Az ébredő természet, olvadás után

Elérkezett a február, lassan lehetett érezni a tavasz fuvallatát. Megenyhült az idő, ezzel párhuzamosan tavaink is olvadásnak indultak. El is kezdtem az előkészületeket a hideg vízi horgászatra. Horváth Csaba még Január végén érkezett csomagomba olyan termékeket készítet össze számomra, ami talán a siker kulcsa lesz a hideg vízben.

A csali választásom természetesen az oldódó csalikra esett. A víz még mindig csak 3-4 fokos, így ezekre jól reagálnak a pontyok hideg vízben. Három fajta termék volt, amit használtam ezen a napon: a KRILL, RED-ARMY és DEEP SEA WORD oldódó csalik saját dippbe mártva.

 

Az ébredő természet, olvadás után

Csalik bevetésre készen.

 

Az etetésen változtattam, de csak annyit, hogy a jól bevált oldódó RED-ARMY és DEEP SEA WORD bojlikat egy kis 4mm pellettel ledaráltam és felöntöttem folyékony hal kivonattal.

 

Az ébredő természet, olvadás után

Az etetésre szánt termék: oldódó RED-ARMY és DEEP SEA WORD, 4mm pellet.

 

Összedarált jól elkevert homogén anyagot kapunk, amit igen jól össze lehet keverni hal kivonattal.

 

Az ébredő természet, olvadás után

Az összedarált anyag elkeverve hal kivonattal.

 

A stick mixek használatánál az egyik legfontosabb dolog, hogy ne vízzel keverjük el. Olajos, alkoholos, aromák, nem vízbázisú folyadékok megfelelőek.

 

Az ébredő természet, olvadás után

Töltsük a szemes anyagokat a PVA zacskóba.

 

A Kislóki tóra esett a választásom, mivel decemberben a hideg víz ellenére szép eredményeket értem el. Kiérkezve a partra reggel párás, ködös idő fogadott. Az évszaknak megfelelően a vizet kémlelve horgászhelyemről már dobó távolságban is jól megfigyelhető volt a pontyok jelenléte. Érdekes igaz ez a rész a gát mellett helyezkedik el és jellemzően 2-3 méteres a vízmélység.

 

Az ébredő természet, olvadás után

Párás, ködös vízfelület.

 

Úgy döntöttem ezt a távolságot jól meg tudom dobni annak ellenére, hogy a zacskók megnehezítik a nagy távolságok megdobását.

 

Az ébredő természet, olvadás után

Helyezzük bele a végszerelékünket (akár ólommal együtt is) a PVA tasakba.

 

Ez a kiszemelt távolság kényelmesen megdobható még ekkora tasakkal is (40-50 méter). A reggeli órákban megfigyelt halmozgás megszűnt, helyette csendes időszak következett. A délelőtti órákban olyan 2 óránként frissítettem koncentrált etetésemet. Kapásig nem jutottam, de jól meg tudtam figyelni csalim oldódását, mely ebben a hideg vízben is remekül oldódott. Érdekes időszak volt ez, néha előbukkant a Nap és megmutatta ragyogó sugarait, ilyenkor jól láthatóvá vált a túlpart.

 

Az ébredő természet, olvadás után

Szeretem ezt az időszakot csend és nyugalom ölel körül. Szemben a parton őzcsapatok, legelnek békésen.

 

A tavon rajtam kívül csak a csodálatos állatvilág tartózkodott. Belemerültem a látványba mikor 13-óra felé egy ejtésre lettem figyelmes a középső botomon.

 

Az ébredő természet, olvadás után

Utána tekerek.

 

Nagyon apró jele volt, mintha valami a stick mixbe beletúrt volna. A ponty szájának szívó-fújó hatására a nagyobb csalik megmozdulnak a fenéken, ami ösztönzően hat a pontyra. Így is lett szépen elhúzta ez a halam. Annak ellenére, hogy hideg volt a víz, szépen küzdött ez a töves.

 

Az ébredő természet, olvadás után

Szép, tél végi töves.

 

Nagyon megörültem, gyorsan frissítettem, és visszajutattam a csalit az előző helyre. Nem is kellet sokat várnom, ismét a középső botomra jött egy újabb hal, ami ismét igen jó erővel rendelkezett. Szép komótosan húztam a part felé, és sikeresen szákoltam.

 

Az ébredő természet, olvadás után

Szép tükrös.

 

Fénykép után sietve távozott éltető elemébe, én pedig sietve dobtam vissza szerelékemet, hátha megtalálták a halak a jól elő készített mixet.

 

Az ébredő természet, olvadás után

Barátságban a halakkal!

 

Lassan kezdtem kifutni az időből, még mindig hamar sötétedik. Lassan itt a horgászatom vége, melyet jó kedvűen töltöttem el, hisz még halat is sikerült fognom és a természet befogadott erre a kis időre. Minden egyes természet közeli élmény ajándék a városi lét után. 16-óra felé megtört ismét a csend, a jelzőm kapást jelzett és valami veszett módon lopja a zsinórom. Ráemelek, de ez a halam csak nem enged, szépen tartja a pozíciót, és lassan kezdem lopni a távolságot. Szákolás előtt látom egy szép, kerek töves látogatott meg.

 

Az ébredő természet, olvadás után

Csodás, pocakos töves.

 

Az erős, makulátlan hal láttán gyorsan vissza is helyeztem a szereléket. Van még egy kis idő, hátha van ott még hal. Várakoztam, bíztam benne, bár így is nagyszerű nap volt ebben a szeszélyes tél végi időben. Pakolászni kezdtem, készültem haza igen jó napom volt. Már az oldódó bojlik is lassan leáztak nem nagyon reméltem már semmit, de mit látok: egy ejtést az utolsó bent lévő botomon. Nem hiszek a szememnek, de csak folyamatosan ejt, utána tekerek, és ráemelek, van kontakt a hallal, szépen vontatja magát a part fele. Szákolásnál megpillantottam a mai nap legnagyobb hala érkezett egy gyönyörű tükrös.

 

Az ébredő természet, olvadás után

Jól oldódó RED-ARMY-ra csábult el ez a tükrös.

 

Na, ez a hal rátette az amúgy is jól sikerült napomra a pontot. Nem gondoltam volna, hogy ebben a hideg vízben sikerül halat fogni, de úgy tűnik megérte a fáradozás, és felkeltette az érdeklődésüket a halaknak ez a mix, és a jól oldódó csalik.

 

Az ébredő természet, olvadás után

A mai nap legnagyobb hala, melynek súlya: 15,07kg.

 

Igazán jól éreztem magamat a természet lágy ölén. Megtanultam azt is, hogy főleg ebben a hideg vízben érdemes váltani, finomítani az etetést, mert az ébredező halak még lelassulva, de már rálelnek a nekik szánt csemegére, és ha megtaláljuk így gyorsabb hatást érhetünk el. Ezzel, nagyobb eséllyel altathatjuk el az óvatosabb, okosabb pontyokat és eredményes téli horgászatba lehet részünk. Mindenkinek javaslom erre az időszakra ezt a praktikus megoldást hideg, felmelegedő vizekre. Minden sporthorgász barátomnak ehhez hasonló élményeket kívánok, ha egy ilyen nagyon hideg vizű horgászatra érkezik!

 

Írta: Ifj. Berregi Attila

Carp Friend Baits Team – A következő generáció csapata