48 óra a tökösben

Vajon leívtak már, vagy még tart? Nem látni és nem hallani semmi mozgást a vízen ráadásul a szél is déli – délkeleti. Nem a legjobb előjelek. A szomszédban ez nem szokott semmi jót jelenteni!
Na, de víz van előttünk tehát jó helyen vagyunk! Hajrá, kezdjünk neki!

2016.május 20-án érkeztünk a Zalaszentmihályi Öreg Tóra. A víz Zala megyében, Zalaszentmihály község mellett található 60ha területű tőzegtó.  Ahogy a környék tavai úgy ez is a tőzegbányászat következtében alakult ki. A vízben szépen megtelepedett a tavirózsa, ami jó kis búvóhelyeket biztosít a halak számára. Szerencsére az év ezen szakában még nem burjánzott el nagyon, de így is voltak bőven tökös foltok a vízen illetve a partközeli helyeket már benőtte.

 

48 óra a tökösben

 

A tavon lévő félsziget déli oldalára foglaltunk helyet, ami elég sok lehetőséget kínált. Mögöttünk a régi kíméleti terület, mellettünk egy szűk átjáró, a nádfal előtt ágak, bokrok előttünk pedig a nyílt víz egy tökös sávval elválasztva és a távolban is kisebb nagyobb kiterjedésű foltok.
Miután megünnepeltük a sikeres megérkezést gyorsan kipakoltunk és Gáborral hamar vízre szálltunk, hogy felderítsük a terepet.

 

48 óra a tökösben

 

Radarozás és tapogatás oda vissza.

 

48 óra a tökösben

 

Első körben a tökös foltok melletti részeket néztük meg amik meglepően kemények voltak, majd a nyíltabb terepet fésültük át. A mederfenék nem volt túl változatos, 2-2,5 méteres víz volt előttünk. Végül úgy döntöttünk, hogy 6 bójából  5 a tökösök melletti kemény és a puhább iszapos rész határára kerül. A hatodiknak pedig találtunk egy kemény placcot 2,2m-es vízzel, amit elég mély iszapos rész szegélyezett. Egy bot pedig bekerült egy tisztásra a part közeli tökleveles sűrűjébe, ahol 1,80-as víz volt, viszonylag kemény aljzattal.

Az etetésre csak bojli került, méghozzá Natur Sour, Natur Sour-Red Army, Birdfod és egy kis Deep Sea 20mm-es méretekben.

 

48 óra a tökösben

 

A horogra 2 szem 20mm-es vagy egy szem 24mm-es golyó került, természetesen elhagyós szerelékkel. Nem etettünk sokat, jó két marék bojli a bója mellé, majd kapás után újrahúzásnál ismét kapott egy – egy marékkal a működő hely.

Miután minden szerelék a helyére került jöhetett a táborállítás és a rendrakás.
Az első halra nem kellett sokat várni, húzós kapás a tökleveles melletti bójáról. Natur Sour tetszett meg neki. Gyorsan csónakba szálltunk és mentünk is a hal után. Fárasztás közben beborult és mire partot értünk szépen elkezdett esni, de sebaj, megvan az első halunk.

 

 

48 óra a tökösben

 

Mérlegelés és fotózás után mehetett is vissza az otthonába.

 

48 óra a tökösben

 

Fedezékbe húzódtunk az eső elől - ami csillapodott kicsit majd újból rákezdett - és innen kémleltük a vizet valamint a felhőket.

 

48 óra a tökösben

 

Végül hamar elvonultak a felhők, de a halak nem jelentkeztek, így tüzet raktunk és jöhetett egy kis sütögetés.

 

48 óra a tökösben

 

Ami úgy látszik a halak étvágyát is meghozta. Ismét egy tökleveles melletti bója a csali pedig Deep Sea.

 

48 óra a tökösben

 

Majd ismét a tökös melletti Natur Sour-ös bójám.

 

48 óra a tökösben

 

Éjfél előtt nem sokkal Gábor botja is elfüstölt aminek az eredménye - végre egy 10 feletti - szép tükrös lett ami Birdfood-ra csábult el.

 

48 óra a tökösben

 

Ez lett a nap záró hala is. Az éjszaka nyugodtan telt, senki nem ébresztett fel minket az álmunkból.

Másnap délelőtt a frissítést követően feltámadt az északi  szél aminek örültünk, bíztunk benne, hogy jó hatással lesz a halakra. 9 óra magasságában egy füstős kapás Gábor botján ugrasztott fel minket a székből. Ugrás a csónakba és irány utána. A közben viharossá fokozódó szélben nem volt egyszerű a fárasztás. A hal megindult egy távoli nagy tökmező irányába ahonnét nehezen tudtuk elcsalogatni. Nagyon jó erőben volt, a bő fél órás fárasztás alatt mindketten azt hittük, hogy 15 feletti lesz. Merítés után is a körülire saccoltuk, de a mérleg csak 13,63kg-ot mutatott. Egy igazi vadvízi erőgép.

 

48 óra a tökösben

Birdfood – Green beast kombináció ízlett meg neki.

 

Már majdnem dél volt amikor ismét a Natur Sour-el csalizott botom jelzője megszólalt. Irány utána. Mikor közel jártunk hozzá ráemeltem és éreztem, hogy jó hal lesz. Nagy erővel küzdött, sokáig nem is tudtam felhozni a fenékről, ott körözött és sétáltatott minket. Az előző eset után sejtettem, hogy ő sem hatalmas, de nem is ez a lényeg, hanem a fárasztás élménye abból pedig kijutott. Szákolás után egy hasonló méretű hal pihegett a matracon, mint az előző. 13,35kg.

 

48 óra a tökösben

 

Délután megfordult a szél és a halak étvágya is úgy tűnt elfogyott. Egészen este 10ig kellett várni egy újabb jelentkezőre.

 

48 óra a tökösben

 

Majd egy óra múlva ismét egy jelentkező.

 

48 óra a tökösben

 

Éjfél után erőteljes kapás Anti botján ami Sunshine golyóval volt csalizva. Gáborral utána eredtek én a partról figyeltem az eseményeket. Ismét egy vehemensen küzdő példány akadt horogra. Elrongyolt a bokrosig, de szerencsére meggondolta magát és inkább a töklevelek közt akart egérutat nyerni ahonnan könnyedén kicsalogatták majd sikeres szákolás után tértek vissza a partra. Antinak is meglett a 10 felettije.

 

48 óra a tökösben

 

Csalizás újrahúzás és beszélgetés, jól elment az idő már hajnali 3 óra volt mikor ismét a Natur Sour csábított el egy szép spanyolost.

 

48 óra a tökösben

 

Ekkor már két botomon is ugyan az a csali volt. Behúzás után kidőltünk, igencsak hosszúra sikerült ez a nap, de nem sokat aludtunk. 6 óra körül  ébresztett minket egy kapás Anti szintén Sunhine-al csalizott botján aminek eredménye egy szép tükrös lett. Jól mutatott a felkelő nap fényében.

 

48 óra a tökösben

 

Anti ennek örömére vissza is feküdt, de nekünk már nem jött álom a szemünkre. 8 óra körül megszólalt a a part közeli tökösben lévő botom. Utána mentünk csónakkal, de nem volt egyszerű mutatvány a rengetegből kivarázsolni. Rendesen megdolgoztatott minket. Mikor partra értünk és a bölcsőbe tettük akkor ámultunk csak nagyot, hogy az előző napi tükrösömet sikerült visszafogni, de most 13kg-al mérlegelt

 

48 óra a tökösben

A Smoky Fish is megtetszett neki.

 

Hiába, a jó csalinak nem bírnak ellenállni a Halak.

Természetesen minden hal visszanyerte a szabadságát, gondos fertőtlenítés után.

 

48 óra a tökösben

 

48 óra a tökösben

 

Írta:  Vass Ferenc

KMCT – Carp Friend Baits Team - barátságban a halakkal

Vonalban