Emlékek 2016-ból

Péntek délután van és én bámulok ki az iroda ablakán. Nézem a Dunán hömpölygő jégtáblákat. Január közepe van. Hirtelen eszembe jut, hogy ideje újra megnézni az Időkép oldalát, hátha mutat végre valami enyhülést, de sajnos semmi változás nincs a tegnapihoz képest. A fagy továbbra is kitart, enyhülésnek nyomát sem látom. Tudom, hogy a vizeinket még hosszú ideig vastag jégpáncél fogja borítani. Tudom, hogy türelmesnek kell lennem, de már egyre nehezebb… a szemem visszatéved a jégtáblákra, és ahogy a lassan hömpölygő vizet nézem, felsejlenek előttem az elősző szezon képei. A Fehérvárcsurgói-tározót látom magam előtt… Hirtelen éles hang üti meg a fülemet. Talán kapás van? Nem, ez csak a telefonom…

A hívás befejezése után, elkezdem nézegetni a fotó galériámat.

A 2016-os szezon számomra már január 2-án elkezdődött egy rövid, 48 órás horgászattal a Napsugár horgásztavon. A kis bányató már nagyon közel volt a befagyáshoz, de szerencsére még időben érkeztem. A hideg víz miatt kizárólag oldódó CFB Red Dream bojlit hoztam magammal. A 2 fokos vízből sikerült kifognom kettő darab pontyot is, ráadásul az egyik súlya 10 kg felett volt.

 

Emlékek 2016-ból 

 

Ezután néhány hétre befagytak a vizeink, de márciusban már szép tavaszi időben ismét a Napsugár horgásztó partján voltam. Mivel a víz még mindig csak pár fokos volt, továbbra is oldódó bojlival etettem és csaliztam. A rövid 2 napos horgászat legnagyobbja egy 14,10 kg súlyú tőponty volt.

 

Emlékek 2016-ból

 

Májusban kezdődött el számomra az igazi horgász szezon. Előzetes terveim szerint a 2016-os év összes hosszabb túráját, kedvenc vizemre, a Fehérvárcsurgói-tározóra szerveztem. Ekkor már a legnagyobb favorit csalimmal, a CFB Deep Sea World bojival indultam útnak. Ez a golyó már sokat bizonyított nekem és tavasztól késő őszig szinte csak ezzel szoktam horgászni. A májusi egy hetes horgászat során, a rendkívül váltakozó időjárás ellenére több szép, 10 kg feletti pontyot sikerült matracra fektetni, a legnagyobb egy 17,80 kg-os tőponty volt.

 

Emlékek 2016-ból

 

Emlékek 2016-ból 

 

Júliusban ismét a tározó Csurgói oldalára tértem vissza. Nyári kánikula jellemezte az egész hetet, de ez nem szegte a halak kapókedvét. Igazi élményhorgászat volt, rengeteg halat sikerült fogni, de az átlagsúly, viszonylag alacsony maradt. Nem tudtam mire vélni, mivel a tározón a hőség, jellemzően nem kedvez a halak kapókedvének.  A hét legnagyobb fogása egy kereken 13 kg súlyú, rendkívül hosszú tőponty volt, mely dupla 24 mm átmérőjű CFB Deep Sea World bojlira éhezett meg. Sajnos egy igazán jó halat is vesztettem, melynek súlya közel lehetett a 20 kg-hoz. Szákolás után meglépett a merítőmből, melyre néhány órával korábban egy amur nagy lyukat szakított.

 

Emlékek 2016-ból

 

Emlékek 2016-ból

 

Emlékek 2016-ból

 

Emlékek 2016-ból

 

Emlékek 2016-ból

 

Emlékek 2016-ból 

 

Szeptember közepén ismét a tározó partján voltam. Ezúttal a túloldalon, a kíméleti terület mellett vertem tábort. Mivel az egyik leginkább favorit helyen ültem, bíztam benne, hogy összehoz a sors a tó egyik igazán nagy lakójával, de a hét nagy részére a viszonylag kevés kapás és főként a telepített apróságok rohama volt jellemző. Ezen kívül meggyűlt a bajom a tolvaj rókákkal és a rengeteg rágcsálóval, akik nem kímélték a csalikat és a felszerelést. Ettől függetlenül sikerül a kisebbek mellett,  egy 14,50 kg-os magas hátú tükörpontyot és egy 11,50 kg-os hosszú pikkelyest egy rövid időre a partra segítenem.

 

Emlékek 2016-ból 

 

 Emlékek 2016-ból

 

Az év utolsó horgászatára november első hetében került sor. Az előzetes információk alapján már hetek óta nem evett rendesen a hal, komolyabb fogásokról sem érkeztek hírek. A nyaralók felöli oldalon, a „Nagy sóderos” nevű álláson foglaltam helyet. Érkezésemkor még összefutottam az előző héten ott horgászó csapattal. Nem szolgáltak túl jó hírekkel, az egész hetet megúszták kapás nélkül. Nekem végül 2 kapásig sikerült eljutnom, a túra hatodik és hetedik napján. A két ponty súlya 11,50 és 14,80 kg volt. Szerencsémre a túra előtt a Csabi küldött nekem tesztelésre pár kilót az új CFB Red Cell bojliból. Mindkét halat az új fűszeres csali adta, a favorit Deep Sea World ezúttal nem aratott sikert.

 

Emlékek 2016-ból 

 

 Emlékek 2016-ból

 

A novemberi túra után néhány nappal már a Pontyshow-n voltam. A szezon levezetéseképpen jó volt találkozni a csapattagokkal és a horgászokkal, és megosztani egymással a tapasztalatokat.

Ugyan még csak januárt írunk, de bízom benne, hogy a tél hamarosan enged a szorításából és februárban már újra a vízparton lehetek, akár csak egy rövid horgászat erejéig is. Addig is javaslom nektek, hogy rakjátok rendbe a felszerelést és töltsétek fel a csali készleteket, mert a szeszélyes időjárásunk akár néhány hét múlva elhozhatja a tavaszt!

 

Borics Péter

Carp Friend Baits Team – Barátságban a halakkal