Ismerkedés a Zöld pokollal

Számunkra ismeretlen vízen, ám mégis nagy reményekkel vágtunk neki a nem mindennapi adottságokkal rendelkező horgászvíznek. Folyamatos helykeresés, sok csónakázás, kevés etetés, 4 nap a zöld pokolban.

2016 április 21-25-ig terveztük a horgásztúránkat a zöld pokol néven ismert háromfai víztározóra. A tó szinte egészét töklevél, valamint úszó nádszigetek alkotják. Nem egy átlagos víznek mondható. Kedvelt halainkra, a pontyra és az amúrra készülve választottuk ki a CFB palettájáról a Natúr Balaton, Natúr Sour ,Sunshine bojlikat 20-24 mm méretben. Emellett ezen a vízen elengedhetetlen kukorica, tigrismogyoró sem maradhatott otthon. Elhagyós végszereléket választottunk, próbáltunk az egyszerű szereléknél megmaradni.

Előkénk 2 ill 4-es Carp expert horogból,  15cm-es Carp academy Karma 20 lb előkéből állt. 1m-es leadcore használtunk, valamint nagyméretű kavicsokat. (200g) A túrán 6 bottal horgásztunk, három boton bojliva, a másik hármon pedig tigrismogyoróval csaliztunk. Az etetésünk a „néha kevesebb az több” elven alapult. A bojlis végszerelékekre pár szem bojlit valamint CFB pellet mixet szórtunk el viszonylag nagy területen. A tigrismogyorós végszerelékre két etetőkanál kukorica mogyoró keverék került koncentráltan. Bojlival azért is csaliztunk, hogy bebizonyítsuk egy törpéktől hemzsegő vízen is lehet bojlival szép eredményeket elérni.

 

Ismerkedés s Zöld pokollal

 

Április 21-én 10 órakor érkeztünk meg a Natura horgásztanya udvarára, ahol Pálinkó Károly várt bennünket. A napijegyek kiváltása után pár fontos és hasznos tanáccsal bővülve neki vágtunk az ismeretlennek. Utunk egészen a 7-es állásig vezetett. Ide érve egészen elbűvölő látvány tárult elénk. Neki is álltunk a szerelékek összeállításának, helykeresésnek valamint a táborépítésnek. Délután egy órára minden szerelék a helyére került.

 

Ismerkedés s Zöld pokollal

 

A bojlis végszerelékeket három óránként frissítettük. Az első kapás nem is váratott sokáig magára, 18 óra körül füstölős kapásra lettünk figyelmesek. Izgatottak csónakba pattantunk és irány a hal után. A megakasztás helyétől alig pár méterre megpillantottuk az első háromfai pontyot, amit sikeresen meg is szákoltunk. Az örömünk leírhatatlan volt, hiszen egy hibátlan gyönyörű egészséges hal pihent a merítőben. A partra érve a mérleg 11,06kg-nál ált meg. Egy gyors fotó, és már mehetett is vissza éltető elemébe.

 

Ismeretlen vizeken

 

Az este csendesen telt, éjfélig kint beszélgettünk és hallgattuk a mögöttünk lévő erdőben kószáló vadak hangját.

 

Ismerkedés s Zöld pokollal

 

Reggel frissítéskor azzal szembesültünk hogy 1 boton egy szép kárász, míg másik két boton 1-1 törpeharcsa pihent. Újracsalizás és minden visszakerült a helyére. A délelőtt folyamán neki állt fújni a szél, ami a vízen való közlekedést megnehezítette. A délelőttünk kapás nélkül telt el. Három óra körül a kapásjelző csipogása törte meg a csendet, itt a második jelentkező. Sikeres fárasztás és szákolás után egy szép 4,96kg-os ponty pihent a bölcsőben.

 

Ismerkedés s Zöld pokollal

 

Nemsokkal ezután ismét  egy füstölős kapással jelentkezett a következő, de mire felvettük volna vele a kontaktot meglépett a mogyoróra elcsábuló hal. Ezután ismét kapás nélkül teltek az órák. Este ismét a vadaké  lett a főszerep. Hajnali fél4-kor egy szép tükrös ébresztett bennünket aki egy szem 24mm Natur Balaton bojlira csábult el. A halat reggelig letároltuk. Pár óra alvás után reggel korán keltünk. A letárolt halat lemérve ismét egy 10+os halat tarthattam a kezembe.

 

Ismerkedés s Zöld pokollal

 

Délelőtt ismét neki kezdett a szél és egész nap ki is tartott. Ebéd után a  szél még jobban felerősödött és három óra magasságában  jelentkezett is a következő érdeklődő. A nagy hullámok közt egészen elhúzódott a fárasztás, és a horgászhelyünktől 2 hellyel arrébb sikerült megszákolni a brutális erőben lévő tükröst. A mérlegeléskor alig hittünk a szemünknek. 13,80kg-os szépséget sikerült fognunk. Egy gyors fotó és mehetett is vissza.

 

Ismerkedés s Zöld pokollal

 

Újra húztuk a szerelést, majd alig értünk a partra a mogyoróval csalizott boton is volt egy jelentkező. Ismét kezdődött a harc a hallal és a hullámokkal, amiből ismét mi jöttünk ki győztesen. A mérlegeléskor ismét egy 10 feletti halat tudhattunk magunknak.

 

Ismerkedés s Zöld pokollal

 

Ismerkedés s Zöld pokollal

 

Visszaengedés után újra húztuk, de sajnos ismét csendesen teltek az órák. Vasárnap hajnalban hatalmas szélre és esőre ébredtünk.

 

Ismerkedés s Zöld pokollal

 

Kissé el voltunk csüggedve hogyan fogunk vízre menni és frissíteni. A vasárnapunk nagy részét a sátorban töltöttük emiatt. Késő délután arra a döntésre jutottunk, hogy megpróbálunk összepakolni és haza megyünk, mert az orkán erejű szélben lehetetlen volt a vízre menni. Ennek ellenére, hogy egy nappal rövidebb lett a horgászat a tervezettnél, nagyon jól éreztük magunkat. A 6 kapásból 5 halat sikerült megfognunk. A hazafelé vezető úton már a következő túrát terveztük erre a csodálatos helyre.

 

Írta:Horváth Bence

Fényképezte: Huszics Levente, Horváth Bence

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal

Vonalban