várt eredmény mégis elmaradt. Hiába vagyunk ugyanott, ugyanazzal a csalival, szinte még az időjárás is hasonló, a múltkori jó pecának még csak a töredékét sem tudjuk elérni.  Szerintem azzal mindenki egyetért, hogy két egyforma horgászat nincs. Sikerességünk attól függ, hogy tudunk-e alkalmazkodni az éppen adott körülményekhez, és talán ez a momentum az, ami újra és újra mindannyiunkat a vízpartra vonz.

 

Sikeres horgászat, jó alkalmazkodó készség...

 

Jómagam is hasonlóképp cselekszem, lapozom a fényképalbumot és próbálom feleleveníteni a tapasztalatokat. Én ilyenkor döntök  a jövőévi pecázási „stílusom” milyenségéről, és ehhez tartom magam az új esztendőben.  Ha elakadok az emlékek útvesztőjében, előveszem a kis kockás füzetkét, ebben szinte minden parton töltött percről szerepel pár szó. Mindig mikor hazatérek bevések pár akkor épp fontosnak vélt dolgot. Jó pár évre viszamenőleg fellelhető benne rengeteg tapasztalat.  Miközben sorra peregnek fejemben a képek a 2015-ös esztendő idővonalából, az jut eszembe, hogyha már úgyis rendszerezem és leírom őket, akkor megpróbálok mégis valami általános kezdési alapot találni.  

 

Sikeres horgászat, jó alkalmazkodó készség...

 

Csali:

Szinte kivétel nélkül 2 fajta csalival érkezem horgászni.  (Sőt, talán azt is elárulhatom, hogy egy szezont 3 féle csalival, szoktam végigkisérni). Úgy gondolom ezt kiegészíve 3-4 típusú pop up-al, netán kis pasztával, bőven van lehetőség a változtatásra ha szükséges.  Be kell valljam, hogy nem a kedvencem a fűszeres vonal, de a chilli csípős íze miatt termelődő endorfin, „boldogság” hormon jótékony hatásával, nem tudok vitatkozni, ill. a frontállósága is megmentett már pár alkalommal. A másik vonal télen és tavasszal egy  édes jelleg, majd amikor átfordulunk az igazi nyárba, onnantól a halas jelleg veszi át a helyét.  A méretük az érdekesebb téma, múlt esztendőkben elmentem a nagyobb 24-30 stb... bojlik irányába. Szinte kivétel nélkül dupla 24 került kezdésnek a hajszálra, de tavaj télen érdekes statisztika rajzolódott ki. Nemhogy fentebb ment volna az átlagsúly a nagy csalik használatával, pont ellenkezőleg. Ebből kifolyólag 2015-ben, kizárólag ismét csak 20mm-es golyókat készítettem.

 

Sikeres horgászat, jó alkalmazkodó készség...

 

Etetés:

Na igen, az egész történet lelke, talán éppen ezért a legsarkallatosabb pont.  Hiába próbálunk mi alkalmazodni a körülményekhez, ha egy rossz alapot pakoltunk magunk alá.  Én nem „nagyponty” hogásznak tartom magam (bármit is jelentsen ez a szó) hanem horgásznak, aki szeretne halat fogni.  Ezért kivétel nélkül használok magot és külömböző oldódású pelleteket. Kezdéskor mindenképp, persze később ha már a szelektálás a cél akkor elhagyom. Sokan nem értenek velem egyet, de ismét egy tény, idén bármerre, bárkinél, sőt még a versenyeken is, a lezsákolt halak szinte kivétel nélkül ürítettek magot. Ezért ha minimálisat is, de mindig szórok a bojli mellé. A mennyiség, hm... talán a legnehezebb erre általánosságot mondani. Rengeteg tényező figyelembevételével (víztípus, halsűrűség, táplákozási intenzitás, netán horgász sportársak jelenléte a környéken) sem lehet biztosra menni, ha mégis kiindulási alapot kell mondanom, talán azt mondanám, hogy a sávetetés kivételével, 5kg mag, bojli, és pellet keverék, két horog köré leszórva nem okozhat helyrehozhatatlan problémát.

 

Sikeres horgászat, jó alkalmazkodó készség...

 

Szerelék:

Na itt ismét kimeríthetetlen a lehetőségek tárháza. Rengeteg kíváló szereléktípus létezik, de talán a legfontosabb a belé fektetett bizalmunk. A bizonytalanság  miatt elkövetett változtatás nem azonas az alkalmazkodással. Mint ahogy egyszerűen pecázom, így a szerelékeim is egyszerűek.  2-es kampók bevonatos előkével és 4-esek lágy előkével, ha netán finomítani kellene. :D 25-30cm hosszban horogtól 4-5cm-re lesúlyozva ezzel is segítvén az akadást. Ha már a kezdetkor külömbözőeket használunk a botokon, előbb kapunk képet a nyerő verzióról.

 

Sikeres horgászat, jó alkalmazkodó készség...

 

Helyváltás:

Versenykörülmények között nyilván minél előbb meg kell taláni a jó helyeket, ilyenkor meg is teszem.  De töredelmesen bevallom, Ő az én mumusom. Vannak olyan szituációk, amikor valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag a végsőkig kitartok a jónak vélt hely mellett. Így meghagyva magamban a „mi lett volna ha?” kételyt. Nézzétek el nekem de ebben még nekem is van mit tanulnom............

 

Sikeres horgászat, jó alkalmazkodó készség...

 

Cseh Arnold (NEWZOO-CFB)

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal

Vonalban