Az ősz első halai

Október elején járunk, hidegebbek a nappalok, hűvösek az éjszakák. Vizeink hőmérséklete is lassan kezd lejjebb kúszni. Lassan elindul, az az igazi úgy mond nagyhalas időszak is nekünk, pontyhorgászoknak. Mivel kecsegtető volt az idő, így elhatároztam, hogy ki is megyek az egyesületi vizemre egy 48 órás horgászatra.

Így a hűvösebb időben, a vízpart is kevésbé látogatott, kevesebb „nyomás” kerül a halakra is. Most a horgászatomat, egy olyan partszakaszra terveztem, ahol ez idáig még sose ültem le pecázni. A tóra való kiérkezésemkor, 7 fok és viharos Északi szél fogadott. Bójámat, a helykeresés után, 5 és fél méteres vízben helyeztem el. Etetésre, még mindig java részt bojlit, pelletet szántam, de most már kiegészítve minimális kenderrel és kukoricával is.

 

Az ősz első halai
…az etetésre szánt, kevés, de annál tartalmasabb anyag…

 

Csalizni két golyóra tettem le a voksomat, természetesen az egyik botomra, egy nagy kedvencem a Green Beast került, míg a másikra a Black Jack.

 

Az ősz első halai

…dupla 24mm Green Beast…

 

Az ősz első halai

…Black Jack szimpla 24mm…

 

Csalizás, és behordás után, nem volt más hátra, mint várni. Ez idő alatt mindig jut idő az elmélkedésre, és az előttünk elterülő víz pásztázására, a pontyok nyomát kutatva.

 

Az ősz első halai
…minden a helyén…

 

Ilyenkor már hamarabb sötétedik, és mivel a barátaink se túl aktívak, így volt idő egy – egy szebb fotóra is.

 

Az ősz első halai
…csodálatos víz, egyszerűen megunhatatlan…

 

Az első kapásom, úgy 10 óra tájékában jött, az egy szem 24-es Black Jack-re. Nagyon finom ejtegetős kapásra emeltem rá, majd csónakba pattantam, és igyekeztem a hal fölé érni. Sajnos nem sikerült megcsípni, kereket oldott. Így a szerelékemet visszatettem a helyére, majd visszavonultam a sátorba. Majd éjfél tájban, nyugodtan mondhatom, hogy egy igazán erőteljes, húzós kapásra riadtam fel. Green Beast-el csalizott botomra való ráemelést követően, a hal azonnal lehúzott még vagy 20m zsinórt. Szintén igyekeztem gyorsan csónakból utolérni, majd bő fél órás harc után sikerült merítőbe csalni a hatalmas öreg tövest. Az öreg töves súlya 24.46kg volt.

 

Az ősz első halai
…24.46kg öreg töves…

 

Az ősz első halai
…őserő, gyönyörű…

 

Az ősz első halai
…C & R, hatalmas öröm, ezért kell óvni a halainkat…

 

Az öreg visszaengedése, és a szerelék vissza húzása után, ismét néma csend lett. Következő kapásom, reggel 6 óra tájban jött az egy szem Black Jack-re, nem túl nagy, viszont annál szebb hal formájában.

 

Az ősz első halai
…csodálatos mintázat, a jövő reménysége ;) …

 

A nappal 2-3 db kisebb hallal telt, ami talán betudható annak, hogy elég erőteljesen kisütött a nap és melegedett az idő. Az előttem lévő halak folyamatosan fürödtek, ugráltak élvezték a meleg napsugarait. Valószínűleg nagyobb részük el is húzódott a sekélyebb gyorsabban átmelegedő részeire a tónak. Nem volt más, mint várni, és bízni abban, hogy estére visszahúzódnak a mélyebb részre. Sajnos nem így lett, az éjszaka kapás nélkül telt. Majd reggel 6 óra tájban végre ismét maszatolt valami az egy szem csalimnál. A fárasztás eredménye egy 10kg körüli duci pikkelyes lett.

 

Az ősz első halai

…kerek bajszos…

 

Horgászatom végéhez érve, már sajnos pakolnom kellett. Pakolás alatt, még akadt egy szebb jelentkező Green Beastre.

 

Az ősz első halai

…48 órám utolsó hala…

 

Üdvözlettel: Volf Tamás

Carp Friend Baits Team – Barátságban a halakkal

Vonalban