Amikor egy teória szertefoszlik

Ismét eljött egy hosszú hétvége és már úton is voltam egyik kedvenc vizemre. Nagyon jó időt harangoztak be a hétvégére és reméltem, hogy a halak kapókedve is remek lesz. Bár az idő szép volt, a halak egyáltalán nem ettek, de azért én megpróbáltam mindent.

 

Amikor egy teória szertefoszlik

 

Március végén, szombat délután érkeztem meg. A Nagyrédei Horgásztó Heves megyében, Gyöngyös előtt, Nagyréde községben található. A tározó Budapesttől 60 km-re helyezkedik el, kb. 40-50 perc alatt megközelíthető.

 

Amikor egy teória szertefoszlik

 

A teljes terület 32 hektár, amelyből a vízfelület 22 hektárt tesz ki. A víz átlagos mélysége 1,4 – 2,2 méter között mozog. A tavat sűrű, benyúló ősnádasok, part menti bedőlt fák, rönkök, illetve változatos, nagyon iszapos mederfenék jellemzi, nem ritka a 20 cm-t meghaladó iszapréteg sem. A hétvégi cél, pár szép ponty megfogása volt.

 

Amikor egy teória szertefoszlik

 

Első nap délutánján csúnya, borult idő fogadott minket. Gyorsan elősátor állítás, pakolás, botok előkészítése, etetni való összerakása és már mire észbe kaptam, rám sötétedett.

A botokat egy Delta etetőhajó segítségével gyorsan behúztam több különböző helyre, ugyanazon távolságra, bőven 150 m-nél messzebbre. Csalinak mindegyikre valamilyen büdös, vagy fűszeres ízvlág került. Ezen a tavon mindig is a büdös csalik működtek nagyon jól, illetve messzire kellett húzni, általában a gát vonala, a régi patakmeder helye volt a tuti, illetve nyáron a nádasos részeket is szeretettel látogatják pocakos barátaink, de ez még most korai lett volna. Sajnos az első éjszaka csendesen telt, kialudtam magam. Reggel egy hirtelen ötlettől és a nagy éjszakai csendtől verézelve drasztikusan megváltoztattam mindent.

 

Amikor egy teória szertefoszlik

 

Összedobtam egy édes kombinációt, amiben: Cream Dream, Red Dream, Red Liver és Krill-Cranberry kapott helyet, 14-16mm-es nagyságban. Ezeket a csalikat nyakon öntöttem Carp Stimulate Liquiddel, Red Dream és Cream Dream dip-pel és még pár aprósággal. Gondolom észrevettétek, hogy ez a mennyiség 4 botra nem valami sok, maximum fél kiló. Úgyis minden behúzásnál megy még be egy pár szem bojli, gondoltam elég lesz. A bójámat körülbelül 70-80 méter környékén raktam le egy teljesen véletlen helyre magam elé, és nagy területen szétszórtam a ragadós csalikat. (Sokáig mostam a kezem utána!)

 

Amikor egy teória szertefoszlik

 

Elsőnek Red Dream+ Red Dream Fluro Pop Up került be, bőséges dippelt bojlival mellékelve az etetőhajómba.

 

Amikor egy teória szertefoszlik

 

A másik botra, egy szem, 20 mm-es oldódó Cream Dream + 8mm Squid Ghost popup került.

A többi két boton is hasonló ízek más pop up-okal variálva… Eltelt egy-két óra… "Pitty!" Majd fel visított  a jobbos botom. Kiszaladok, de semmi. Már éppen visszafele indultam, amikor még egy pitty! Gondoltam, na ez már nem véletlen! Odaszaladtam, felkaptam a botot, és már karikába is hajlott a kis drágaságom. Ez az!!! Megvan az első hal!

 

Amikor egy teória szertefoszlik

 

Nem volt valami nagy, de örültem neki, főleg, hogy édes csalival - a Red Dream-es kombóval - és közelről sikerült megfognom. Gyorsan elkészitettem a következő adag dippes bojlit, csalizás, és már siklott is visszafelé a Delta… na, de akkor jött a meglepetés.. még be sem értem a kishajóval, hirtelen a másik boton is kapást észleltem. Teljesen beejtette a swingerem, hajó stop, bot le, másik bot a kézbe, és már éreztem is, hogy egy jobb hallal hozott össze a sors. Fárasztás közben azért belavíroztam a hajóval és még sikerült is kiérnem, mire a szákolásig eljutottam.

 

Amikor egy teória szertefoszlik

 

Neki a Cream Dream és a Squid Fluro Pop Up tetszett meg. Nagyon örültem a pontyoknak, és az adrenalin is elkezdett felszökni bennem. Másik két bot ki, és immáron már 4 boton volt Red Dream és Cream Dream, és mind a négy botot a bójára húztam.

A délután csendesen telt, de folyamatos mozgással, a bója dölőngélésével jelezték, hogy még mindig ott vannak. Sötétedés elött újrahúztam a botokat, és bíztam az utolsó éjszakában.

 

Amikor egy teória szertefoszlik

 

Valamikor az éjszaka folyamán hirtelen kitörő erőteljes kapásra keltem, ami a dupla oldódó 20 mm-es, Cream Dream-es botra jött. Gyorsan kiszaladtam a botokhoz és már éreztem is, hogy megint egy ponty van a damil másik végén. Egy kicsit hosszabb fárasztás után már a bölcsőben pihent a szép töves. Gyorsan pontyzsákba raktam, majd a bot visszahúzása után nyugovóra tértem.

 

Amikor egy teória szertefoszlik

 

Reggelig már sajnos nem volt több kapás. Megvártam, amíg kivilágosodott és egy gyors fotózás után már úszhatott is tovább ez a gyönyörű töves. Hibátlan pikkelye és erős szájszerkezete nagyon tetszett, rég láttam ilyen szép és ép pontyot.

 

Amikor egy teória szertefoszlik

 

Összességében, nagyon elégedett voltam, az édes csalik bizonyítottak, a teória megdőlt!!!

Köszönet a jó csalikért Csabinak! Már csak a pakolás volt hátra, hiszen sietni kellett haza, vártak a lányok, hogy menjünk a faterral locsolkodni…

 

Konkoly János

Carp Friend Baits Team – Barátságban a halakkal

Vonalban