Az igazi vadvíz - I. rész - Fedezz fel!

Ismerkedésem eme csodás vízterülettel úgy 10-12 évvel ezelőttre nyúlik vissza, még gyerekkoromban. Első látásra megfogott a maga szépségével, vadságával és nem utolsó sorban halaival. Kezdetben nem a tó legnagyobb lakóit kerestem , inkább a fehérhal állománya alkotta a fogásaim zömét, közöttük termetes dévérek és ezüstkárászok megfogása jelentette számomra azt az élményt mely egy gyermekben elindít valami olyasmit, ami később szenvedéllyé válik.

  

Az igazi vadvíz - I. rész - Fedezz fel!

Vegyes zsákmány kezdetekből

 

Ahogy teltek az évek, úgy nyílt meg előttem a Kis-Balaton, és be-be ugrott néhány kisebb bajszos is a terítékek közé, melyek megfogása, már akkor igazi kihívás volt, és talán ezen élmények hatására született meg bennem néhány évvel ezelőtt a gondolat, hogy szinte kizárólag rájuk pecázzak.

 

Az igazi vadvíz - I. rész - Fedezz fel!

Első komolyabb pontyom 8,5 kg...

 

Az igazi vadvíz - I. rész - Fedezz fel!

Melyet több társa követett...

 

Az igazi vadvíz - I. rész - Fedezz fel!

És ekkor kezdődött el bennem olyas valami...

 

Az igazi vadvíz - I. rész - Fedezz fel!

Ami miatt, ma már szinte kizárólag őket keresem

 

Az utóbbi 3-4 év a próbálgatásokkal telt, és kisebb-nagyobb élmények értek, de mivel kevés időm állt rendelkezésre, ezért az igazán átütő siker még váratott magára.

Tudni kell, hogy a Kis-Balaton bár óriási vízterület, kevés azon helyeknek a száma, ahol legálisan lehet horgászni. Két részre bonthatjuk, melyet egy töltés, út választ szét, észak és dél irányba. Nem is bonyolították túl az elnevezést, északi- és déli-oldal. Előző jelenleg a Zalavári önkormányzat, míg másik a Balatoni Halgazdálkodás Zrt. kezelése alatt áll.

 

Az igazi vadvíz - I. rész - Fedezz fel!

Csodás víz...

 

A két rész nincs teljesen elzárva egymástól, így a halak szabadon járhatnak át egyikből a másikba, ezért a fogások arányosan eloszlanak, és nem mondhatjuk sokszor, hogy egyik oldal jobb mint a másik, legfeljebb időszakosan.

 

Az igazi vadvíz - I. rész - Fedezz fel!

Vad helyekkel

 

A déli oldalon 3 helyen van lehetőség, a pecára. Kányavári-sziget, Babos-sziget és a Zalavár-Zalaszabart összekötő út déli felén. Számomra legutóbbi adja horgászataim többségének színterét. Itt a víz viszonylag sekély, 50-120 cm, a part mentél 40-50 cm-es iszappal, beljebb 50-60 m-en túl, találhatóak keményebb részek, melyek váltják egymást, ahogy távolodunk a parttól.

Mivel a víz ilyen alacsony,és kevés gödör található benne, ezért a pontyokat "könnyebb" elérni, mint egy változatos mélységű tavon, víztározón. Azért ne higyje azt senki, hogy elég bedobni a szereléket, és már húzza is ki a halat. Rengeteg tényező befolyásolja itt is a halfogást, leginkább az, hogy a pontyok a tó melyik részén tartózkodnak.

 

Az igazi vadvíz - I. rész - Fedezz fel!

Az áthaladó Zala folyó

 

A helyválasztásnál fontos az, hogy próbáljunk meg olyan helyet keresni, ahol van valami természetes akadó, búvóhely. Ezalatt az itt nagy területeket beborító súlyomra, és kisebb mennyiségben tökleveles részekre gondolok. Emellett aki arra adja fejét, hogy itt horgásszon, fontos, hogy több napot rászánjon, és figyelje a halfordulásokat, melyek elárulják merre járnak bajszos barátaink. A folytatásban kiderül, hogy milyen sikerrel jártam náluk!

 

Tomity Ádám

Carp Friend Baits – Barátságban a halakkal

Vonalban