Szezonkezdés a Pápai Tavakon

Egy kicsit utazunk vissza az időben. A tavalyi év utolsó horgászatára december 25-én került sor. Ismét Mátyusházán faggattam a vizet, a Pápai Tavakon. Úgy éreztem, hogy ha halat nem is fogok legalább a barátaimmal tölthetem el a szezonzáró percet. Az első nap semmi sem jelentkezett. Napnyugta után eszméletlen hideg lett, és jóval fagypont alatt volt, sőt még a zsinórok is bele fagytak a gyűrűkbe. Jóval sötétedés után balos botomon ejtős kapás volt, de sajnos a hal nem lett meg. Lefeküdtünk aludni majd az éjszaka közepén fél kettőkor jelzőm csipogni kezdett. Mire kiértem szerelék jóval az etetésen túl volt. Közel 10 perces fárasztás után sikerült a merítőbe terelni a tavalyi év utolsó pontyát. A hal 8,5 kg-ot nyomott. Azon az éjszakán Müller Gábor barátomnak is sikerült szakba terelnie az utolsó halát. Hajnalban Tóth Gábornak is sikerült egy gyönyörű tövest fognia ezzel ő is befejezte a szezont. 

 

Szezonkezdés a Pápai tavakon

Hatalmas volt az öröm…

 

Szezonkezdés a Pápai tavakon

Tóth Gábor és gyönyörű tövese

 

Térjünk vissza az idei szezonra. Idő hiányában csak egy éjszakára volt lehetőségem kimenni, és ezért nem is volt hatalmas elvárásom. Szombat reggel 8.00-kor megérkeztem a tó partjára, majd összeraktam a felszerelésemet és kiválasztottam a csalikat. Balos botomra egy szem 24 mm-es KRILL süllyedő golyót tettem, középső botomra egy szem KÉK FLUO DEEP SEA WORLD pop up-ot míg a jobbos szerelékemre egy szem 20 mm-es RED ARMY-t egy szem FLUO CRANBERRY pop up-pal kikönnyítve.

A pop up-ot az átjáró közepére egy iszapos mélyedés közepére tettem le, míg a másik két szereléket a szigetek partoldalába bokrok közé tettem le. Nappal nem volt a halaknak kapó kedve, és elég lassan telt el ez a nap. Este hatkor frissítettem le a szerelékeimet, pop up helyett egy 24 mm-es RED ARMY-t tettem fel egy szem KÉK FLUO DEEP SEA WORLD pop up-pal.

 

 Szezonkezdés a Pápai tavakon

Csalikombók

 

Szezonkezdés a Pápai tavakon

A tökéletes kombináció…

 

Másik két szereléket ugyanoda, ugyanolyan csalival húztam vissza. Az etetést minimális mag mix illetve az adott csalihoz tartozó felezett golyó alkotta. Mire lement a nap szerelékeim a helyükre kerültek, és ezután én is nyugovóra tértem. 11 után egy ejtős kapásra lettem figyelmes a krilles etetésről.

 

Szezonkezdés a Pápai tavakon

Egyszerű szerelék…

 

 Szezonkezdés a Pápai tavakon

Jelzők élesítve!

 

Ráemeltem botomra majd rövid fárasztás után egy közel 7 kg-os pontyot terhelhetem a merítőbe. A halat pontyzsákba tettem majd visszamentem és lefeküdtem. Az álom nehezen jött a szememre, mire elaludtam a telefonom csörögni kezdett és Tóth Gábor barátom hívott, hogy nemsokára meglátogat ugyanis 2:00 után végzett munkahelyén. Lefényképeztük a halat majd 5.00-ig beszélgettünk.

 

Szezonkezdés a Pápai tavakon

Az idei első

 

Miután Gábor elment nagy nehezen visszafeküdtem aludni. Mint mindig most se tudtam hosszabb ideig aludni. Balos botom jelzője ugyanis újra visítani kezdett, ráemeltem a halra, és eszméletlen súlyt éreztem. Mivel nem tudtam a parthoz közelebb terelni a halat, ezért csónakba szálltam és utána mentem. Még a nap is kezdett feljönni mikor fél óra fárasztás után a merítőbe láthattam a halat. Lemérlegeltem majd pontyzsákba tettem. A mérleg nullázása után 12,03 kg-ot mutatott

 

Szezonkezdés a Pápai tavakon

Gyönyörű napkelte.

 

Szezonkezdés a Pápai tavakon

Az első tíz feletti…

 

Szezonkezdés a Pápai tavakon

12,03 kg volt.

 

Egyszerűen nem akartam elhinni azt, hogy ilyen hideg vízben ilyen gyönyörű és ilyen nagy testű halat sikerült a partra terelni. 7:45-öt mutatott az óra mikor hullafáradtan visszafeküdtem a meleg ágyba. Ám a java csak ezután jött. 8:30-kor a távjelzőm újra csipogni kezdett, csak most középső botomon a RED ARMY-t húzta el pikkelyes barátunk. A hideghez képest ezt a halat is több mint 20 percig fárasztottam majd elsőre sikerült megszákolni. A mérleg 10 kg 80 dkg-ot mutatott majd ezután szákba tettem, míg Gábor barátom vissza nem jött.

 

Szezonkezdés a Pápai tavakon

10.80 kg

 

Szezonkezdés a Pápai tavakon

Nagyon boldog voltam!!!

 

Újra húztam a szereléket és már 8:00 volt. Visszafeküdtem az ágyba ám elaludni már sajnos nem tudtam. 9 óra után nem sokkal megérkezett Gábor is a tóra majd lefényképeztük a halakat, természetesen mindegyik hal visszakerült az éltető elemébe. Mivel délután már dolgom volt ezért összepakoltam és 3.00-kor elhagytam a tó partját.

Egyszerűen hihetetlennek tartottam azt, hogy ilyen hideg vízbe is sikerül három csodálatos pontyot fognom, melyből kettő 10 kilón felüli lesz. A másik érdekesség az, hogy mely víz helyett két boltnál is (a bokros etetésnél) a part oldali törésre tettem le a szerelékeket ám, ott csak másfél méteres volt a víz. Úgy gondolom, hogy ennél jobb kezdést nem is akarhattam volna. Már most azt várom, hogy mikor tudok újra tóparton lenni.

Köszönöm szépen hogy elolvastad!

 

Írta: Varga Dávid

Carp Friend Baits Team – Barátságban a halakkal!

Vonalban