Novemberi peca a Balatonon

Több mint két év kihagyás után ismét arra az elhatározásra jutottam, hogy célba veszem a Balatont. Az időpontválasztással viszont kicsit bajban voltam, mert amikor szerettem volna menni, akkor sajnos különböző elfoglaltságok miatt nem jött össze, és utána kicsit tartottam attól, hogy a víz túlságosan visszahűl. Ebben az időszakban viszont azt szeretem, hogy már nincsenek turisták, kevés ember horgászik partról és már csónakkal is egyre kevesebben és rövidebb időre mennek ki horgászni. Tehát ez azt jelenti, hogy nincs szomszéd és nyugalom van . Így hát teljes mértékben élvezni lehet a horgászat adta örömöket.

 

Novemberi peca a Balatonon

Egy lélek sincs a vízen

 

Az indulás végül is október 31.re esett és a nyugati medence volt a helyszín. Azért is, mert lakóhelyemhez ez van a legközelebb és a rövid 4 napos horgászatra szánt időt nem vezetéssel szerettem volna elpazarolni. Megérkezésem után sajnos azt az infót kaptam, hogy a kiválasztott helyre nem lehet sátrat verni, és az autóval is fel kell járnom a kijelölt parkolóba, ami kb 30 méterre volt a parttól, ezért felmerült bennem az is, hogy más hely után kell néznem. Átgondolva a lehetőségeket a maradás mellett döntöttem, és az autóm csomagterét rendeztem be hálófülkének.

 

Novemberi peca a Balatonon

A bázis  4**** superior :)

 

Mire mindennel végeztem már késő délután volt. A székemben a botok mögött ülve pihengettem, és  gyönyörködtem a tájban.

 

Novemberi peca a Balatonon

 

Novemberi peca a Balatonon

 

Erre a túrára is, mint mindig a már jól bevált Deep Sea World bojlit hoztam magammal, amit már két héttel a túra előtt legyúrtam. 24 -40mm-es méretben. Azért egy pár extrém nagy bojlit is csináltam.

 

Novemberi peca a Balatonon

 

Novemberi peca a Balatonon

A képen sorban 20,24,30mm és XXXL-es

 

Sokan kételkedtek benne, hogy ezzel lehet halat fogni, de megnyugtatom őket, hogy ismét sikerült és nem is akármilyeneket. A helykeresésnél a radar mellett nagy hangsúlyt fektettem a tapogatórúd használatára. Kezdésnek három helyet kerestem különböző távolságokban eltérő meder és talajszerkezettel. Úgy gondoltam legyen egy tartalék is, ha esetleg nem működne valamelyik. Az első kapásra este 10-ig kellett várni mikor is egy 7 kiló körüli tükrösnek sikerült felvenni az egy szem 40-es bojlit.

 

Novemberi peca a Balatonon

Ő volt az első

 

Újracsaliztam majd visszahúztam a szereléket és bizakodva vártam a folytatást. Az este további része esemény nélkül telt el. Reggel csodálatos napsütéses időre ébredtem. Tükör víz volt és a hőmérő higanyszála is csak egyre kúszott fölfelé. Nem bántottam a szerelékeimet, mert tudtam, hogy jó helyen vannak és nem akartam amúgy sem csónakázni a már letisztult vízen. A délutáni sziesztázásom közben egy csippanásra lettem figyelmes, ami kis idő után folyamatos húzásba ment át. Csónakba ugrottam és már indultam is a hal után. Mikor utolértem rövid pár perces fárasztás után már meg is adta magát. Nem akartam hinni a szememnek mikor alácsúsztattam a merítőt. Pontosan 24 órája horgászok és a Balaton már most megajándékozott egy csodálatos 18,40 kg-os tőponttyal.

 

Novemberi peca a Balatonon

Ő már készül a télre

 

Fényképezés és egy rövid videó elkészítése után már úszhatott is vissza. Ez a hal volt a megerősítése annak, hogy működik a hely és a kigondolt taktika. A szereléket visszavittem és ismét csak 20-25 szem bojlit szórtam be kis területre koncentrálva vegyes méretben. (24-35mm)

Ismét leszállt az éjszaka, és én még a székemben ülve egy pohár bor mellett csodáltam az esti Balatont, ahogy csodálatos fényekben pompázik. A látványa megnyugtató.

Mély álmomból egy ejtős kapás riasztott, ami végre a balos botomon jelentkezett. A tettes egy 7 kiló körüli töves volt. A következő kapás már hajnalban jelentkezett, és ismét a jobbos botomon. Beérve a halhoz éreztem, hogy komolyabb ellenféllel van dolgom, mert igen jól védekezett és lomhán mozgott a fenék felett. Az erejét lassan felőrölve az első adandó alkalommal megszákoltam. Csónakba emelve már éreztem, hogy jobb súlyban van, mint az előző társa. Ez a mérlegelés után be is bizonyosodott. A mutató 21,20kg-nál állt meg. Micsoda hibátlan masszív őserő. A fényképezés után a képeket nézegetve hasonlóságot véltem felfedezni. Két éve 2014 augusztusában fogtam ugyanitt egy szép kereken 17kg súlyú tükröst. Úgy gondoltam, hogy felesleges találgatnom majd otthon összehasonlítom a képeket. És íme, a hal két éve és most.

 

Novemberi peca a Balatonon

2014 augusztus 7-én 17kg

 

Novemberi peca a Balatonon

2016 november 2-án  21,20kg

 

Novemberi peca a Balatonon

Hibátlan Balatoni tükrös

 

Ez idő alatt 4,20kg-ot gyarapodott a súlya! Jó volt viszontlátni és tudni, hogy még él és egészséges. Remélem, hogy még sok embernek fog örömet okozni, és bízok benne, hogy a kíméletes bánásmód után ők is ugyanúgy visszaengedik, hogy szabadon ússzon tovább a magyar tengerben!

A nappal eseménytelenül telt, ezért a balos botomat, amivel csak egy halat fogtam, áthúztam a már két napja etetett helyre. Ide az első nap kb két kiló bojlit szórtam szét nagy területre, majd a második nap még egy kilót kicsit kisebb területen, és este, amikor a szereléket leraktam, akkor már csak tíz szemet szórtam a horog köré.

 

Novemberi peca a Balatonon

 

Késő délután esőfelhők gyülekeztek és megérkezett az északi szél is, ezért sötétedéskor behúzódtam a kocsiba. Este a jobbos botomra menetrend szerint érkezett a kapás. A hideg északi szélben sikerült egy 12,5kg-os tövest szákolni.

 

Novemberi peca a Balatonon

Ismét egy töves

 

Novemberi peca a Balatonon

Úgy néz ki jó helyen volt a csali

 

Az utolsó éjszaka pedig még az új hely adott két 7 kiló körüli pontyot.

Összességében a 4 nap alatt 7 pontyot sikerült fognom, és mindezt 5 kiló bojlival. A november eleji peca, amitől kicsit tartottam felejthetetlen élményekkel ajándékozott meg. Jövőre biztos, hogy tervezek még egy vagy két túrát a magyar tengerre. Addig is aki még parton van, annak hasonló élményeket kívánok!

Köszönöm Csabi a kiváló alapanyagokat!

 

Lőrinc András

Carp Friend Baits Team - Barátságban a halakkal a Balatonon is!