Tőzeges szezonkezdet

Mindig is a változatos mederaljzatú bányatavak vonzottak, szerettem kipróbálni új, ismeretlen vizeket. A közelünkben található egy kis területű tőzegbánya tó, ami felkeltette az érdeklődésemet. Úgy gondoltam, hogy tökéletes lesz az idei első horgászataim helyszíneként.

 

Ezen a tőzegbánya tavon már 2015 decemberében megejtettem egy próbát, Horváth Dániel barátom társaságában. Ekkor sajnos csak a lemenő nap fényeiben gyönyörködhettünk, halszagú nem lett a kezünk.

 

Tőzeges szezonkezdet

Tavaly decemberben ez volt a csúcspontja a napnak

 

Az idei első horgászatomra február végén került sor. A horgászboltban a jegy megvétele közben figyelmeztettek, hogy a sok csapadék hatására a tó vízszintje jelentősen megemelkedett, kilépve ezzel a medréből. A decemberi tapasztalatokból adódóan a tó déli felén helyezkedtem el, mert korábban is itt láttam halmozgást. Mivel a víz még nagyon hideg volt (3-4fok), úgy gondoltam, hogy a halak nagyobb csapatokban vannak összetömörülve, ezért kereső horgászatot végeztem. A kereső horgászat folyamán vagy etetés nélkül vagy nagyon minimális csalogatással próbáltam a halakat horogra csalni. A hajszálra pop-up bojlit fűztem, aminek két fontos oka van. Az egyik a vizualitás. A nagy mennyiségű bezúduló csapadék hatására a víz zavarossá vált, viszont a fehér színű pop-up remekül látható az opálos vízben is. A másik ok a csalogatóhatás vagyis az illat, én a barackos fehér színű lebegő bojlit választottam csalinak 16mm-es méretben.

Tőzeges szezonkezdet

CFB Sweet Peach pop-up

 

Hatalmas csend uralkodott a tavon. Enyhén felhős, borult és gyenge szeles időjárás volt jellemző a nap folyamán, de a vízen semmi halra utaló mozgást nem vettem észre. A szerelékeket 2 óránként más helyre dobtam, annak reményében, hogy megtalálom, hol tartózkodnak a pontyok. A part közelében már végigpásztáztam a medret horgaimmal, így úgy döntöttem, hogy a tó közepe fele kezdek el pecázni. A téli, kora tavaszi horgászatok alkalmával azt vettem észre az évek folyamán, hogy a halak a késő délutáni órákban táplálkoznak. Szerintem ekkorra éri el a víz azt a hőmérsékletet, ami ideális. Fél 4 után a kapásjelzőm hangjára lettem figyelmes. Erős, húzós kapással jelentkezett az idei első halam. Rövid fárasztás után már a matracomon pihent a kis tőponty.

 

Tőzeges szezonkezdet

Gyönyörű, egészséges példány

 

A kisméretű horog épphogy átfogott egy kis húst a töves száján, ebből is látszott, hogy nagyon finoman táplálkoznak. Egy fotó után már úszhatott is tovább az első idei pontyom

 

Tőzeges szezonkezdet

Az idei első mindig kicsit másképp hat ránk.

 

A nap folyamán még egy, kis tükörponty jelentkezett a pop-upra.

 

Tőzeges szezonkezdet

Ez a hal is szinte kicsattant az egészségtől.

 

Már sötétben értem haza és alig vártam a következő pecát, ugyanis szerettem volna egy nagyobb pontyot is fogni, titkon reméltem, hogy ez még így télutó idején sikerülni fog. Március elején ismét megadatott a lehetőség, hogy vízparton tölthessek egy napot. A helyzet ugyanaz volt, a vízállás még mindig magas, a víz színe zavaros és én ismét a tó déli felében vertem tábort, ahol a nagyon erős északi széllel is meg kellett küzdenem, mivel egész nap velem szembe fújt. A hét folyamán kaptam friss pop-up bojlikat Csabitól, ezeket terveztem használni.

 

Tőzeges szezonkezdet

Újra vízparton

 

Egyik előkére Sunshine-Ananász oldódó pop-up bojlit fűztem, másikra ismét a CFB Sweet Peach barackos lebegő bojlit, amire horgászat előtt pár csepp édesítőt csepegtettem, ezzel egy kis extrát adva a csalinak

 

Tőzeges szezonkezdet

Ananászos napsütés a hajszálon

 

A hatalmas erejű északi szélnek „köszönhetően” nem tudtam megdobni a kívánt távolságot, de reméltem, hogy innét is tudok fogni halakat. A szerelék beérkezése után 1,5 órával a bal oldali botomon lévő swinger elindult előre a bot felé. Bevágás után pár perccel már parton is volt aznapi első pontyom, ami a Sunshine oldódó pop-upra csábult el. Visszadobtam a horgot a vízbe és a további pár órában sikerült pár kisebb pontyot fognom, amik közé néha becsúszott egy-egy szebb példány is, felváltva a barackos és az ananászos lebegő golyókra.

 

Tőzeges szezonkezdet

A halak nagyon finoman táplálkoztak

 

Szép, erőtől duzzadó tükrösöket és töveseket fogtam, összesen öt darabot és szerettem volna a nap végére még fogni egy nagyobb pontyot is.

 

Tőzeges szezonkezdet

Csodás, sötét színű tőponty

 

Tőzeges szezonkezdet

Egyedi „folttal” rendelkező tükrös

 

A horgászat végéhez közeledve csak egy kívánságom maradt, egy nagyobb tél végi pontyot fogni. Ezen a napon végig single hookbait taktikát alkalmaztam, vagyis egy szem horogcsalival, etetés nélkül horgásztam a sok ifjonc ponty miatt. Pakolás közben egy lassú, húzós kapásra lettem figyelmes a bal oldali botomon. Bevágtam és rögtön éreztem, hogy ez egy szebb hal lesz. Rengetegszer megpróbált betörni a szélső nádasba, de ezt sikeresen megakadályoztam. Bő 5 percnyi fárasztás után felbukkant az ellenfelem és alátoltam a merítőt. Egy gyönyörű, hosszú nyurga pihent a matracon fotóra várva, aki szintén Sunshinera éhezett meg.

 

Tőzeges szezonkezdet

Kívánságom teljesült!

 

Este fáradtan tértem haza, de élményekben nem volt hiányom. Nagyon örültem, hogy egy bányatóból a tél végén tudtam fogni pár szép pontyot. Köszönet a csalikért Horváth Csabának! A CFB ismét sikeresen vizsgázott.

 

Bocskai Marcell

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal