Napijegyezés csúcsra járatva!

Sziasztok! Nyerges Balázs vagyok és a nádudvari beszámolóm után most egy újabb cikkel jelentkezem. Nem egy hagyományos iromány lesz ez, mivel nem egy horgásztúráról lesz szó, mint általában, hanem több peca eredményét foglalja össze. Ez azért van, mert ezek a horgászatok 8-12 órásak voltak és egy kis, általam rendkívül kedvelt napijegyes tavon zajlottak. Azért láttam indokoltnak, hogy ilyen tóról és ilyen gyorspecákról is írjak, mert sokan azt gondolják, hogy bojlit használva csak több nap alatt lehetünk eredményesek. Természetesen ez alapból egy igaz állítás, mivel a szelektív horgászathoz a hosszabb várakozás is hozzátartozik, de egy napijegyes horgászatból is ki lehet hozni a maximumot nagypontyozás terén persze, ha adottak a körülmények, például, hogy nem csak 4 kilóig vannak a tóban pontyok.

Először is a tó bemutatásával kezdeném soraimat. A tó neve: Warali-tó, mely egy bajai magán tó, ami a város, és azon belül is a kertváros mellett, a Duna-völgyi főcsatorna töltésének túlsó oldalán található. Nem mellesleg ez a főcsatorna, a DVCS táplálja a tavat is (nem csak vízzel, de természetes táplálékkal egyaránt), tehát a tó átfolyós rendszerű. A város zajait nem hallani, csak a közeli templom harangját, valamint a kecske és birkanyáj hangos átvonulását a töltésen.

 

Napijegyezés csúcsra járatva!
A 100%-ig bio fűnyírók végzik a munkát a hátam mögött!


A tó nagyon szép környezetben található, fákkal, nádassal és szép gyeppel, így nyáron sem fogad minket a kirepedezett talaj látványa. Mivel 30 méterenként vannak kihelyezett szemetesek és a tógazda is többször körbe jár, ezért én parton hagyott szeméttel is ritkán találkozom.

 

Napijegyezés csúcsra járatva!
A nyugalom szigetén…


Tiszta és folyamatosan rendben tartott, nagyon korrekt kis tó, ami hosszú és keskeny, hátul 70-80 méter széles, kb. 3 hektár a vízterület, viszont a közepétől hátrafele szemből tilos a horgászás, ami egy nagyon jó ötlet, de az alábbi képen szemléltetem is nektek a tényállást.


Napijegyezés csúcsra járatva!


Mivel nem kell extrém távra horgászni, mellesleg én a ¾ távot ajánlom itt a leginkább, ezért fölösleges ide távdobó felszereléssel érkezni. Jómagam egy 3,6 m 2,75 lb bottal, 80-as Okuma DCI orsóval és 0.35 fő + 0.55 előtétzsinórral, 80 grammos ólommal + 5-6 cm hosszú, 37mm széles PVA csomaggal az előkén tökéletesen tudok itt horgászni. Ezeket a zsinórokat amúgy behúzásra használom, de ide, hála az égnek nem kell lecserélnem semmit.

 

Napijegyezés csúcsra járatva!
Kapásra felkészülve!


Amit szeretnék kiemelni, hogy törpeharcsa és tokhal nem lakja a vizet, a minket érdeklő halfajok és fajták közül viszont megtalálható benne a spanyolpikkelyes, a tükör, a tő, a nyurga és a koi ponty is, valamint kis számban amurok is. Három, a partról is jól látható haltartó hely van a vízben, de ezeken kívül az akadókat maximum a viharokban beszakadt ágak jelenthetik. A víz hátrafelé mélyül, hátul kb. 2 méter a mélység, a parttól 4 méterre már 1,6 méteres a víz. A meder egyáltalán nem iszapos sőt, igen kemény agyagból áll a fenék, amit a lenti képen is láthattok.


Napijegyezés csúcsra járatva!

Mederminta


A horgászat 1300 forint (gyermekeknek 650) fejében 2 bottal végezhető nyitástól zárásig, melynek időtartama mindig évszak függő. De nyáron most már bizonyos időközönként, a hétvégi napokon van lehetőség éjszakai horgászatra is! A bejáratnál nagy, homokkal borított parkoló és sokak örömére angol wc is található. A faházban, ahol a jegyünket is befizetjük, tudunk venni ételt-italt, valamint horgászathoz szükséges csalikat és egyéb aprócikkeket is. A tó elején több grillező állás is ki van alakítva, kísérőknek díjtalan a belépés, így családostól is nyugodtan jöhetünk! A tónak van Facebook csoportja és honlapja is, ezért könnyen rátalál az ember.

A fő indíttatásom, hogy a napijegyes pecáimról is írjak onnan ered, hogy szerintem sokan vannak úgy vele, mint jómagam, hogy vagy pénzük nincs sokszor a több napos horgászatokra vagy pont idejük, ezért nem marad más, mint a közeli napijegyes tavak felkeresése. Ahogy majd láthatjátok, simán kilehet hozni a maximumot az ilyen horgászatokból is, bár nem úgy kell elindulni, hogy életünk halát fogjuk meg aznap! Itt pusztán az a lényeg, hogy élvezzük a természetet, a szabadidőnket és horgásszunk egy jót, és lehetőleg fogjunk a tó nagyobb testű lakói közül is párat. Az ilyen alkalmakra úgy gondolom, hogy tökéletes a CFB Hibrid bojli, ugyanis csak ezt használtam itt az elmúlt időkben és hidegben, melegben, valamint ívás idején is szépen adta a halakat. Pont az oldódó tulajdonsága, az erősen halas-fokhagymás mivolta és persze a kedvező ára miatt tökéletes ez a bojli a gyorspecákra. Lássunk is egy szép, több, mint 8 kilós példányt, ami a Hibrid bojlira éhezett meg már a korai órákban az egyik horgászatom alkalmával.


Napijegyezés csúcsra járatva!

Ennél rosszabb kezdése senkinek se legyen!

 

A bojlikat használtam duplán, de egymagukban is, ami közös volt, az az előke típusa és hossza. Itt 20-25 centis, Tube Blowback előkéket használtam 4-es horoggal, azon pedig horogbefordítóval. Akit érdekel ennek a megkötése, az a következő videómban megtekintheti:

 

 

Az etetésem itt sosem nagy etetés, mert minek? Kis tó, szép halállomány, bár sok a 3-5 kilós, de szép számmal vannak 6-10 kilós példányok is benne, valamint 10 kiló felettit is fogtam már itt, igaz keveset, úgy négyet vagy ötöt. Tehát az etetésem annyiban merült ki, hogy egy kb. 5 cm hosszú, 37 mm széles PVA csomagot készítettem, benne csak felezett és negyedelt bojlikkal és ezen PVA fűző segítségével áthúztam az előkémet. Így biztosan nem gubancolódik bedobáskor a hosszú, lágy előkém, valamint a csalink közelében lesz a többi eleség is. Emellett nagy ritkán bedobócsöveztem pár szem bojlit, általában az első bedobáskor és félidőben, de ritkán nyúltam a dobócsövem után, mert anélkül a plusz ráetetés nélkül is szépen fogtam.

 

Napijegyezés csúcsra járatva!
Egyszerűen csodálatos


Ahogy látható, ez is egy gyönyörű, hibátlan ponty a vízből! Mindig óvjuk a halakat, bármilyen vízen is vagyunk, hogy más is kifoghassa őket, gyönyörködhessen bennük, majd visszaengedje őket. Ha valakinek efféle szándéka van, akkor a Warali-tavon amúgy 4 kilós súlyhatárig lehet elvinni a pontyot, kivéve a koi-t, mert azt tilos.

 

Napijegyezés csúcsra járatva!
Egy púposabb tükrös


Ahogy említettem, ívás időszakában is szépen adta a halat a Csaba által készített Hibrid bojli, amit amúgy 20 milliméteres méretben használtam és jódozatlan sóban tároltam. Az alábbi képen jól látható, hogy egy, még le nem ívott ponty mennyire kigömbölyödött. Ezeket a halakat ilyenkor fokozatos óvatossággal kezelem.


Napijegyezés csúcsra járatva!

Kisgömböc


A még hideg, valamint a már felmelegedő vízben szép számmal akasztottam a pontyokat a Hibrid bojli segítségével. 5 alkalom alatt 36 pontyot fogtam 4,94 kilós átlagsúlyban, ebből 15 ponty 6-9 kiló közti volt, 11 ponty 4-6 kiló közti és a maradék 10 tartozott csupán a 2-4 kilóig terjedő kategóriába. Ez azt hiszem, hogy nagyon szuper eredmény egy olyan tavon, amibe évente többször telepítenek 10 mázsánként 3 kiló körüli példányokat, de persze van, mikor direkt 4-6 kilósak kerülnek a tóba! Az alábbi képen láthattok kisebbet és nagyobbat is egyaránt.


Napijegyezés csúcsra járatva!

Vegyesfelvágott


Természetesen a képeken szereplő halak csak párak a sok közül, melyeket a Hibriddel fogtam itt az 5 alkalom alatt, de szerintem elég szépen bemutatják a halállomány összetételét. Egy dolgot még muszáj leírnom, itt a halak nagyon be tudják csapni az embert, mivel a kis 3-4 kilós pajtások is úgy tudnak küzdeni, hogy a fárasztás feléig nem biztos, hogy megtudom saccolni, mi is van a horgomon. A következtetéseket levonva elmondhatom, hogy tényleg nagyon jól teljesít ez a golyó, de szerintem ezt a képekkel és a statisztikámmal is bizonyítani tudtam nektek. A tó maga pedig egy remek kis hely, a tógazdát, Walter István urat is nagyon kedvelem, Ő és a családja is mind kedves és remek emberek! Ha ide jövök pecázni, már úgy érzem, mintha csak egy barátomhoz vagy akár „haza” mennék, és ezt azért nem sok helyről mondhatja el az ember. Köszönöm szépen a figyelmeteket, Csabának pedig ezúton is köszönet a bojlikért és a korrektségéért! Mindenkinek sok sikeres horgászatot kívánok, és ne feledjétek, barátságban a halakkal, C&R!


Napijegyezés csúcsra járatva!

Nyerges Balázs

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal!

Vonalban