Szarvas-tavi kaland

Zsolt barátom meghívásának eleget téve látogattunk el Balázzsal, a Veszprém megyében található Zirci Szarvas tóra. Május első hétvégéjére beszéltük meg a horgászatot, amire 48 óra állt rendelkezésünkre.

 

Szarvas-tavi kaland

…meseszép környezetű Szarvas tó…

 

Elől járóban magáról a tóról írnék némi információt. A tó maga Veszprém megyében, Zircen található. Völgyzárógátas, a gát fele fokozatosan mélyül, 1-3.5m mélységig. Vízfelülete 3.8ha.
Előzetes információink, illetve a tó gazdával való egyeztetés után a tó középső részére esett a hely választásunk.

 

Szarvas-tavi kaland
…látkép a táborról…

 

A bepakolást követően tábort vertünk, majd neki álltunk a meder előttünk elhelyezkedő részének feltérképezésének. Egy bóját helyeztünk el a tó közép vonalában, itt találtunk egy kisebb árkot, illetve a kettő befolyó pataknak is ezen a részen található az úgymond találkozási pontja.

 

Szarvas-tavi kaland
…bólyánk elhelyezve a kettő befolyó találkozási pontjára…

 

Bójánkat fejenként 1-1 bottal horgásztuk meg, illetve emellett 1-1 másik botot elhelyeztünk 2 más jónak tűnő ígéretes helyre. Balázs velünk szembe a tó túlpartján talált vízben lévő kis bokorra, míg én a tőlünk jobbra található víz alatti akadó elé.

 

Szarvas-tavi kaland
…Balázs meghorgászott helye…

 

Szarvas-tavi kaland
…Álltalam horgászott akadós…

 

Etetésre csak pellet-et, és bojlit szórtunk vegyesen, kis mennyiségben koncentráltan mivel úgy értesültünk hogy a tóban nagy számban találhatóak kisebb pontyok, amurok is, ezzel próbálva kevésbé bevonzani őket magunk elé.

 

Szarvas-tavi kaland
…az etetésre szánt finomságok…

 

Csalizni a Krill illetve a Red Army oldódó csalizó bojlikra tettük le voksunkat 1 szem 24mm-es méretben. Próbáltunk „finomkodni” kicsit mivel nem egy bojlival agyon horgászott vízről beszélünk, így bízva abban hogy minél előbb kapásra tudjuk bírni a tó termetesebb pontyait.

Szerelékeink helyükre kerültek, ezután nem volt már más hátra mint bízni a csaliban és várni az első jelentkezőkre. A nagy csendet este fél nyolc tájt a jobb oldali akadón lévő jelzőm csippanása törte meg, ejtős kapást mutatva.

A botomra ráemelve éreztem nem lesz nagy hal, de ennek ellenére örültünk, hogy megvan az első jelentkező tehát jó úton járunk.

 

Szarvas-tavi kaland
…az első Szavas tavi halunk 2.20kg…

 

Az első halunk 2.20kg – os egészséges tükrös lett Red Army golyóra. A szerelékem gyors visszahelyezését követően, lassan ránk sötétedett, így elvonultunk aludni. Éjfél után 5 percel ismét valaki jelentkezésére ébredtünk, Balázs bokor alatt levő Red Army-val csalizott szereléke tetszett meg neki. A fárasztás alatt látszott, hogy most komolyabb hallal lesz dolgunk mint az első kapásunk alkalmával. Valóban így is lett, 7.70kg – ot mutatott a mérleg.

 

Szarvas-tavi kaland
…7.70kg-os  bokor lakó…

 

A szerelék vissza helyezését követően, szinte azonnal ismét kapáshangjára lettünk figyelmesek, megint Balázs jelzője szólt, de most az általunk elhelyezett bóján levő Krill - el próbált valaki meglépni.

 

Szarvas-tavi kaland
…6.86kg-os Krill tolvaj J …

 

Ezután kicsit több időt hagytak a bajszosok a pihenésünkre, de reggel 5 órakor már jött is a következő érdeklődő, szintén Balázs bójára tett Krill - es botjára. Nagyon jó halnak mutatkozott fárasztás alatt bő 25 percig nagyon jó erővel küzdött, amit merítés után meg is sikerült értenünk, brutális méretű farok úszóval volt megáldva.

 

Szarvas-tavi kaland
…8.10kg, hihetetlen szép farok úszóval…

 

Reggel 6 óra tájban végre ismét nekem is adatott egy kis akció az akadósból, éreztem jobb hal lesz mint az előző, de még mindig nem az igazi.

 

Szarvas-tavi kaland
…5.50kg-os az akadóból…

 

Nap közben aztán sikeresen megtaláltak minket az apróbb példányok 2kg - tól  olyan 4 – 4.5kg-ig jövögettek, nagyjából fél óránként munkába fogva minket. A sok kisebből egyet kiemelnék aminek személy szerint örültem, a csodálatos mintázata miatt.

 

Szarvas-tavi kaland
…gyönyörű mintázatú kis bajszos…

 

Estére megbeszéltük hogy duplázzuk a csalit illetve pasztázni is fogjuk,egy részt mivel eléggé lefáradtunk napközben a sok kapástól másrészt próbálva növelni a megfogott halak súlyát.

 

Szarvas-tavi kaland
…Dupla oldódó csalizó Red Army + Red Army paszta…

 

Következő kapásunkra így sem kellett nagyon sokat várni, este 11 óra tájt ismét „füstölős” kapásra ébredtünk. Hibátlan 7.8kg-os nyurga lett a vendégünk pár fotó erejéig.

 

Szarvas-tavi kaland
…7.8kg Krill kedvelő…

 

Pontosan 1 óra múlva Balázs ismét fárasztásba kezdhetett ugyanis az imént vissza vitt Krill - t már megint húzta valami. Mérlegeléskor 8.4kg-ot mutatott a mérleg, aminek nagyon megörültünk, hiszen úgy fest bejött az elgondolásunk és sikerül szelektálni a halakat.

 

Szarvas-tavi kaland

…8.4kg-os Zirci tükrös…

 

A behúzás után fél óra sem telt el, ismét ugyan azon a boton maszatolós ejtős kapás mutatkozott. Fárasztás és mérlegelés után sikerült fotóznunk a Szarvas tavi túránk legnagyobb pikkelyesét, a maga 13.2kg súlyával.

 

Szarvas-tavi kaland
…a szarvas tavi túrán „BIG”- je 13.2kg…

 

Hajnali 3 óra tájban megint kapásra keltünk, az akadó előtt lévő Red Army-t szemelte ki magának egy bajszos. Ő már jobbnak mutatkozott mint az előtte érkező kettő jelentkező. Mérlegeléskor 8.25kg-ot mutatott a mérlegünk.

 

Szarvas-tavi kaland

…8.25kg-os bajszos…

 

Reggel pakolászás közben ismét „eldurrant” az egyik botunk, meg fogtam én is az első darabosabb halamat a behelyezett bójánkról a maga 7.72kg-jával.

 

Szarvas-tavi kaland
…7.72kg Red Army-ra…

 

Ezután a pakolás alatt már több jelentkezőnk nem akadt. Összegezve a túrát, rengeteg halat sikerült fogni, ismét jól működtek a CFB csalik, egy kevésbé bojlival horgászott vízen. Bár jelenleg még nem sok nagy testű hal él a tóban, de a jelenlegi lakói gyönyörű egészséges példányok, ha ezt sikerül megőrizni és megvédeni őket, akkor nagyon szép jövő elé nézz ez a kis varázslatos víz. Ezúton is szeretnénk megköszönni a lehetőséget és a meghívást Zsolt barátunknak, illetve a két halőr horgászatunk alatt nyújtott segítségét is!

 

FPN CARP TEAM (Volf Tamás, Grőber Balázs)

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal

Vonalban