Fagyos "melegség"

A tél derekán járva nehéz olyan vizet találni kis hazánkban, amelyet még nem takar jégpáncél, de ha van is, általában 1-2 fokos hőmérséklet jellemzi őket. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy lakóhelyemtől mindössze 7 km-re folydogál egy csatorna, mely nemhogy a befagyás szélén áll, de 12-18 °C-kos vizében a halak még a vermelés gondolatát sem fontolgatják.

 Január közepét írunk, mikor megjött a várva várt csomag, és már tudtam is, hogy hol szeretném kipróbálni elsőként a CFB feeder termékeit. - Irány a Hévizi-csatorna! mondtam magamban, és rá pár napra már a vízparton találtam magam. Ez a kedves kis "folyócska" nagyon a szívemhez nőtt az utóbbi években, de főként a tavaly decemberi fogások miatt. Mindössze 13 km hosszú Zala megyében a Hévizi-tóból ered, ahol a kilépő víz kb 22-24 fokos télen is, de ahogy távolodik a Zala-folyó irányába, úgy hűl fokozatosan vize.

 

Fagyos "melegség"

              

Amit tudni kell róla, hogy teljes hosszában vízi-növényzet fedi, főként tündérrózsa, különféle hínarak, gyékény és nád. Emiatt a halak nagyon jól meg tudnak bújni benne, és laikus szemmel nappal azt hinné az ember, hogy üres a víz, miközben igen gazdag halfaunával rendelkezik. Trópusi jellege miatt rengeteg díszhal, különféle sügerek, és természetesen a hazai halfajok többsége megtalálható benne, köztük kedvelt célhalam a ponty is. Kristálytiszta vize miatt főként az esti órákat részesítem előnyben, hiszen a sötétben bátrabbak a halak, és előbújnak a növényből.

 

Fagyos "melegség"

Gyönyörű nyurga decemberből

 

A taktika nagyjából összeállt a fejemben, mivel, mint említettem, nem először pecáztam itt. A csatorna felső részét választottam, az eredéstől mindössze 2 km-re, mert itt a víz még kellően meleg, és a halak is ide húzódnak fel. Korábban kizárólag édes jellegű etetőanyagot, és csalikat használtam, főként gumikukoricát. Ezért is aggódtam kissé a csomagban talált főként büdös-halas termékektől. 

 

Fagyos "melegség"

 

Eljött tehát a peca napja és elsőként a CFB method etetőanyagát próbáltam ki, feeder pellettel keverve és Red army liguddel tuningolva. Bár a termékekre más használati utasítás van, de saját elképzelésem szerint szerettem volna használni. Az alapozó etetést a korábban bevált, házilag főtt kukoricával és az új CFB etetőpellet mixel végeztem, mely többféle pelletet tartalmaz, melyeknek az oldódási ideje is más, de maximum 2 óra alatt felpuhul a legkeményebb falat is, így kiválóan alkalmas a gyors pecákhoz.

 

Fagyos "melegség"

 

Horogra Suneshine és Red dream pup-up pelletek kerültek csalitüskén felkínálva, illetve az egyik botra a már jól bevált gumikukorica került, melyet pár nappal a horgászat előtt red army liqudbe helyeztem.

 

Fagyos "melegség"

 

A felszerelés 2 feeder botból állt, rajtuk nyeletőfékes orsók, 20-as fonottal feltöltve. Nagy dobásokra nincs szükség, de a nehéz terep megköveteli, hogy végig fonottal horgásszak.

 

Fagyos "melegség"

 

Előkének 0,18 mm-es fonott, rajta egy 8-as Gamakatsu G-carp Snagger horog, csalitüskével illetve hajszálelőkével szerelve. Bár első hallásra nehéznek tűnő, 80 g-os pasztaólmot használtam, mely többször bebizonyította, hogy súlya elengedhetetlen a biztos akadás érdekében, és amiatt sem kell aggódnom, hogy a horog beleakad a bordáiba, mivel nincs neki, nem úgy mint egy hagyományos etetőkosárnak. A megugró halba kellően akasztja bele a horgot, így bevágásra sincs szükség.

 

Fagyos "melegség"

Viszonylag nagy ólom a biztos akadás sikere, mellette a Red armyvel dippelt gumikukorica

 

A horgászat 4 órát tartott, ezalatt ugyanennyi kárászt sikerült fognom, de pontyot sajnos nem, viszont láttam jelüket, ezért már tudtam másnap visszatérek.

Így is tettem, másnap este szintén a vízparton voltam, ugyan ezzel a taktikával, azonban bajszosokat megint csak nem sikerült fogni, viszont a kárászok száma megszökött 7-re. Mind egészséges, gyönyörű hévizi ezüstkárász volt, melyek a meleg víz miatt, már az ívásra is készülődnek.

 

Fagyos "melegség"

Egy hévizi ezüstkárász

 

 Sajnos az időjárás sem volt velem. Esténként -7 °C-fokig hűlt a levegő és a hízó hold fénye is beragyogta a vizet, mely csökkenti a halak aktivitását ezen a csatornán.

 

Fagyos "melegség"

Fagyos ablak fogadott hazafelé

 

A vadvizek kiszámíthatatlanok, van, mikor megjutalmaznak, de van, hogy csak a természet látványával kell beérnünk az adott napra. Nem érzek csalódást a 2 nap után, hiszen korábban is történt már hasonló.

Minden esetre a CFB feeder termékei nagyon jól vizsgáztak, és minden aggodalmamat elfeledtették. A legjobban a Suneshine pop-up működött, de fogtam halat Red dream pop-up pellettel, Red armys gumikukoricával, és Suneshine pellettel is, melyet szivaccsal könnyítettem ki. Hamarosan visszatérek erre a rejtélyes vízre, és újból megpróbálom becserkészni bajszos barátainkat.

 

Fagyos "melegség"

Barátságban a halakkal

 

Végezetül, köszönöm a csalikat és etetőanyagokat Horváth Csabának!

 

Tomity Ádám

Carp Friend Baits Team – Barátságban a halakkal

Vonalban